fbpx

Kamniti kipi na Velikonočnem otoku

Zanimivosti

Kipe so zgradili domačini med 10. in 15. stoletjem.

Moai je 887 kamnitih človeških kipov s prevelikimi glavami na Velikonočnem otoku v Čilah na vzhodu Polinezije.

Domačini so jih ocenjeno med 10. in 15. stoletjem zgradili iz lehnjaka, pridobljenega iz ognjeniškega kraterja Rano Raraku. Za prevažanje kipov so potrebovali debele hlode, zato so podirali drevesa, kar je povzročilo erozijo in desertifikacijo. Še vedno ni jasno kaj naj bi kipi predstavljali – ugibajo, da gre za nekakšno božanstvo ali mitološke osebe. Od leta 1996 so uvrščeni na Unescov seznam kulturne dediščine.

Nina P: Čile ne spada med malarična področja, tako da jemanje antimalarikov ni potrebno.
Če boste potovali z nahrbtnikom v roki, vam toplo priporočam cepljenje proti tifusu in hepatitisu A. Zelo boste morali paziti, kakšno vodo in hrano uživate. Voda naj bo le ustekleničena ali prekuhana, hrana dobro termično obdelana, sadje in zelenjava taki, da ju lahko tahko olupite.
Preverite tudi, kdaj ste bili cepljeni proti tetanusu in če je od zadnjega cepljenja minilo 10 let, obnovite zaščito z 1 odmerkom cepiva proti tetanusu.

16236722824_8b9d134744_h

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Preberi tudi: Najdaljši stekleni most na svetu

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.