fbpx

Med Celjem in Jeruzalemom #cevljinapoti

Aktivnosti, Aktualno, Potopisi

Po Celju, Murski Soboti s postankom v Zdravilišču Radenci. #cevljinapoti

Na sončno jutro sem s #cevljinapoti, kolekcije ELLIE GOULDING odpravila raziskovat Slovenijo.

Poglejmo, kaj vse sem počela in kako se razvajala tri jesenske dni.

Stari grad Celje

Stari grad Celje leži na skalnem previsu nad Celjem. Prvotni grad so v drugi polovici 12. stol. postavili Vovbržani, grofje s Koroške, ki so imeli Celje z okolico v svoji posesti do izumrtja. Po desetletju bojev je prišel grad v roke njihovih dedičev (1333), Žovneških gospodov – kasnejših grofov Celjskih.

Pogled na Celje iz Starega gradu, Frederikov stolp

#cevljinapoti – kolekcija ELLIE GOULDING

Razstava

Na Starem gradu Celje živi Teater groze, stalna razstava mučilnih naprav od 16. do 18. stoletja. Gre za prvo tovrstno razstavo v grajskem kompleksu, ki se nahaja v kleti Friderikovega stolpa. Obiskovalcem bo na ogled: železna devica, natezalnica, zasliševalski stol, kolo za lomljenje, pranger, sekira s tnalom, sramotilne maske, sramotilna piščal ter sramotilne gosli. Kustos razstave je dr. Andrej Studen.

Teater groze – maska

Staro mestno jedro – Celje

Poznate življenje Alme M. (Maksimiljana) Karlin?

“Skozi življenje gre sam in zapuščen, kdor vedno misli samo nase; kdor pa se zna ljubeče prilagajati in vse stvari srečno zasukati, kdor vedno ve, kje je treba priskočiti na pomoč, in se razdaja drugim, temu je življenje cvetoča livada in še po smrti ostanejo za njim sledovi njegovih del.” Alma Maksimilijana Karlin, Pod košatim očesom, stran 51

Celje – kip svetovljanke Alme M. Karlin

 

“Kako nenavadno je, ko se ozreš nazaj na življenje. Ko neko stvar doživljaš, se ti zdi vse tako veliko, ko pa se ozreš nazaj, je vse tako majhno. Če ne bi imeli srca, ki meri ure, bi si lahko mislili, da smo presanjali celo življenje.” Alma M. Karlin

Domača štacuna

Urška Orlič, srce in duša prodajalne, pravi: »Za pozitivno naravnan dan se odločim vsako jutro znova.” Lastnica trgovinice – simpatična Barbara Ivezič Vučenović – v centru Celje – knežje mesto, se zelo strinja z njo.

[UTRINKI #raziskujemoslovenijo] Celje – knežje mesto in Domača štacuna in BEST PRESS STORYUrska Orlic, srce in duša…

Objavil/a Potovanja.Over.Net dne 24. september 2017

Hajdi.si

Mlajšo Hajdi se spomnimo po njeni uspešnici Moj kuža. Danes je Hajdi uspešna podjetnica, ki ima v centru Celja svojo trgovino – vse za malčke in malčice.

Hajdi Korošec

Celjski mladinski center

V Celjskem mladinskem centru se zbirajo mladi iz povsod. Še posebej so zanimivi zato, ker ima vsaka soba svojo zgodbo.

Celje – hostel

Vagon 1, 3 in 4. Vagon 2. Vagon City of legends, Celjski ninja, Gospod K., Presojeni som, Rdeča hiša, Ljubezen, Subkultura Celje, Grofje Celjski.

Zelo zanimivo opremljene sobe. Kako? Najdete na njihovi strani www.mc-celje.si

Stari pisker, Celje – Samo za kronične mesojedce in gurmane

Stari pisker v samem središču Celja je sodoben lokal, ki je širši publiki prinesel novodobne recepte iz kuhinje burgerjev in kakovostnega mesa na žaru.

Galerija specialitet – TUKAJ

 

 

Zdravilišče Radenci

Za izhodišče tokratnega raziskovanja Slovenije sem se odločila za Zdravilišče Radenci.

Dom slavne mineralne vode Radenske ponuja naravne učinke vode, 130 let zdraviliške tradicije in sodobne metode zdravljenja.

 

#cevljinapoti s pogledom na zdraviliški park

Kraljica radenska mineralna kopel

V Radencih se že od leta 1882 uporablja znamenite mineralne kopeli, ki zaradi vsebnosti soli in plina ogljikovega dioksida (CO2) te učinke še povečajo.
Radenska mineralna kopel poživlja telo in spodbuja njegovo regeneracijo, izboljšuje splošno počutje in krepi odpornost telesa, pomaga pri vzpostavljanju ravnovesja mineralov v krvi in s tem k krepitvi vitalnosti, okrepi razstrupljanje telesa in deluje anticelulitno, razbremeni delovanje srca, kar je izrednega pomena pri obremenjenosti s stresom.
Ta tradicionalni kopalni ritual je mogoče doživeti na drugačen način tudi z dodatkom eteričnih olj, zelišč in izvlečkov grozdja ter penečega vina. – lepotno kopel kraljice Kleopatre.

