Nagoro: Japonska vas, ki so jo preplavile lutke

Nagoro: Japonska vas, ki so jo preplavile lutke

V odmaknjeni dolini Shikoku na Japonskem leži vas Nagoro. Zaradi odročnosti se je mnogo ljudi odselilo v večja mesta, starejši so pomrli in ostajajo le še posamezniki, ki spremljajo kako vas počasi umira.

Leta 2014 je Fritz Schumann posnel dokumentarni film o vasi in njegovi najbolj posebni prebivalki: takrat 64-letni Ayano Tsukimi. Ta je leta 2002 naredila prvo lutko, ki je služila kot strašilo za odganjanje ptic, sčasoma pa je prišla na idejo, da bi izdelala več lutk v spomin na ljudi, ki so nekoč živeli v vasi in tistih, ki tega ne bodo nikoli doživeli.

Šola v vasi se je zaprla leta 2012, ko sta zadnja dva študenta diplomirala in zapustila dom. Danes so učilnice polne lutk, ki v tišini sedijo v klopeh, kar bi prav zagotovo naredilo ljubosumnega vsakega učitelja. Nikoli ne veš koga boš v podobi lutke srečal v vasi, ki je postala pravo turistično središče, ki pa v resnici nudi le malo za domačine.

Ayano oblikuje in postavlja lutke kot da bi šlo za resnične ljudi, ki posedajo po travnikih in na obrežjih rek ter lovijo ribe.  Obleke, ki jih uporablja pri ustvarjanju, so pripadale ljudem, ki so nekoč živeli v vasi. Gospa jih vsak dan obišče in pozdravi, ti pa odzdravijo s kimanjem v vetru. Naredila je že več kot 100 lutk, v eni je upodobila celo samo sebe.

K sreči vam ni potrebno oditi na Japonsko, da bi se spoznali s temi majhnimi podobami, temveč si jih lahko ogledate, kar na Google Street View. Ko je Ayano izvedela, da so ljudje zainteresini za obisk vasi zaradi njenih lutk, jih je postavila bližje k cesti, da jih je lahko ujel Google-ov fotografski objektiv.

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice

zastava
Oznake:
Lana je del ustvarjanja zgodbe Travel.Over.Net od leta 2015. Od nekdaj rada potuje, saj potovanja prinesejo nove ideje. Posledično je študij družboslovne smeri nadaljevala v tujini, kjer "izkorišča" možnost učenja in raziskovanja skritih kotičkov hkrati. Verjame, da se življenje začne, ko zapustimo lastno cono udobja.