fbpx

Načrtujte svojo pot z vlakom s pomočjo aplikacije Google Transit

Mesta, Potovanja

Zakaj bi se v poletni vročini jezili nad prometnimi zamaški?

Zakaj bi se v poletni vročini jezili nad prometnimi zamaški? Odločite se raje za potovanje z vlakom in preizkusite načrtovanje poti z vlakom s pomočjo storitve oziroma spletne in mobilne aplikacije Google Transit! Google Transit je storitev, ki omogoča načrtovanje poti z javnim prevozom in tako spodbuja uporabo naravi prijaznejših oblik potovanja. Storitev bo v pomoč tako že prekaljenim popotnikom kot tistim, ki se prvič podajajo na samostojno pustolovščino.

Znotraj načrtovane poti storitev omogoča ogled postankov, prestopov in urnika prevoznih sredstev, s tem pa tudi vpogled v celotno strukturo potovanja in potniku znatno olajša načrtovanje poti. Zemljevidi so dostopni v dvanajst jezikih, med njimi je tudi slovenščina. Storitev podpira tudi načrtovanje poti med različnimi mesti in različnimi državami, prav tako pa omogoča kombiniranje različnih prevoznih sredstev, na primer vlaka in avtobusa. V projekt je vključenih že več kot 480 mest po vsem svetu.

Sodelovanje v projektu Civitas Elan, katerega del je tudi uvedba Google Transita na spletno mesto Slovenskih železnic, je eden od projektov, ki je Slovenskim železnicam omogočal črpanje nepovratnih evropskih sredstev. Začel se je leta 2008 in se letos uspešno zaključuje. Ko vtipkate želeno destinacijo v iskalnik, vas stran poveže s partnersko stranjo Google Transit in tako zelo hitro izveste vse podrobnosti svojega želenega itinerarja.

Bratislava

Za primer: sama si že dolgo želim ogledati slovaško prestolnico Bratislavo, ker sem o njej v zadnjih letih slišala same lepe stvari, da je namreč sodobno in mladostno mesto z živahnim utripom, zanimivim nočnim življenjem, dobrimi restavracijami, številnimi zgodovinskimi znamenitostmi, poleg tega pa številni pravijo, da je nekoliko podobno Ljubljani, a obenem ni tako peklensko drago mesto, kot denimo slabih 60 kilometrov oddaljeni Dunaj. V Bratislavi za povrh rastejo številni hoteli in hotelčki ter hostli, možnosti prenočitve je veliko in udobno namestitev v prijetnem okolju blizu centra je preko Booking.com strani možno najti že za 50 evrov in manj.

Tako se torej – za zdaj le virtualno – odločim, da bom šla v Bratislavo in vnesem želeno destinacijo: vstopila bi rada na ljubljanski potniški postaji, izstopila pa v Bratislavi. Googleova stran Google Transit mi postreže s podatki: ponujajo mi štiri možnosti, v trajanju od 6 ur in 15 minut do 6 ur in 58 minut, vse možnosti pa so potovanja z avtobusom in v nekaterih primerih s prestopi.

Kot se spodobi za čas, v katerem živimo, lahko aplikacijo prenesem na pametni telefon in prav tako tudi navodila za pot, da bo vse pri roki, ko to potrebujem. Pa si oglejmo še kakšno možnost: recimo, da bi rada šla v Zürich. Aplikacija mi ponudi več možnosti in ponovno več časovnih opcij ter kombinacij prevoza (mednarodni vlak oziroma hitri IC vlak , avtobus,…) in lahko se odločim glede na dan v tednu, kaj mi najbolj ustreza, aplikacija pa ponudi tudi možnost odhoda iz bližnjih mest, kot je Zagreb.

Kaj pa, če bi me zamikalo obiskati Večno mesto Rim, pa čeprav samostojno in brez romantike pred amfiteatrom? Aplikacija mi izačuna, da sem lahko v toplem in prečudovitem Rimu, kamor vodijo vse poti, že v pičlih 7 urah in 34 minut, v najslabšem primeru pa 15 minut kasneje! Najprej bi morala z avtobusom do Benetk, naprej do Rima pa s hitrim vlakom. Mala šala! Preko Benetk se z vlakom potuje preko Bologne in čez Firence do Rima. In seveda se lahko po želji ustavimo v katerem koli od teh mest ter potem nadaljujemo pot… če nam tako ustreza.

Raziščite še sami možnosti odhoda v tista mesta in na tiste destinacije, ki vas najbolj mikajo. Dolgi poletni dnevi so tukaj in splača se jih izkoristiti, da se s pomočjo odlično urejenega javnega prometa in povsem brez skrbi končno odpravite pogledat že tako dolgo želeno pokrajino ali mesto.

 

Foto: The Telegraph, Trip Savvy, YouTube, Blog Rail CC


Sledite nam


RSS Ustavi se!