fbpx

Mistični Marakeš

Potovanja

Ko se dan prevesi v noč se trg spremeni v mravljišče ljudi, umetnikov, središče opojnih dišav in vse glasnejše eksotične glasbe.

Ime Marakeš izvira iz berberske besede mur(n)akush in pomeni “Božja zemlja”. Za Casablanco in Rabatom je tretje po velikosti mest v Maroku. Leži ob vznožju zasneženega gorovja Atlas in le nekaj ur stran od vroče Sahare. Lokacija in nasprotujoča si pokrajina sta ga naredili neizogibno točko na zemljevidu med obiskom Maroka.

Mesto je razdeljeno na dva dela. Medina je star del mesta z ozkimi ulicami in lokalnimi trgovinami, medtem ko je nov evropski del mesta Gueliz posejan z modernimi restavracijami, verigami s hitro prehrano in velikimi nakupovalnimi središči.

Središčni trg Djemaa El-Fna v Medini je obkrožen z neskončnim labirintom ulic “souka” oziroma bazarja, na katerem lahko preizkusite svoje sposobnosti barantanja in si ogledate predstavo akrobatov, glasbenikov in kačjega plesa. Privoščite si porcijo kuhanih polžev na eni izmed stojnic s hrano. Ko se dan prevesi v noč se trg spremeni v mravljišče ljudi, umetnikov, središče opojnih dišav in vse glasnejše eksotične glasbe.

krasen je: “Meni je bilo ful všeč, tudi bivala sem v enem hotelčiču na djaama el fna, hrana na trgu zvečer ful dobra, jaz sem se tam najedla polžev za naprej in nazaj. V soukih samo pazi, da ne začneš hendlat, če nimaš namena kupit, ker te bodo prodajalci po celi ulici terjali…. Uživaj, če boš šla!”

mosque-812823_1280

building-1005534_1920

morocco-1177358_1920

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.