fbpx

Na Panchakarmi v Prema Ayurveda centru

Reportaže, Sprostitev, Zanimivosti

Vladimir: Gostje se vračajo, leto za letom. Sprejemamo goste, ki pridejo na celostno obravnavo. Posamezne terapije izvajamo zelo poredko, ker so celoviti tretmaji bolj učinkoviti. Izjema je nameščanje Atlasa.

Na Panchakarmi sem bila, v vasi Pišćanovec, blizu Varaždinskih Toplic.

Vladimir: Z ayurvedo se ukvarjam že preko 30 let. Po študiju Ayurvede sva z ženo delala v najboljših klinikah po Avstriji, Švici in Nemčiji. Z veliko izkušnjami o Ayurvedi in Panchakrami, pa sva odprla svoj center.

Med gozdovi, kjer domuje akacija, imata Vladimir in Snježana svoj center, kjer se že 13 let izvaja Panchakarmo.

PREMA AYURVEDA CENTER

Polja klasja, posuta z makovimi cvetovi, obdajajo vasico. Nekaj osamljenih hiš, tu in tam srečaš človeka. Apartma, kjer bivam, je od centra oddaljen 10 minut. Večkrat dnevno se sprehodim, odvisno od urnika terapij. Dotikam se mimoidoče trave, ki sega na gozdno pot, in vodi do oranžne hiše, uprte ob hrib. Do nje stopim čez mostiček, pod katerim nežno buči. Pred hišo je manjši park z vodnjakom, klopca in raznovrstni kipci, živalskih in drugih motivov. Preprost in hkrati veličasten pogled.

Vladimir: Hiša, kjer je danes center, je nekoč stal moj čebelnjak.

Ayurveda je tisoče let staro znanje o življenju in je stanje ravnotežja med fizičnim in mentalnim. Cilj ayurvede je živeti v ravnotežju, bolezenska stanja pa zdraviti po naravni poti. Osnovni terapevtski pristop v Ayurvedi je Panchakarma, kjer se nečistoče (toksine, strupe), korak za korakom odstranjuje iz telesa, da se vzpostavi porušeno ravnovesje.

Vladimir: Naše osnovno vodilo je najboljša terapija, po zmerni ceni. Nismo člani nobene organizacije, ne plačujemo licenc, svoje terapevte treniramo sami, zato lahko nudimo visoko kvaliteto po ugodni ceni. Klinika je opremljena z najboljšo opremo in uporabljamo najbolj kvalitetna olja. Da se lahko popolnoma osredotočimo na stranko, sprejemamo sočasno v kliniko največ 2-3 osebe, izjemoma 4.

Panchakarma – »pet čiščenj«

Iz telesa se odpravijo nečistoče ter stres, in tako telo postavijo v ravnovesje. Terapije se izvajajo v točno določenem zaporedju, vendar se glede na zdravstveno potrebo stranke tudi prilagodijo. V Evropi se Panchakarma izvaja okoli 40 let.

Vladimir: Panchakarma je celostni pristop. Marsikatera klinika v Indiji danes ne izvaja več prave Panchkarme, temveč wellnes.

Kaj pomeni pet čiščenj?
1. SNEHANA – pred-priprava (Ghee dnevi). 2. VIRECHANA – prava faza čiščenja (Ricinus dan). 3. TERAPIJE – abhyanga, vishes, udvartana, pizzichili, shirodara, basti. 4. VAMANA – bruhanje in 5. RAKTA MOKŠANA – puščanje krvi. Zadnji dve metodi nista primerni za zahodni svet, zato jih v Prema Ayurveda centru ne izvajajo.

Vladimir: Če vidim, da bi pacientu pomagala katera od metod, ki jih ne izvaja v centru, jih usmerim drugam, npr. na krvodajalsko akcijo ali na hirudoterapijo (pijavke).

7 dnevni tretma, ki se začne se s predpripravami.

V tednu, ko sem zaključevala službene stvari, ki jim ni bilo videti konca, je bila tudi napoved prihajajočega družinskega tedna, pestra. Izkazalo se je, da bo roditeljski sestanek, piknik, tekma, glasbeni nastop, dogajanje s taborniki, … Na koledar sem vse skrbno zapisala in si govorila, vse bo tako, kot mora biti. Za piko na i sem imela tudi pred-priprave (SNEHANA), po navodilih Prema Ayurveda centra.

V ponedeljek sem opustila kavo, še dobro, da sem bila zmerna pri pitju, ker je bil glavobol, povezan s prenehanjem, zmeren.

