Monošter v Slovenskem Porabju

Mesta

Monošter je središče Slovenskega Porabja, ki leži v zahodnem delu Madžarske približno 10 km oddaljeno od slovenske meje.

Monošter je središče Slovenskega Porabja, ki leži v zahodnem delu Madžarske približno 10 km oddaljeno od slovenske meje. Ime je dobilo po reki Rabi. V regiji živi okoli 5000 pripadnikov slovenske manjšine z največjim številom v Monoštru. Tja so se z okoliških vasi zaradi iskanja dela preselili slovenski delavci. Po prvi svetovni vojni se je slovensko etnično ozemlje razdelilo med Madžarsko na vzhodu in Avstrijo na zahodu.

monoster1

Vir: http://www.szlovenvidek.hu/images/galleries/szentgotthard/szentgotthard_12.JPG

Mesto je ustanovil madžarski kralj Bela III. leta 1183. V njem so zgradili samostan poimenovan po bavarskem svetniku sv. Gothardu, po katerem se mesto v madžarščini in nemščini imenuje še danes. Po prvi svetovni vojni je s Trianonsko pogodbo velik del predmestja pripadel Avstriji in Kraljevini SHS, mesto pa se je znašlo stisnjeno v zahodnem kotu novonastale Madžarske. Začela se je gospodarska stagnacija, vendar pa se danes mesto povezuje tako s Slovenijo kot Avstrijo in z zadnjo so skupaj zgradili industrijski park v Monoštru, v načrtu pa je tudi postavitev termalnega kopališča.

monoster2

Vir besedila in fotografij: szlovenvidek.hu

Glavna znamenitost je baročna cerkev, ki je tretja največja na Madžarskem in ima poslikano kupolo z elementi monoštrške bitke ter zraven pripadajoči samostan.

Mnenja in izkušnje na forumu: Popotovanja


Sledite nam


RSS Ustavi se!