fbpx

Morska deklica v Kopenhagnu

Zanimivosti

Velja za “prvo damo v mestu”, saj kot simbol mesta, vanj pritegne največ turistov.

Mala morska deklica v pristanišču Kopenhagen na Danskem praznuje že več kot 100 let. Velja za “prvo damo v mestu”, saj kot simbol mesta, vanj pritegne največ turistov. Narejena je iz brona in meri 1, 25 cm v višino ter tehta 175 kg. Izdelal jo je kipar Edvard Eriksen, po naročilu Carla Jacobsena, sina ustanovitelja danske pivovarne Carlsberg, v spomin danskemu pravljičarju in pesniku Hansu Christianu Andersenu in njegovi zgodbi o nesrečno zaljubljeni mali morski deklici. Jacobsen je navdih dobil pri ogledu baletne predstave Mala morska deklica leta 1909 v Kopenhagnu, pri čemer ga je popolnoma očarala primabalerina Ellen Price. Prosil jo je ali bi bila pripravljena gola pozirati za kip male morske deklice, ki ga je nameraval podariti mestu. Ellen se je sicer strinjala, vendar le z upodobitvijo njene glave, s telesom pa je pozirala kiparjeva žena Eline. Kip s človeškim telesom in ribjim repom je zaradi zapleta s poziranjem umetniški hibrid, ki je v sebi ujel pristno dvojno podobo male literarne junakinje.

“V pravljici morska deklica reši življenje princu, ki je doživel brodolom in se trudi osvojiti njegovo ljubezen. Da bi lahko postala človek, se mora odreči svojemu glasu in plavuti, princ pa se mora vanjo zaljubiti in jo poročiti, če ne bo ta umrla s strtim srcem in se spremenila v morsko peno. Sicer ga očara, vendar se princ vanjo ne zaljubi in se poroči s princeso. Mala morska deklica, skrušena od žalosti, se ne odloči ubiti princa, kar bi ji prineslo človeško podobo, temveč se vrže v morske valove in spremeni v morsko peno.”

sweet memories: “Malo morsko deklico pa obisk pivovarne Carlsberg. Potem imaš pa še cel predel s second hand trgovinami, kjer dobiš tudi usnjene vojaške plašče iz druge svetske. Če imaš otroke: Ripley’s believe it or not. Je pa tudi nočno življenje kar pestro. Meni je bil Kopenhagen zakon, res.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Save

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.