fbpx

Moskovska katedrala, zaradi katere je bil njen arhitekt ob vid

Novice

V Moskvi bodo ob 450-letnici katedrale svetega Vasilija blaženega danes odprli razstavo, na kateri bo moč videti relikvije in ikone svetega Vasilija in drugih, znanih pod imenom sveti norci. Razstava poteka v okviru letnega praznovanja po leta 2008 zaključeni obnovi katedrale na Rdečem trgu, ikonične podobe Rusije. Gradnjo katedrale, ki je od leta 1990 uvrščena […]

V Moskvi bodo ob 450-letnici katedrale svetega Vasilija blaženega danes odprli razstavo, na kateri bo moč videti relikvije in ikone svetega Vasilija in drugih, znanih pod imenom sveti norci. Razstava poteka v okviru letnega praznovanja po leta 2008 zaključeni obnovi katedrale na Rdečem trgu, ikonične podobe Rusije.

Gradnjo katedrale, ki je od leta 1990 uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine, je leta 1552 naročil ruski car Ivan IV. v spomin na zavzetje mesta Kazan in zmago nad Mongoli. Po načrtu arhitekta Postnika Jakovljeva so jo gradili med letoma 1555 in 1561. Leta 1588 so na vzhodni strani dogradili kapelo, v kateri ležijo posmrtni ostanki svetega Vasilija blaženega.

Vir: delo.si


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!