SNEHANA – Naslednji trije so bili ghee dnevi (po navodilih uživanje ghee – fino prečiščeno surovo maslo) in zadnji, VIRECHANA, ricinus dan s posebnim prehranjevalnim programom in pitjem prekuhane tople vode. Dneve pred-priprave sta spremljala utrujenost in zaspanost.

Dan, ko sem se odpeljala proti svojemu detox oddihu, sem se počutila odlično, pripravljena na terapije.

Vladimir: Center je butičen, sočasno sprejme dve do tri osebe, da se ekipa lahko vsakemu popolnoma posveti. Panchakarma je celostni pristop, brez pripravljalnih ghee dnevov, je to ena izmed wellness storitev, ki jih danes izvajajo. Ko se odločiš uglasiti telo, se prepusti navodilom.

PREMA Ayurveda center ne potrebuje tega zapisa. Nekaj mesecev vnaprej so zasedeni. 25 odstotkov gostov je Slovencev, 25 odstotkov Nemcev, ostali obiskovalci prihajajo od vsepovsod.

1. DAN

ABHYANGA – Masaža telesa s toplim oljem, ki diši po zeliščih. Terapijo sta izvajali dve terapevtki, sinhrono sta razdelili telo. Kot odsev v ogledalu. Na trenutke si mi je zazdelo, da je bila tudi peta roka. Masaža vodi v globoko relaksacijo.

Vladimir: Impulzi masaže 4 rok sinhronizirajo levo in desno možgansko polovico, zato dve terapevtki.

Olje topi toksine, jih veže nase. Po masaži, se toksini usmerijo navzven, da jih z naslednjo terapijo odstranijo s telesa. Masaža in postopki panchakarme v ravnovesje postavlja vse tri doše: kapho, vato in pito. Med masažo se je nebo dobesedno odtrgalo, in v sobi, kjer se je izvajala popolna masaža sem poslušala svojo najljubšo melodijo, poskakovanje in bobnenje dežnih kapelj.

Vladimir: Za Panchakarmo velja, da ženske izvajajo terapije pri ženskah, moški terapevti pri moških.

SWEDANA – Savnanje v zeliščni parni kopeli
Zelo prijeten postopek segrevanja telesa. Z znojem so se toksini, ki so se koncentrirali, med masažo, izločali skozi pore iz telesa. Lesena savna, oblike solarija, le glava je zunaj. Terapevtka Marina mi je nežno, s hladnimi obkladki, pokrivala čelo.

Vladimir: Točno določeno je, zakaj je potrebno začeti Panchakarma terapije s toplejšimi tretmaji, ker je poudarek na odstranjevanju toksinov. Na koncu Panchakarme je poudarek na odstranjevanju stresa. 

BASTI (Matra basti – mali)
Po masaži štirih sinhronih rok, savnanju v zeliščni pari, je bil na vrsti matra basti. Basti je ayurvedski klistir. Nikakor ga ne moremo primerjati s klistirji, kot jih poznamo. Nič bolečin, niti neugodnosti.

Vladimir: Basti je pomemben del ayurvedskega čiščenja. Pri Panhakarmi, je neizbežen.

Oljni klistir ni imel funkcije čiščenja. Umiril je mojo vato in podmazal debelo črevo.
Abhyanga, swedana in basti so pri Panchakarmi obvezni elementi, nasya, ki sem jo izbrala za zadnjo terapijo prvega dne, pa je priporočljiva.

NASYA – odstranjevanje sluzi.

S tem tretmajem smo utišali mojo kapho, in odstranili toksine in sluzi iz področja sinusov, grla in predela pljuč. Po specialni masaži glave, sem dobila kopel za inhalacijo. Lonec vroče vode, kapljice izbranega vonja in rjuha preko glave. Skozi nos vdih, skozi usta izdih. Po opravljeni inhalaciji, mi je Marina glavo in del pljuč ovila v pregrete rjuhe. Obložena s termoforji sem se prepustila nadaljevanju, ki ni bilo neprijetno, kljub opozorilom, da zna v nosnicah skeleti. Kapljica za kapljico in masaža obnosnih predelov.

Vladimir: Nasya krepi um.

Zaključil se je moj prvi dan. Bivam v zelo prijetnem apartmaju. Z izključenim telefonom, brez televizije in drugih motenj. Sama s seboj, v tišini. Razmišljam o svoji poti, svojem življenju. Kup knjig, da preberem, kašne poti so bile poti nekoga, katerega knjiga je se je ustavila na moji polici.

