fbpx

Mayita o izkušnji tečaja tajske masaže v Chiang Maiu

Potopisi

Shivaga Komarapaj naj bi bil po ljudskem prepričanju oče tajske masaže, poleg tega pa je osebno zdravil tudi samega Budo.

Ste kdaj pomislili, da bi se na svojih potovanjih tudi izobraževali v nečem, kar vas resnično zanima, in morebiti pričeli s tečajem, ki ga prirejajo v deželi, kamor se odpravljate? Sama se na svoji 10-letni popotniški poti nisem niti enkrat odpravila na potovanje, kjer se ne bi naučila nečesa novega, pa najsi je bil to kuharski tečaj, znanje alternativne medicine, zeliščarstva ali pa recimo izdelovanje riževega papirja. Ne pozabite, da več, kot znamo, več veljamo, možnost izobraževanja v matični deželi, iz katere znanje izhaja, pa je neprecenljiva ravno zato, ker smo obkroženi z učitelji in atmosfero, kjer je to znanje ali veda doma.

V objemu tajskega raja

Od tega je že nekaj let, a spomini še danes veselo oživijo in zaplešejo, ko se spomnim na popotovanje na Tajsko. Tja se na žalost ali pa na srečo nisem odpravila z namenom, da bi dopoldne pod kokosovo palmo srkala gin s tonikom, popoldne pa štela, koliko Nemov sem srečala med potapljanjem v prelepem podmorskem svetu. Moj edini namen je bil naučiti se filozofije in pravilnih prijemov tajske masaže. Jeklena ptica me je sprva pripeljala v Bangkok, kjer sem se nekaj dni kot prava turistka na lokalnem trgu razvajala z dobrotami, ki nam jih velikodušno ponuja tajska kulinarika (ja, tudi slastne pečene črve boste našli), in nakupovala unikatne spominke na najbolj znani ulici Khao San Road. Nato je bil čas, da se vkrcam na 13-urno vožnjo z nočnim vlakom, ki me je preko goste džungle in mogočnih tropskih dreves popeljal do severa dežele, kjer se skriva majhno, a po mnenju nekaterih eno najlepših tajskih mest, Chiang Mai. Še danes, ko zaslišim njegovo ime, me spomini popeljejo v majhno stavbo, kjer smo prakticirali asane pravilne izvedbe tajske masaže.

Tajska masaža ni masaža v klasičnem pomenu besede.

Da jo čim bolje opišejo, jo učitelji največkrat imenujejo kar »joga za lene«. Izvira iz budizma in je starejša od 2500 let, opazimo pa lahko tudi vplive ajurvede in tradicionalne kitajske medicine (TKM). Bistvo tajske masaže je v pospešitvi energijskega pretoka v telesu, boljši fleksibilnosti, odpravi čustvenih energijskih zastojev ter povečani mentalni jasnosti. Popolna masaža telesa od nog do glave, z izmenjujočimi si načini pritiska na strankino telo. Kot terapevti se osredotočamo na energijske kanale Sen, ki tečejo po človeškem telesu, in s stimulacijo teh povečamo pretok krvi ter odpravimo fizične in čustvene blokade, ki se naberejo v telesu ob nepravilnem prehranjevanju, stresu in telesni neaktivnosti. Del postopka masaže je tudi akupresura, kjer pacientu s prsti, komolci ali koleni nežno stimuliramo energijske točke. Koristi tajske masaže so: takojšnje čustveno olajšanje, nižja raven stresa, popolna sproščenost in postopno odpravljanje zdravstvenih težav.
Nismo pa mogli zadržati salv smeha ob izvedbi nekaterih položajev masiranja, saj so spominjali na tiste aktivnosti za zaprtimi vrati spalnice. 😉

Oče tajske masaže in osebni zdravnik Bude

Shivaga Komarapaj naj bi bil po ljudskem prepričanju oče tajske masaže, poleg tega pa je osebno zdravil tudi samega Budo. Vsak sleherni dan smo pričeli s pomembno mantro, ki je bila posvečena Shivagi, da nas blagoslovi in prinese v naše roke toliko zdravilne energije, da bo pacient na koncu terapije olajšan. Zadnje besede mantre na a, na wa, roka, payati, vinas santi pomenijo: “Prosimo, da bo ta, ki se ga naše roke dotaknejo, srečen in ozdravljen vsakršne bolezni.” To ni molitev, je popolnoma “nereligiozna” in je nekakšen poklon in blagoslov.

