fbpx

Mistični Marakeš

Potovanja

Ko se dan prevesi v noč se trg spremeni v mravljišče ljudi, umetnikov, središče opojnih dišav in vse glasnejše eksotične glasbe.

Ime Marakeš izvira iz berberske besede mur(n)akush in pomeni “Božja zemlja”. Za Casablanco in Rabatom je tretje po velikosti mest v Maroku. Leži ob vznožju zasneženega gorovja Atlas in le nekaj ur stran od vroče Sahare. Lokacija in nasprotujoča si pokrajina sta ga naredili neizogibno točko na zemljevidu med obiskom Maroka.

Mesto je razdeljeno na dva dela. Medina je star del mesta z ozkimi ulicami in lokalnimi trgovinami, medtem ko je nov evropski del mesta Gueliz posejan z modernimi restavracijami, verigami s hitro prehrano in velikimi nakupovalnimi središči.

Središčni trg Djemaa El-Fna v Medini je obkrožen z neskončnim labirintom ulic “souka” oziroma bazarja, na katerem lahko preizkusite svoje sposobnosti barantanja in si ogledate predstavo akrobatov, glasbenikov in kačjega plesa. Privoščite si porcijo kuhanih polžev na eni izmed stojnic s hrano. Ko se dan prevesi v noč se trg spremeni v mravljišče ljudi, umetnikov, središče opojnih dišav in vse glasnejše eksotične glasbe.

krasen je: “Meni je bilo ful všeč, tudi bivala sem v enem hotelčiču na djaama el fna, hrana na trgu zvečer ful dobra, jaz sem se tam najedla polžev za naprej in nazaj. V soukih samo pazi, da ne začneš hendlat, če nimaš namena kupit, ker te bodo prodajalci po celi ulici terjali…. Uživaj, če boš šla!”

mosque-812823_1280

building-1005534_1920

morocco-1177358_1920

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!