Vladimir: Prava Panchakarma je, da se osamiš in prepustiš ritualom. Da odvečne misli pustiš doma.

Kot mlad fant je Vladimir spoznal, da je svet več od tega, kar je videl. Iskal je knjige o drugačnem pogledu na svet, ki so bile v tistem času prava dobrina. Odločil se je, z ženo sta si kupila vstopnici v svet ayurvede. Po šolanju sta takoj dobila zaposlitev, v Nemčiji, Švici, pa tudi na Hrvaškem.

Vladimir: Sam sem nadgradil opremo, ki jo trenutno uporabljamo v našem centru, za swedano, shirodaro in pizzichili. Veliko tega sem razvil že za potrebe dela v Švici in Nemčiji, kjer se sistemi uporabljajo še danes.

Ko je človek v družbi Vladimirja, čuti mladostnost, radost, živost, energičnost, mir. Oseba z ogromno starodavnega znanja, zato je pogovor z njim je sproščujoč. Leta, ki jih nosi, ne bi nikoli pripisala njegovemu vitalnemu telesu.

2. DAN

Mislila sem, da bo dan podoben prejšnjemu. Vsaj, tako sem razumela urnik, ki sem ga dobila dan prej, ob večerji.
Vendar že takoj po zajtrku je bila masaža drugačna.

Vladimir: Ayurvedsko diagnosticiranje pri nas ni nujno del Panchakarma programa, vendar na željo pacienta pripeljemo zdravnika, ki bo znal na osnovi utripa in drugih prijemov, oceniti vaše zdravstveno stanje. Po toliko letih izkušenj, znam oceniti, s katero došo ima gost največ težav. Pravzaprav je Panchakarma terapija, kjer v ravnovesje postavi vse tri vato, pitto in kapho.

UDVARTANA je »piling« masaža, ki odstrani zgodnji sloj kože. Sinhrono jo izvajata terapevtki, Marina in Katarina. Namenjena je aktivaciji krvnega obtoka.

Vladimir: S to masažo se je uravnala kapha.

Sledite nam

Nadaljevala sem s swedano in klistirjem.

Vladimir: Parni sistem savnanja, ki sem ga naredil, deluje v najvišje dobro Panhakarmi, na pacienta deluje najbolj učinkovito, po starodavnih navodilih.

SHODANA BASTI, klistir, z drugačnim učinkom, kot dan prej. Ta je imel funkcijo čiščenja.

Po kosilu. Jedi pripravlja Snježana, po principu ayurvede, in so zelo okusne. Hrano, ki jo pripravljajo, operejo s studenčnico iz izvira, ki je oddaljen  100 metrov od klinike. Vrtnine pridelajo pred centrom.

Vladimir: Vsako jutro vodo prinesem iz studenca, približno 20 litrov, kolikor jo potrebujemo za uživanje.

Ob kosilu se zberemo gostje in osebje za isto mizo. Čas, ko sem izvedela veliko dragocenih informacij. O življenju, zavedanju, kolektivni zavesti, zdravilnih rastlinah, uporabi alternativnih znanj. Vladimir je velik človek znanja, in delil ga je z nami.

Gostjo za mizo vprašam: “Kako ste izvedeli za ta skriti center sredi ničesar?” Priletela je iz Nemčije in čakala, da iz Velike Britanije, prileti še hčerka. Povedala je, da ji je zdravnica, uradne medicine, ki je nekoč delala z Vladimirjem in Snježano, priporočila ayurveda center na Hrvaškem. Sedaj se vrača že tretje leto, letos pa se ji je pridružila še hčerka. Zadovoljna je s ceno in vrhunsko kvaliteto.

Vladimir: Gostje se vračajo, leto za letom. Sprejemamo goste, ki pridejo na celostno obravnavo. Posamezne terapije izvajamo zelo poredko, ker so celotni tretmaji bolj učinkoviti. Izjema je nameščanje ATLASA. 

NASYA»Je bilo včeraj kaj čiščenja sluzi?« me vpraša Marina. »Malo.« Tako, dobila sem nove kapljice, ki so delovale aktivneje. Občutila sem pritisk v glavi in ščemenje, kar je pomenilo delovanje, odstranjevanje sluzi.