Potek dneva v tajskem studiu

Naš dan se je pričel malo pred deveto uro, ko je skupina prispela v studio in smo si vsi po tradiciji umili stopala. Ko je ura odbila točno devet, smo skupaj izrekli že prej omenjeno mantro. Po izreku mantre smo si vzeli 45 minut, da smo svoje telo razgibali in sprostili v različnih položajih joge in či gonga. Po vajah (to je bil lahko tajski, indijski ali pa kitajski tip joge) smo pričeli z urami lekcij in bogatimi predavanji o človeškem telesu ter različnih prijemih in tehnikah masaže. Sledila je demonstracija masaže, ki so jo prikazali naši učitelji, medtem ko smo pozorno opazovali vsak njihov gib in si pridno zapisovali opazke in opombe.
Ob poldnevu smo z vajami in predavanji končali ter se odpravili na hudo zasluženo kosilo. Ko smo popoldne tečaj nadaljevali, smo se razdelili v pare in prej prikazano lekcijo prakticirali na partnerju. Okoli tretje ure se je tečaj končal, a je večina od nas ostala še nekaj ur dlje, da smo prakso še poglobili.
Največ težav mi je povzročalo delo s težo svojega telesa. Vedno sem namreč moč za masiranje jemala iz mišic, kar je seveda narobe, saj je bistvo masaže uporabiti težo lastnega telesa. Prav tako si je bilo precej težko zapomniti vrstni red vseh položajev, ki smo mu za boljši učinek in pravilen pretok energije po telesu morali nujno slediti. Tako smo se na tečaju naučili več kot 60 različnih položajev masiranja!

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Po intenzivnem tednu, ki je bil kar precejšen zalogaj, nas je za konec čakal dveurni izpit, kjer smo prikazali osvojeno znanje in se izkazali v veščem masiranju. Mentorji so pozorno opazovali vsak naš gib ter ocenjevali našo tehniko, pritisk, prijeme in povezanost s stranko. Na koncu so nam sporočili rezultate izpita in nam slavnostno podelili diplome za prvo stopnjo tajske masaže Nuad Bo-Rarn.
Sicer diploma s tem nazivom še ni popolnoma kredibilna, saj je za pravilno in celostno masiranje telesa treba opraviti kar 11 stopenj tajske masaže, kar traja 11 tednov. Po 11-tedenskem tečaju ste tako upravičeni do odprtja lastnega salona tajskih masaž ter lahko izvajate pravilno, celostno in kvalitetno masiranje. Jaz se za podaljšani tečaj nisem odločila, saj je bil moj glavni motiv, da se naučim nekaj novega. Znanje iz tečaja tajske masaže pa še danes pridno uporabljam, saj smo se naučili tudi vrsto uporabnih znanj o energijskih pretokih, imenovanih nadiji (podobno kot meridiani v TKM), in akupresurnih točkah na telesu. Danes vse skupaj združujem s skrbjo za svoje telo in duha, skupaj z znanjem o zdravilnih zeliščih, jogo, meditacijo, pravilnim dihanjem in uravnoteženo prehrano.


Več o vsebini in poteku tečajev si lahko ogledate tu: http://www.itmthaimassage.com

V naslednjem članku pa boste izvedeli, katerih 10 stvari nikakor ne smete zamuditi, ko obiščete Chiang Mai.


Sledite nam


RSS Ustavi se!