fbpx

Mojca Mavec: Jutro daje priložnost, da narediš stvari bolje kot včeraj

Ambasadorji

Če zjutraj težko vstajate, ima Mojca Mavec odličen nasvet. Tega verjetno še niste slišali.

Tako kot vsakega od ambasadorjev smo tudi Mojco Mavec vprašali, kakšen bi bil njen nasvet nekomu, ki zjutraj težko vstaja, pa bi se želel prej zbujati. “Zaspite ob nekom, ki vam je všeč. Komaj boste čakali, da ga spet vidite,” je odgovorila na edinstven in duhovit način.

Kdaj vstajate in kako začenjate dan?

Žarki jutranjega sonca na obrazu (tule na sliki nad Motovunom). Tega ne zmore sončni zahod. Jutra so lepa, ker se rojeva nov dan, in s tem nova priložnost, da narediš stvari bolje kot včeraj.

Sem izrazito jutranji tip. Vstajam, ko hiša še spi. Skuham čaj, popečem kruh, velikokrat zjutraj že skuham kosilo. Sploh na začetku dneva opravim vse najzahtevnejša opravila – pospravim, dokončam scenarij za oddajo. Zjutraj še en zvoni telefon, nič te ne vrže iz tira.

Ste jutranji človek zato, ker tako od vas zahteva življenje ali ker si tako želite?

Sem jutranja po lastni izbiri. Moj čas je med peto in osmo, takrat sem najboljša, imam bistre misli, dobre ideje, sem najpogumnejša… kdo ve, morda tudi zato, ker razum še spi. 😉

Kdo je vaš jutranji družabnik?

Ko se zbudim, najprej odprem okno. Všeč mi je zvok ranega jutra – petje ptic, sprehajalci ponočnjaki ob Ljubljanici, morda skriven pogovor zaljubljencev pod mojim oknom. Živim v centru mesta in vsak letni čas prinese svoja jutra.

Kaj je zjutraj za vas drugače kot katerikoli drug del dneva?

Mir. Tišina. Del dneva, ko končno lahko prisluhnem sebi.

Kakšni so vaši spomini na jutra iz otroštva?

Zdaj ko razmišljam … moja jutra so taka kot jutra moje mame. Pustila nas je dolgo spati. Verjetno tudi zato, da je prej vse opila, skuhala… tako kot danes jaz. Moji rani spomini na jutra iz otroštva so spomini na mamo, vedno obrnjeno s hrbtom proti nam, za štedilnikom, kjer se že kuhata zajtrk in kosilo.

Ali na poti v službo poslušate glasbo?

Lepi glasovi polepšajo dan. Sem človek, ki vstaja z Brendo Lee in hodi spat s Siddharto.  

Kdaj večerjate in kdaj greste spat? Kako zaspite?

S spanjem nimam težav. lahko zaspim leže, sede, stoje … kot popotnik se hitro navadiš spati v različnih položajih. Bolj je težava z nerednim spanjem. Misel “spal bom, ko bom mrtev” ne velja. 

Kaj bi svetovali nekomu, ki si želi vzljubiti jutra?

Zaspite ob nekomu, ki vam je všeč. Komaj boste čakali, da ga spet vidite. (Fora. A meni je pomagala.)

Kakšno je vaše idealno jutro in začetek novega dneva?

Ko prehitim sončni vzhod in ga počakam iz zasede.

Poznate kakšen lep pregovor o jutru ali življenjski moto?

Rana ura zlata ura. Ta je ofucan, drži. A še kako resničen!


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]