3. DAN

Po zajtrku, v prijetnem prostoru klinike, je bil zame kraljevski dan, na vrsti je bila PIZZICHILI.
Kraljevska masaža – »kopanje v vročem olju«. Sprva sem si zamišljala, da bom v banji, kjer se bo pretakalo olje, pa sem bila kar dobro v zmoti. Skrbno pripravljena masažna miza, Marina in Katarina, sta polivali in masirali olje, da se je vpilo v moja tkiva, s funkcijo vezati toksine nase. Olje, ki je preko posebne naprave (izum Vladimirja), krožilo v posebne cevke, s katerima sta me terapevtki polivali in sočasno masirali. Temperatura olja se je iz kroženja v kroženje poviševala, tudi do 55 stopinj. Tako se je telo začelo potiti in izločati težke kovine. Pretakalo se je 7 litrov olja.

Vladimir: V ayurvedske namene se uporablja izključno hladno stiskana olja in nerafinirana. Za namen te masaže se po posebnih postopkih dodajo različne trave, pripravljene na poseben način.

Pogled na čisto, biserne barve, olje pred terapijo in gosto temno olje po terapiji, mi je povedalo, kako nezdravo živim.
Po pizzichiliju sem se počutila kraljevsko utrujena, zato sem imela pred MATRA BASTIJEM (manjši klistir), počitek.
Nadaljevala z NASYO (odstranjevanje sluzi). Priporočljivo je terapijo opraviti 3-7 krat.

Vladimir: Za tretmaje v prvi vrsti uporabljamo olivno olje, v drugi vrsti sezamovo. Ayurveda uči, da uporabljamo tiste sestavine, ki nam jih ponuja okolica. In olivno olje je naše, medtem, ko se je potrebno po sezamovo kar malo dlje zapeljati.

4. DAN

Po zajtrku sem dan začela z NETRA TARPANA – terapijo za oči. Namenjena je globinskem čiščenju oči in celotnem živčnem sistemu. Pomaga pri srbečih očeh, to lahko potrdim. Vas Pišćanovec, kjer se center nahaja, je sedaj v objemu cvetočih akacij, bezga, travniške kadulje, ivanjščic, zlatic in raznih drugih trav, zato mi je prebujajoča narava iritirala oči. Po terapij, se je oko umirilo, tudi srbečica se ni ponovila.

Vladimir: Terapija lahko pomaga tudi pri izboljšanju vida, mogoče celo do odprave dioptrije.

Ponovno me je presenetila popolna preprostost. Okoli očesa sem dobila oblogo iz testa, najverjetneje posebnega, prilepljenega na obraz, kot posodica brez pokrova. Terapevtka Katarina, je v narejeno posodico previdno in počasi vlivala ghee, telesne temperature. Oko se je potopilo v zlato olje in z njim sem raziskovala okolico. Gor, dol, sem in tja.
Po kratkem počitku sem nadaljevala z VISHES. Močnejša, sinhrona masaža Marine in Katarine. Zrcalno gibanje rok, enakomernih prijemov. Kljub temu, da je bila masaža močnejša je bila zelo prijetna.

Po masaži.

SHIRODARA – terapija globokega miru. Vsak dan znova, z vsako terapijo sem bila prepričana, to je vrhunec. Shirodara me je odpeljala. V daljavi sem slišala svoje globoko dihanje.

Vladimir: Terapija je namenjena regeneraciji živčnega sistema, sprostitvi nabranega stresa v celicah. Deluje na žleze z notranjim izločanjem.

Glava je ležala nežno v znak. Rahel tok olja, temperature telesa teče na čelo. Marina ga je počasi usmerjala, leva stran, sredina, desna stran – znova in znova.
Po počitku, SHODANA BASTI.

Vladimir: Brez klistirja ni prave Panchakarme. Nekateri ljudje se ga bojijo, vendar s profesionalnim pristopom in nežnostjo, se vedno najde način, da ga tudi najbolj zahtevni gostje, sprejmejo. Glede krčev je tako, več kot ima človek krčev med klistiranjem, bolj globoko je telo prepojeno s toksini in stresnimi situacijami. Klistir je samo pripomoček, da telo lahko izloči, kar ne potrebuje.

Pred kosilom sem imela še eno terapijo. RAINDROP. Masaža hrbta. V tretmaju se uporablja 10 eteričnih olj, ki imajo različna delovanja. Vsako olje, enaki, točno določeni gibi Marine vtirajo olje v hrbet.

Vladimir in njegova žena Snježana sta se med prvimi v Evropi odločila, da investirata v znanje Ayurvede. Takrat so učitelji, bilo je del učnega procesa, še delili starodavno znanje, recepte, kako pripravljati olja, eterična olja. Kasneje recepture niso bile več del učnega programa. Ayurveda center Prema uporablja vsa starodavna znanja pri pripravi terapevtskih olj.

