fbpx

Med največjimi zapravljivkami slovenske turistke

Zanimivosti

“Ruske, angleške in slovenske turistke!”, doda Murat.

Največji in mondeni jahtni center v Turčiji z več kot 2000 privezi  je eno od najbolj obiskanih turških letovišč v juliju in avgustu. V privlačnem pristanišču, obdanim s stoletnimi palmami pa je vse več  slovenskih turistov. Tudi zaradi bližine grškega otoka Rodosa, od katerega je Marmaris odaljen le uro vožnje s katamaranom, za vožnjo v obe smeri  z organiziranim ogledom mesta pa je treba skupaj z vizo odšteti 53 evrov na osebo.  Nekoč  vasica  s samo 40 prebivalci (nastala je v 16. stoletju),  je danes mesto s 40.000 prebivalci, ki letno gosti kar milijon turistov, največ Angležev, Nemcev, Rusov in Američanov, vsi turisti (domači in tuji) pa skupno letno plačajo 7 milijonov prenočitev! No, cela Slovenja je lani ustvarila le nekaj več  prenočitev!

Prijeten sprehod po promenadi  ob marini traja kar celo uro. Na eni strani vas obdajajo najrazličnejše jahte in  motorne ladje, na drugi pa niz restavracij z odlično turško  kulinariko, zlasti morsko.

Med najbolj imenitne restavracije uvrščajo tisto pod imenom “Dede”, ki ima  zanimivo zgodbo in ki jo prijazni natakarji povedo slehernemu turistu. Ustanovil jo je namreč  Ali Denzielli  šele pri svojih 85. letih. Pred tem  je bil Ali mornar in nato poštar na ladji med Marmarisom in Rodosom. Ko se je v Marmarisu po 1983. letu začel zelo hitro razvijati tuj turizem, se je Dede odločil, da bo odprl  restavracijo z najboljšo turško kulinariko. In uspel. Vodil jo je do svojega 104. leta, ko je umrl. V oporoki jo je zapustil svojim vnukom, ki jo vodijo danes. In kako to, da je Ali živel tako dolgo in delal do zadnjega dne? Njegov vnuk Mustafa pove: “Dede je svoje dolgo življenje pripisoval ljubezni do morja in vsemu, kar je bilo tesno povezano z morjem. Celo življenje  pa je užival samo morsko hrano.”

V Marmarisu je kaj videti: eno največjih prodajaln in najbolj modernih tovarn briljantov in nakita iz plemenitih kovin, bazar (drugi največji v Turčiji) z veliko izbiro turških  obrtniških izdelkov, proizvodnjo tepihov, ki jo vodi Dani de Vito (domačin, ki je na las podoben  igralcu  de Vitu, zato so mu turisti nadeli ta vzdevek) in  priznano tovarno  turških slaščič, ki jih spretni slaščičarji ročno izdelujejo v vseh možnih oblikah po želji  turistov.

Med obiskom Marmarisa se je treba obvezno  povzpeti na stari turški grad, ki ga je 1522. leta zgradil Sulejman Veličastni. Grad je prestal  tudi potres, ki je Marmaris močno prizadel  1958. leta. Na poti do gradu po ozki beli uličici turiste  ustavljajo  domačinke in njihovi vnuki, ki vam ponujajo najrazličnejše izdelke svojih ročnih spretnosti že od evra naprej.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Domačina voznik mestnega turističnega avtobusa Murat, turistični vodnik Umit Uremli in njegova grška kolegica Stam poskrbijo, da turistom na Marmarisu ne ostane nič skritega. Pa čeprav obisk traja le en dan. In poskrbijo, da turisti v Marmarisu  pustijo čim več evrov. “Saj se gremo tudi trgovski turizem”, poudari  Umit. In kdo so največji  zapravljivci? “Ruske, angleške in slovenske turistke!”, doda Murat.


Sledite nam


RSS Ustavi se!