fbpx

Marché – lovilec sreče na poti

Zanimivosti

Če je naša celica »srečna«, je tudi zdrava!

Ustavila sem se na Marché, pa ne samo zato, ker je tam sreča doma, temveč, ker so vedno nekje na poti in ker sporočajo, “če se vam življenje spet zdi prehitro in prezapleteno.” In v avtu veliko razmišljam. Danes o sreči, koliko in kdaj sem srečna. In kolikokrat na glas povem, srečna sem, zaradi tebe; ali pa, ker sem mi je ravno to zgodilo. Kolikokrat resnično začutim tisti pravi val sreče in s kom to delim.

Niso običajna restavracija, so restavracija, kjer se pripravlja hrana v odprtih kuhinjah, kot na pisani tržnici.

Berem: “Kot kaže smo pozabili biti srečni in se bomo morali tega ponovno učiti. Večina ljudi namreč stanje sreče povezuje in pogojuje s stvarmi, ki nikakor niso pogoj za srečo.
Mnogi se niti ne zavedajo, da so srečni, ker tega ne ozavestijo! Sreča je stanje, ki ga je potrebno ozavestiti, saj lahko le tako informacija iz našega uma preko živčnega, imunskega in endokrinega sistema pride v vsako našo celico, kjer deluje na biokemijske procese. Če je naša celica »srečna«, je tudi zdrava!”

Velikokrat srečo iščemo v zunanjih dražljajih, eden izmed njih je tudi barvitost obroka, v toplem in prijetnem ambientu. Lahko rečemo, da je Marche drugi dom na poti, lahko rečemo, da je lovilec sreče na poti, da je znamenje, ko se lahko vprašamo, kaj nas nas osreči in koliko časa lahko to srečo ohranimo v sebi.

“Jabolčna peška ima vse potrebno, da zraste v plodonosno drevo, kar je njeno življenjsko poslanstvo. Po analogiji ima tudi vsak človek v sebi vse, kar je potrebno za izpolnitev njegovega življenjskega poslanstva. Če kot vodilo vseh svojih dejanj izbere ljubezen in zahvalnost, je to zagotovo pot do srečnega življenja. Pot, kot vse poti – ni vedno lahka. V naravi človeka je, da se izogiba težkim situacijam in si za dosego ciljev izbere najlažjo pot, kar pa mu daje le kratkotrajno zadovoljstvo in srečo. Vsak alpinist pozna občutek nepopisne sreče, ki jo doživi na vrhu gore, kamor je splezal v težkih pogojih in z zadnjimi močmi.

V eni izmed najobsežnejših študij, ki so jo izvedli na Harwardski univerzi v obdobju 72 let, so 268 moških vprašali kaj jih osrečuje. Leta 2009 je bila študija objavljena v časopisu Atlantik. Rezultati študije so pokazali, da je bil pri veliki večini moških odgovor – ljubezen. Beatelsi so davno enostavno zapeli: All you need is love! In res je: vse, kar delamo z ljubeznijo, nas osrečuje. Osrečuje nas tudi dajanje in sprejemanje ljubezni – do bližnjega, do živali in do vse narave.”

Mnogo teoretičnih nasvetov je najti o tem, kako biti srečen. V praksi pa so zakoni seveda na preizkušnji: lahko jih upoštevamo ali pa tudi ne. Najprej pa jih je seveda potrebno poznati.

Ruski klinični psiholog dr. Aleksander Reutman je v svoji dolgoletni praksi prišel do ugotovitve, da je za to, da bi bili srečni, potrebno upoštevati 4 preprosta pravila:

1. Pravilo zrcala: ljudje okrog nas so naše zrcalo. Odražajo podobo naše osebnosti, čeprav si to težko priznamo. Če je na primer nekdo do nas nesramen ali nepošten, to pomeni, da imamo takšne lastnosti tudi sami, morda le v podzavesti, pa vendarle. Razburjati se nad nesramnostjo ali nepoštenostjo drugih je zato popolnoma odveč.
2. Pravilo izbire: vsa dogajanja v našem življenju so rezultat naše lastne izbire, ki izvira iz naših misli, čustev in občutkov. Ustvarjalec svoje usode smo torej sami.
3. Pravilo ustreznosti: imamo točno to in točno toliko, kolikor nam pripada, nič več in nič manj – ne glede na to ali gre za odnose, denar, položaj. Pritoževati se nad kakršnim koli pomanjkanjem je nesmiselno. Ko spremenim odnos do dogajanja, se spremenijo tudi razmere. Tisti, ki nikoli ne poskušajo tudi kaj narediti za srečo, se vse življenje pritožujejo
nad nesrečnim življenjem. Naše sanje, želje in cilji imajo pomen le, če jih podpirajo dejanja. Tudi če nimamo dovolj znanja in naredimo veliko napak, je to bolje kot imeti veliko znanja in ne narediti ničesar. Pravilo ustreznosti pomeni pravzaprav delovanje enega izmed univerzalnih zakonov – zakona vzroka in posledice ali »kar seješ, to žanješ«.
4. Pravilo prisotnosti (v času in prostoru – zdaj in tukaj): preteklosti ni, ker je že minila. Bodočega ni, ker se še ni zgodilo. Navezanost na preteklost pripelje do depresije, skrb za
prihodnost povzroča tesnobo. Če ozavestimo, da smo živi zdaj, v tem trenutku, okusimo nesmrtnost, ki sicer pripada le bogovom, torej se na zelo preprost način zavemo svoje božanske narave. Nujen pogoj za srečo je živeti, ne le obstajati. Star latinski izrek carpe diem pravi »zagrabi ali ujemi trenutek«, kar pomeni, da je potrebno uživati v vsakem trenutku, se veseliti drobnih radosti in biti za to zahvalen,” je povzela Maria Ana Kolman

Na srečo, pri nas vedno vidite, kaj najdete v naših okusnih jedeh. Ker ste pri pripravi hrane zraven od začetka do konca. V naših odprtih kuhinjah sesekljamo, začinimo, mešamo, mesimo in cvremo samo sveže sestavine. Tukaj je vse tako kot nekoč, s sezonskimi sestavinami in z ročno pripravo. Ker vam želimo ponuditi jedi, ki so enostavne, pristne in imajo okus po pisani naravi. Po navdihu kuhinj na tržnicah po vsem svetu.

Ali ste vedeli?
Marché Mövenpick je blagovna znamka podjetja Marché International.
To globalno delujoče gastronomsko podjetje je del Skupine Mövenpick. Marché International razvija inovativne gastronomske rešitve in upravlja gostinske objekte na avtocestah, letališčih in v določenih mestih. Podjetje s švicarskimi koreninami si prizadeva zagotavljati svežo in kakovostno hrano ter je prisotno v desetih državah. Sedež podjetja se nahaja v kraju Kemptthal v Švici.

Prisotni smo na treh celinah, v desetih državah in z več kot 100 lokacijami.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.