Na Medvedje Brdo

Potovanja

Ime zaselka oziroma soseske ima po pripovedovanju domačinov dva izvora…

Ime zaselka oziroma soseske ima po pripovedovanju domačinov dva izvora. Prvi izhaja iz besede medved. Zgodilo naj bi se pred davnimi leti, ko je bil nekemu kmetu medved za petami. Življenje si je rešil tako, da se je zatekel v kapelico ob poti. Ta je bila izjemno majhna, zato je dal kasneje, v zahvalo, da se je rešil, zgraditi cerkev. Danes je to podružnična cerkev sv. Katarine na Medvedjem Brdu, ki stoji 789 metrov nad morjem.

Drugo izročilo pravi, da izhaja današnje ime iz zloženke med-vodje brdo. Včasih so namreč Medvedjemu Brdu rekli kar Medvodje. Najbrž zato, ker je zaselek na razvodju. Del potokov se zbira v reke, ki se stekajo v Savo, drug del pa v vode in reke, ki vodijo v Jadransko morje.

Medvejci, tako pravijo prebivalcem Medvedjega Brda, so kleni in odprti ljudje. Značajsko jih je oblikovala pokrajina, kamor so se njihovi predniki v večjem številu naselili v 16. stoletju. Strateška lega naselja, odkoder so skupaj s sosedi Rovtarji nadzirali vrata iz Gorenjske na Vipavsko, je pomembno vplivala na njihovo zgodovino. Med letoma 1480 in 1491 so pomagali zaustaviti turške vpade, na kar še danes spominjajo krajevna imena (npr. Turški Klanec). Zelo ostro pa je v te kraje zarezala državna meja, ki je po Rapalski pogodbi leta 1920 tudi Medvedje Brdo postavila v Italijo. Da bi lažje preživeli, so se posamezniki v tistem času zgledovali po nacionalnem junaku Martinu Krpanu. Resda niso tovorili brusov in kresilne gobe … Čez mejo so tihotapili konje, moko, kavo, kože in tobak. Da se ne bi slišalo konjskega topota, so konjem podkve, kolesa vozov pa ovili v vrečevino. Dandanes se večina družin še vedno ukvarja s kmetijstvom, zlasti mladi pa ga dopolnjujejo s službami v dolini.

Po različnih poteh na vrh

Podrobno bomo predstavili pristop iz Logatca, do koder je mogoče priti po cesti ali železnici. Iz središča Logatca se najprej usmerimo po stari cesti proti Vrhniki. Pred znamenitim Napoleonovim drevoredom lip je odcep na levo za Žiri. Po šestih kilometrih vožnje zavijemo levo, v smeri proti Idriji. Pot nas najprej pripelje v Rovtarske Žibrše. Tamkajšnjo podružnično osnovno šolo obiskujejo tudi otroci z Medvedjega Brda. Po nekaj minutah vožnje smo že na cilju. Napis ob cesti nas usmeri levo, proti domu Medved, cerkvici s pokopališčem ali kmetiji odprtih vrat.Vozilo pustimo na parkirišču in se nato peš (ali pozimi s smučmi) odpravimo po okolici.

Lahko se odločimo za pohodniško varianto pristopa, saj prek Medvedjega Brda potekata Logaška planinska pot (LPP) in Notranjska planinska pot (NPP). V zadnjih petih letih je postala zelo obiskana Logaška kolesarska transverzala (LKT). V zaselku Trate – središču krajevne skupnosti, v katero spada Medvedje Brdo je tudi ena od kontrolnih točk transverzale.

Znamenitosti Medvedjega Brda in okolice

Ob učni poti v dolini Pikelci je mogoče videti naravni most, ledeno jamo, ponikalnico in še marsikaj. Mokrišče – nizko barje v Žejni dolini pri Hotedrščici je življenjski prostor številnih ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. Med njimi sta tudi zanimiva mesojeda rastlina iz rodu Rosika in ogrožena močvirska logarica. Posebnost Hotedršice so zemljanke, v zemljo vkopane kašče za spravilo poljskih pridelkov. Tu deluje tudi edini ohranjeni mlin v Sloveniji (Tomažinov mlin), zgrajen nad naravnim požiralnikom. Vodna kolesa so nameščena v breznu pod zemeljsko površino. V Hotedršici so se ohranili posebni zidani kozolci. V Logatcu je v sneženih zimah obilo priložnosti za zimske radosti. Na hribu Sekirica je ob smučarskih skakalnicah urejeno tudi smučišče. V okolici je potegnjenih precej kilometrov tekaških prog, na zaledenelem ribniku pa je mogoče drsati in igrati hokej.

Vir: Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje na forumu: Izleti po Sloveniji

 

Sledite nam

RSS Ustavi se!

 • Vdihni spokojnost
  Ko govorimo o obvladovanju stresa in njegovih posledicah, so vzhodne tradicionalne metode zelo dobrodošle, saj iskanju ustreznih rešitev – zdravila, vedenjske intervencije ali podobno.
 • Nadzorovan umik
  Dolgo sem ostala pod prho. Spirala sem s sebe njene ostudne besede, pa se me še danes držijo kot prilepljene. Ostala pa mi je zavest, da sem ravnala prav, ker sem ohranila mirno kri in se nadzorovano umaknila.
 • Ujeti v prestrašenem telesu
  Življenje s spominom prestrašenega telesa prinaša pomanjkanje občutka varnosti, kar še dodatno povečuje občutke strahu in nam onemogoča živeti svobodno življenje znotraj sebe in v odnosih.
 • Razumevanje in dvigovanje ženske moči
  Čeprav naj bi ženske po tradiciji veljale za »šibkejši« spol, pa skrivamo v sebi vendarle izjemno moč, drugačno moč, saj ne pravijo zaman, da ženska podpira tri vogale hiše. 
 • Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači
  Kdorkoli bere te vrstice ... Vedi, da si vreden ljubezni, sposoben, lep, unikaten takšen kot si. Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači in ponižuje, saj vsak človek ima dušo in duša zaboli.