Po mineralni kopeli priporočajo 30 minut počitka.

135 minutna večerja v restavraciji Zdravilišča Radenci

135 minut, 135 sestavin. Večerja mehurčkov v dobri družbi prijateljev in animatorjev Zdravilišča Radenci.

Murska sobota

Hranilnica prekmurskih dobrot

Ali ste vedeli?

Prvi pisni viri o bučah segajo daleč v zgodovino, kakšnih 8000 let pr.n.š. Izkopavanja na ameriških tleh so pokazala, da so ameriški domorodci (mi jih imenujemo Indijanci) gojili buče v velikih količinah in buče so v bistvu ena najstarejših rastlin, ki jih je človek začel gojiti. Posebno so cenili bučno seme (bučnice), zlasti Azteki in Maji. Ob koncu 15 stoletja jih je s svojih raziskovanj takrat nove celine pripeljal Kolumb, 50 let po tem pa so že bile razširjene po vsej Evropi.

 

Sladice z bučnimi semeni

Po Prekmurju #cevljinapoti

Muza ljubezenske in erotične poezije ERATO

Trg kulture se nahaja v središču Murske Sobote. Obdajajo ga Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, galerija Murska Sobota in številni lokali. Na njem se odvijajo številni dogodki in prireditve (Soboško poletje). Leta 2012 je bila na Trgu kulture postavljena skulptura – muza ljubezenske in erotične poezije Erato, ki jo je izdelala Irena Brunec – Tébi.

Muza erotične in literarne poezije

Pomurski muzej Murska Sobota

Prekmurje je osvoboditev doživelo kot bližnje srečanje z Rdečo armado in prvič tudi z večjo skupino partizanov, ki so prinašali v pokrajino nov družbeni red. Več informacij: http://www.pomurski-muzej.si/

Stalna razstava življenje ob Muri. Zadnja soba – obdobje po drugi svetovni vojni.

Gostilna Tonček – za gurmane in vse, ki se pustite razvajati

Dolgoletna tradicija, novi okusi, prijeten ambient, kakovost in prijazne cene.

 

Kapelski vrh

Kapelski vrh je po slemenu razloženo naselje in ena od najbolj priljubljenih izletniških točk v Radgonsko-kapeljskih goricah. Tu so obširni vinogradi, ter nasadi jabolk, breskev in ribeza. Na najvišji točki 312 mnm visokem vrhu, imenovanem Kapela stoji župnijska cerkev sv. Marije Magdalene. Od cerkve je lep razgled po vsem Pomurju, ob jasnem vremenu tudi do Blatnega jezera.

Skrivnosti odličnih olj – KOCBEK

Alojz Kocbek je kupil posestvo in se začel ukvarjati z mlinarstvom in kasneje še z oljarstvom. Svoje znanje in izkušnje je prenašal iz roda v rod, vsaka generacija pa je dodala nekaj svojega. Izkušnje in zahteve trga so vzrok, da vam danes lahko nudimo najbolj čista in naravna olja iz izbranih semen, ki so dozorela na poljih še neokrnjene narave. Najdete nas na Stari Gori ob glavni cesti, ki Vas popelje v smeri Gornja Radgona — Radenci — Kapela — Sveti Jurij ob Ščavnici. To je severovzhodni del Slovenije, Ščavniška dolina v osrčju vinorodnih Slovenskih goric, v bližini Blaguškega jezera.
Znanje in izkušnje sta Alojz in Antonija prenašala na sina Antona, le ta pa na svojega sina Gorazda, ki danes predstavlja že tretjo generacijo v družini KOCBEK. Gorazd želi nadaljevati tradicijo svojega deda in očeta ter tako ohraniti dobro ime in vrhunsko kakovost. Več informacij: http://kocbek.si/

Pravljično osrčje goric Jeruzalema in Svetinj – Taverna Kupljen

Ko se boste odločili za izlet po Jeruzalemskih gričih, obiščite Taverno in doživite njeno edinstveno atmosfero. Ob slastnih lokalnih specialitetah in vinih Kupljen se bo vaš obisk spremenil v doživetje, ki ga boste želeli ponoviti. Morda pa vas naše prijetne sobe in apartmaji prepričajo, da ostanete še dlje.

Samo in Lidija Kupljen sta naju, kljub trgatvi, gostila v na letnem vrtu Taverne Kupljen.

Taverna leži na vrhu hribčka, ki ponuja zares lep razgled daleč naokoli. Na čudoviti terasi smo uživali v lepem vremenu.

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!