fbpx

Monošter v Slovenskem Porabju

Mesta

Monošter je središče Slovenskega Porabja, ki leži v zahodnem delu Madžarske približno 10 km oddaljeno od slovenske meje.

Monošter je središče Slovenskega Porabja, ki leži v zahodnem delu Madžarske približno 10 km oddaljeno od slovenske meje. Ime je dobilo po reki Rabi. V regiji živi okoli 5000 pripadnikov slovenske manjšine z največjim številom v Monoštru. Tja so se z okoliških vasi zaradi iskanja dela preselili slovenski delavci. Po prvi svetovni vojni se je slovensko etnično ozemlje razdelilo med Madžarsko na vzhodu in Avstrijo na zahodu.

monoster1

Vir: http://www.szlovenvidek.hu/images/galleries/szentgotthard/szentgotthard_12.JPG

Mesto je ustanovil madžarski kralj Bela III. leta 1183. V njem so zgradili samostan poimenovan po bavarskem svetniku sv. Gothardu, po katerem se mesto v madžarščini in nemščini imenuje še danes. Po prvi svetovni vojni je s Trianonsko pogodbo velik del predmestja pripadel Avstriji in Kraljevini SHS, mesto pa se je znašlo stisnjeno v zahodnem kotu novonastale Madžarske. Začela se je gospodarska stagnacija, vendar pa se danes mesto povezuje tako s Slovenijo kot Avstrijo in z zadnjo so skupaj zgradili industrijski park v Monoštru, v načrtu pa je tudi postavitev termalnega kopališča.

monoster2

Vir besedila in fotografij: szlovenvidek.hu

Glavna znamenitost je baročna cerkev, ki je tretja največja na Madžarskem in ima poslikano kupolo z elementi monoštrške bitke ter zraven pripadajoči samostan.

Mnenja in izkušnje na forumu: Popotovanja


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.