fbpx

Mesto na vodi: Amsterdam

Potovanja

Mesto si je najlepše ogledati z ladjico po reki, ki prečka nešteto kanalov in lično urejenih hiš na vodi.

Nizozemska je izredno ravninska dežela, ki slovi po mlinih na veter in tulipanih. Njene prestolnice, znane predvsem po marihuani in prostituciji, se zaradi števila kanalov drži ime Severne Benetke. Mesto si je najlepše ogledati z ladjico po reki, ki prečka nešteto kanalov in lično urejenih hiš na vodi. Po nizozemski tradiciji – brez zaves. Lahko pa si sposodite kolo in si mesto ogledate po dobro urejenih kolesarskih poteh.

Ena najbolj priljubljenih točk med turisti je muzej Anne Frank, ki se je med vojno z družino skrivala na podstrešju, za njo pa so ostali spomini zapisani v dnevnik. Pripravite se na dolgo vrsto za karte, saj se ta vije po celi ulici.

V vrsti neklasičnih muzejev si sledijo še erotični muzej, muzej marihuane in konoplje, muzej prostitucije ter muzej mučilnih naprav. Če ste oboževalec slik, zavijte v muzej najbolj znanega  nizozemskega slikarja Van Gogha.

bi šla spet tja: “Meni je Nizozemska fantastična dežela, bi šla takoj spet tja. Njihove vasi in mesteca so čudovita, mlini na veter, najemite kolesa in pojdite malo kolesarit. Tudi njihova obala je super. Morje ni glih za namakat, ker je hladno, a za silo bo že. Blizu Amsterdama je Zans-Scans, muzej na prostem, zelo zanimivo. Keukenhof deluje samo od konca marca, pa do sredine maja, ko cvetijo tulipani. Blizu mesta Arnhem (na vzhodu NL) je super živalski vrt – Burger’s Zoo in še en muzej na prostem (ki ga jaz žal še nisem uspela obiskati).”

Za konec se odpravite v rdečo četrt, kjer se zgrinja turistov in pokukajte v izložbe s pomanjkljivo oblečenimi prodajalkami ljubezni, kjer lahko za par evrov za zagrnjeno zaveso preživete nekaj časa v njihovi družbi. Ne manjka niti trgovin z vročimi igračkami in vsem poznanimi coffee shopi, kjer sicer ne strežejo alkohola, lahko pa ob kavi ali drugi pijači pokadite zvitek marihuane.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam


Sledite nam


RSS Ustavi se!