fbpx

Na Otočcu že tečejo priprave na kronanje nove potične kraljice

Aktualno, Zanimivosti

Z veseljem sporočamo, da bomo tudi pred letošnjo veliko nočjo, že po tradiciji na velikonočni četrtek, 18. aprila 2019, na Gradu Otočec spet gostili veliki Festival velikonočne potice.

Čeprav je do trenutka, ko bomo razglasili kraljico velikonočnih potic 2019, še kar nekaj tednov, smo v Termah Krka že močno vpeti v sladke priprave. Po dveh dosedanjih, zelo odmevnih Festivalih velikonočne potice, se bomo letos še bolj potrudili in s privlačnimi novostmi popestrili dogajanje na Gradu Otočec, seveda pa bo največ pozornosti namenjene poticam, med katerimi bo strokovna žirija izbrala kraljico.

Arhiv 2018

Tudi letos bodo prinesene sladke kandidatke za kraljevski prestol okušali strokovnjaki prof. dr. Janez Bogataj, sloviti etnolog in avtor knjige Potice iz Slovenije, Marlena Skvarča, priznana senzorična ocenjevalka živil, in Janja Strašek, strokovnjakinja za zdravo prehrano iz Term Krka. Kdaj in kako bo potekalo ocenjevanje, vas bomo natančno obvestili v prihodnjih sporočilih za javnost.

Zelo smo ponosni, da je tudi nova kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec prepoznala vlogo in pomen Festivala velikonočne potice na Gradu Otočec. Z veseljem in navdušenjem je sprejela častno pokroviteljstvo in zatrdno obljubila, da bo zaključno prireditev, na velikonočni četrtek, 18. aprila, ob 14. uri počastila z osebno udeležbo, saj jo zelo zanimajo izvirne potičarske stvaritve izpod pridnih in spretnih rok slovenskih slovenskih gospodinj in gospodinjcev.

Prepričani smo, da bodo ti tudi letos pokazali, da še znamo speči pravo slovensko potico, po vseh tradicionalnih zakonitostih, lepo okroglo, v pekaču s pokončnimi rebri, s primerno debelim nadevom in ravno pravšnjo luknjo na sredini, čeprav nekateri zmotno mislijo, da to mojstrstvo pritiče le našim babicam.

arhiv 2018

Ta stereotip že dve leti uspešno rušijo potičarke in potičarji iz vseh krajev Slovenije, ki svojo peko ponosno in množično prinašajo na Grad Otočec. Najpogosteje se lotevajo potice z orehovim, lešnikovim in pehtranovim nadevom, vendar smo lani že lahko okušali tudi sijajne sladke primerke s korenčkovim nadevom, strokovno komisijo pa je najbolj prepričala potica, ki jo je spekla Irena Zupan iz Podbrezij, saj je zanjo izbrala enega najstarejših slovenskih nadevov – iz suhih jabolčnih krhljev domačih podbreških jabolk, v testo pa je poleg bele zamesila še pirino moko.

arhiv 2018

Verjetno bo letos bera še pestrejša, nadevi pa še bolj drzni in zanimivi, saj bomo k sodelovanju, v ločeni kategoriji, povabili tudi mlade – dijake in študente iz strokovnih gostinskih, kuharskih in slaščičarskih šol. Prepričani smo, da bodo pripravili pravo pašo za oči in ustne brbončice, kljub temu, da bomo od njih zahtevali, naj pri ustvarjanju upoštevajo vse zakonitosti, kot jih zapoveduje evropska listina, ki je uradno priznala slovensko potico za zajamčeno tradicionalno posebnost.

Da bi se je lahko držali prav vsi Slovenci in imeli pri peki svojih velikonočnih potic na voljo le najboljše domače sestavine, z veseljem sporočamo letošnjo drugo novost: ob zaključni prireditvi bomo pripravili sejem s prodajnimi stojnicami, na njih pa bo mogoče kupiti domače, lokalne izdelke, ki pri peki ne smejo manjkati.

V rokavu imamo še nekaj novosti, o njih pa drugič. Pomembno je, da nameravamo tudi letos, kot že na obeh dosedanjih festivalih, izkupiček od prodaje potic izročiti v dobrodelne namene, da bodo imele tudi družine iz socialno šibkejšega lokalnega okolja malo slajše velikonočne praznike.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.