fbpx

Moskovska katedrala, zaradi katere je bil njen arhitekt ob vid

Novice

V Moskvi bodo ob 450-letnici katedrale svetega Vasilija blaženega danes odprli razstavo, na kateri bo moč videti relikvije in ikone svetega Vasilija in drugih, znanih pod imenom sveti norci. Razstava poteka v okviru letnega praznovanja po leta 2008 zaključeni obnovi katedrale na Rdečem trgu, ikonične podobe Rusije. Gradnjo katedrale, ki je od leta 1990 uvrščena […]

V Moskvi bodo ob 450-letnici katedrale svetega Vasilija blaženega danes odprli razstavo, na kateri bo moč videti relikvije in ikone svetega Vasilija in drugih, znanih pod imenom sveti norci. Razstava poteka v okviru letnega praznovanja po leta 2008 zaključeni obnovi katedrale na Rdečem trgu, ikonične podobe Rusije.

Gradnjo katedrale, ki je od leta 1990 uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine, je leta 1552 naročil ruski car Ivan IV. v spomin na zavzetje mesta Kazan in zmago nad Mongoli. Po načrtu arhitekta Postnika Jakovljeva so jo gradili med letoma 1555 in 1561. Leta 1588 so na vzhodni strani dogradili kapelo, v kateri ležijo posmrtni ostanki svetega Vasilija blaženega.

Vir: delo.si

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!