fbpx

Mesto, kot nalašč za poročno darilo

Novice

Slikovite ulice, obzidje in terasaste hiše značilnost Obidosa Prelepo majhno mestece, ki ga objema srednejeveško obzidje, ohranja nekdanji utrip življenja na Portugalskem. Obidos, mesto, v katerega se zaljubiš na prvi pogled. Da to drži, kaže tudi njegova zgodovina – v 13. stoletju se je nad njim izjemno navdušila nevesta portugalskega kralja Alfonza II. in tako […]

Slikovite ulice, obzidje in terasaste hiše značilnost Obidosa

Prelepo majhno mestece, ki ga objema srednejeveško obzidje, ohranja nekdanji utrip življenja na Portugalskem.

Obidos, mesto, v katerega se zaljubiš na prvi pogled. Da to drži, kaže tudi njegova zgodovina v 13. stoletju se je nad njim izjemno navdušila nevesta portugalskega kralja Alfonza II. in tako ji je kralj mestece podaril kot poročno darilo. Gesta je postala tradicionalna in mlade žene kraljev so Obidos vedno znova dobivale v dar. Kmalu se je Obidosa prijel nadimek “kraljičino mesto”.

Obidos si je prav lahko predstavljati kot del filmske kulise, saj je njegova očarljivost neizmerna.

foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek

Ženske so resnično pomembno zaznamovale njegov sloves. Tukaj je namreč večino svojega življenja in ustvarjalnega obdobja preživela slikarka Josefa iz Obidosa. Živela je v 17. stoletju, ko so ženske za svojo prihodnost lahko izbirale le med dvema možnostma: ali so postale žene in vzgajale otroke ali pa so odšle v samostan. Josefi pa je uspelo, da se je uveljavila v moškem svetu umetnosti, živela kot “samostojna umetnica”, si s slikanjem pridobila priznanje okolice ter tako prestopila začrtane družbene okvire……..


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.