fbpx

Mestni sprehod po kraljevem Dunaju

Novice, Potovanja

Če je v vas vsaj malo občutka za estetiko, potem bo največ pozornosti pri vas pritegnila arhitektura, ki je na Dunaju res zelo lepa.

Zgodovina mesta

Dunaj je glavno mesto Avstrije in tudi eden izmed devetih avstrijskih dežel. Prestolnica ima 2,3 milijona prebivalcev in je politični, ekonomski in kulturni center Avstrije. Prvotno, 500 let pr. n. št., je bilo mesto keltska naselbina, 15 let pr. n. št. je postalo rimsko obmejno mesto, namenjeno zaščiti rimskega cesarstvo pred germanskimi plemeni. V 13. st. n. š. ga je ogrožalo ogromno mongolsko cesarstvo, a Mongoli so po smrti svojega voditelja odšli in se nikoli več niso vrnili. V srednjem veku je postal dom babenberške dinastije, v letu 1440 pa so zavladali Habsburžani. Takrat je postal prestolnica Svetega rimskega cesarstva.

V 16. in 17. st. je bila turška vojska pred Dunajem dvakrat ustavljena. Leta 1804 je postalo mesto prestolnica avstrijskega cesarstva, 1867 pa avstro-ogrskega cesarstva, 1918, po prvi svetovni vojni, pa še prve avstrijske republike. Po priključitvi nemškemu tretjem rajhu je izgubilo status glavnega mesta. Po padcu Berlina 1945 je Dunaj spet postal prestolnica Republike Avstrije.

gratis: “Mi smo šli za prvomajske tako gor. Hotel smo si rezervirali preko bookinga in potem hodili peš (avto smo imeli parkiran v ulici skoraj pred vrati hotela, ker smo bili za vikend je bilo zastonj). Prvi dan smo šli popoldan v Tehnični muzej, naslednji dan smo bili cel dan v ZOO in v parku zraven (labirinti), tretjji dan pa smo šli dopoldan nazaj domov. Nemško ne znamo skoraj nič, smo se vse po angleško zmenili, prospekti za znamenitosti pa so tudi v slovenščini”

Fijakarji

Mestne znamenitosti

Če je v vas vsaj malo občutka za estetiko, potem bo največ pozornosti pri vas pritegnila arhitektura, ki je na Dunaju res zelo lepa in je večinoma iz 18. stoletja, v biedermeierskem slogu. To je umetniški – literarni, glasbeni, vizualni in pohištveni slog, v katerem so se izražali umetniki med letoma 1815 (Dunajski kongres) in 1848 (leto evropskih revolucij), in se istoveti z angleškim »regency« ameriškim federalnim in francoskim cesarskim slogom. Opazili boste, da so si vsi ti slogi zelo podobni. Lahko bi celo rekli, da gre za en slog, ki ima v različnih državah pač različna imena. Seveda pa so umetniki različni, kar se na koncu izraža kot pestrost.

Stadtpark

Za veliko arhitekturnih dosežkov je zaslužen arhitekt Otto Wagner, ki je deloval predvsem proti koncu 19. stoletja. Center mesta in lepoto predstavlja stari del mesta južno od Donave, s petimi mestnimi parki, med katerimi je Stadtpark največji in pokriva 65.000 m2. Ko so ga leta 1862 odprli, je bil prvi javni park na Dunaju. Uporablja se tudi za plese, koncerte, kongrese, v njem je tudi restavracija.

Vsebuje pozlačen bronasti kip Johanna Straussa II., ki je imel tu nekoč koncert. Strauss II. je bil skladatelj plesne in operne glasbe, napisal je kar 500 valčkov, polk in skladb druge plesne glasbe ter tudi oper in baletov. Za časa svojega življenja je bil znan kot kralj valčkov in je bil v veliki meri odgovoren za popularnost valčka na Dunaju v 19. stoletju, tako da ni čudno, da je njegov kip eden najbolj znanih in fotografiranih. Pravzaprav se Stadtpark lahko pohvali z največjim številom monumentov in kipov na vsem Dunaju, z veliko pestrostjo rož in dreves, med katerimi so tudi vrste ginkgo, medeni rogač, piramidna vrba in kavkaški vetrni lešnik.

Če bi se radi zabavali, pojdite v park Prater, ki ima velik »lunapark« z velikim kolesom, z vrha katerega boste lahko videli celotno mesto. Če bolje pogledamo na prej omenjeni zemljevid, lahko opazimo, da so najrazkošnejše in največje stavbe pravzaprav postavljene okoli Heldenplatza, ki je pred kraljevsko oz. cesarsko palačo. Tam stojita dva kolosalna kipa konjenikov, veliko kočijažev in kočij s konji, ki čakajo, da vas popeljejo po mestu, tako kot so se ljudje peljali v časih, ko ni bilo avtomobilov. Sicer pa vladarska palača, zgrajena v polkrožni obliki, ni več namenjena upravljanju države, temveč je preurejena v Narodni muzej (v njem si lahko ogledate cesarsko krono, žezlo, nakit, prostore …).

Parlament so Avstrijci zgradili kasneje, v koncu 19. stoletja, napravili so ga v grškem klasičnem slogu, pred njim stoji celo pozlačen kip grške boginje Atene Zaščitnice, prav takšen, kakršen stoji v Atenah. Morda kip in grški slog stavbe simbolizirata demokracijo, saj le-ta izvira iz Aten. Zelo razkošna je celo mestna hiša, ki zaradi njene oblike in zvonika izgleda kot katedrala. Najbolj znane cerkve so tri, in sicer: Votiv, cerkev sv. Štefana in Karlova cerkev, katere osrednji objekt zavzema čaščenje piramide, kar nedvoumno nakazuje na prostozidarstvo. Vse te stavbe pa so videti zelo lepe tudi, ko se stemni, saj so vse osvetljene od zunaj, tako da so zvečer prava paša za oči. Zelo veliki in razkošni so tudi vodnjaki, kipi in pozlačene kupole na stavbah. V parkih boste zagledali kipe vsem nam dobro znanih slavnih oseb, kot so npr. Mozart, Beethoven, Goethe, Strauss in še mnogi drugi.

Avstrijski parlament

Opernih hiš je več: Dunajski teater, Mestna opera in Narodna opera, koncerti klasične glasbe pa se odvijajo v Dunajskem glasbenem društvu in v Dunajski koncertni hiši, tudi muzejev je več: Hofburg (nekdanja cesarska palača), muzej Sisi (posvečen avstrijski cesarici Elisabeth Amalie Eugenie in namenjen ogledu cesarskih bivalnih prostorov), Narodnozgodovinski muzej, Naravnozgodovinski muzej, veliko muzejev pa se nahaja v četrti muzejev, kjer najdemo Muzej moderne umetnosti, Leopoldov muzej in Liechtensteinska palača (vsebuje eno največjih zasebnih umetniških zbirk baroka). Obiščete lahko tudi grad Belvedere (erotične slike Gustava Klimta, dela Egona Schiela in Franza Xaverja Messerschmidta ter slikarjev zgodnjega 20. stoletja), Vojaški muzej, Tehnični muzej ter Dunajski muzej ur.

Skratka, zabave in kulture prav gotovo ne manjka. A kaj bi govorili – ko ga boste videli, boste občutili in doživeli pregovor – slika pove več kot tisoč besed.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Preberi tudi: Miti in legende Irske

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.