Vladimir: Ne oglašujem se. Ljudje se vračajo, ker so zadovoljni in delijo svoje navdušenje s svojimi v okolici. Dela nam ne zmanjka. Hiša sprejme ljudi ali pa ne, odvisno, na kateri stopnji zavesti in pripravljenosti je človek, ki želi stik s Panchkarmo. Ni za vsakogar.

Res je nekaj skrivnostnega v zgodbi hiše blizu Varaždinskih Toplic, kjer je PREMA Ayurveda center.

Tik pred večerjo še nameščanje ATLASA. Atlas je prvo vretence med glavo in hrbtenico.  Pogosto se postavi v nepravilni položaj. Tako je otežen pretok med glavo in hrbtenico, zelo pogosto prihaja do migren, glavobolov, bolečin v hrbtu ali križu. To je tudi edina terapija, ki jo Vladimir izvaja samostojno. Postopek je popolnoma varen in brez bolečin. Ker pa se ATLAS rad ponovno postavi po svoje, sem dobila nekaj preprostih tehnik in vaj, da ostane čim dlje v pravem položaju.

Vladimir: Prava Panchakarma se izvaja v mirnem okolju, brez zunanjih vplivov in v tišini. Zanjo si je potrebno vzeti čas in se ji prepustiti.

5. DAN

Dan sem začela s terapijo za oči, vidim še bolj jasno, nadaljevala sem z močnejšo masažo in se klistirala. Za kosilo se zberemo za mizo vsi, terapevti in gostje.

Vladimir: Žena Snježana ima veliko znanja in veliko dela.

Opazujem jo, ko pripravlja vrt, ko obeša perilo, kako na hitro skoči za hišo, da nabere bezeg. Globok mir je čutiti ob njej. Še pred nekaj leti je bila terapevtski duet z eno od deklet.
Razveselim se je, ko je na vrsti terapija MARMA, starodavna tehnika, iz nje izvirajo akupresura in akupunktura. Točke so razporejene po ljudeh različno. Ključno je znanje terapevta, kje, pri posamezniku, se skrivajo te točke.

109 točk na telesu je Snježana s posebnim eteričnim oljem, nežnih gibov, kot z najfinejšim peresom masirala. Točke so po mojem telesu, posejane kot zvezde na nebu. So točke, kjer se srečata svetova. Fizični in dušni. Terapija prebuja kreativnost, intuicijo.

6. in 7. DAN

Zajtrk. Terapija za oči, čvrsta masaža in klistir. Kosilo, točno ob 12.30. Dolgi sprehod. Lahka večerja, enolončnica, točno ob 17.30. Ayurveda uči, da želodec napolnimo tretjino s hrano, tretjino s tekočino, zadnji del pa pustimo prazen za prebavo.

Zakaj sem se odločila za popoln odmik?

Akcija Ustavi se! mi je lansko leto velikokrat odprla oči, ko sem brala in urejala prispevke. Spoznala sem, da imam v sebi veliko nepredelanega, kar me omejuje, da napredujem. Ne vzamem si časa zase, za svojo tišino, da razmislim. In drugače, kot da odidem, brez računalnika in internetnega dostopa, ne bi zmogla.
Ko sem povedala, kam grem, so prijatelji kimali, in zraven izjavljali, pogumno. Danes ljudje ne pomislijo, da bi si lahko vzeli teden dni, za tišino, brez stika z okolico. Se bojijo, da bodo kaj zamudili?
Pred leti me je prijateljica Mojca, po obisku, omenjenega centra, navduševala. Pa sem si mislila, mogoče kdaj, hkrati pa sem ji zavidala pogum, da je kot samostojna podjetnica in samohranilka, obrnila ključ, in odšla.
Pred meseci, ko sem se za svoje zdravje že pošteno ustrašila, sem uvidla, da je korak naprej neizbežen.

Do naslednjič …

Na poti domov sem se vprašala o bogastvu, ki ga odnašam s seboj. Globoka tišina, brezmiselnost, vrtinec občutkov, mir. Kozarec tople, prekuhane vode, medtem, ko sem opazovala kačo, ki se je leno zvijala na poti. 109 MARMA točk. Vonj olja prepojenega s travami. Vladimir, ki ne potrebuje ploskanja. Okus jedi. Želja po spremembi.

In za konec, kot vedno, se je tudi moj odklop zaključil z veliko življenjsko izkušnjo.


Sledite nam


RSS Ustavi se!