fbpx

Najbolj “vroča” država letošnjega poletja

Aktualno, Potovanja

Preživite svoj dopust ali del počitnic v Srbiji.

Najbolj “vroča” država letošnjega poletja –  s posebno pozornostjo na festivalih: Exit, Guča, Belgrade beer fest, Nišville jazz festival in Nušićijada – je Srbija.

V sodelovanju s partnerji na lokalni ravni, turističnimi organizacijami, združenjem hotelirjev in gostilničarjev Srbije – Horeš, bo TOS predstavila turistično ponudbo Srbije in povabila goste iz držav v regiji (Bolgarije, Slovenije, Bosne in Hercegovine), da preživijo svoj dopust ali del počitnic v Srbiji. Na koncu bo sledila še predstavitev turistične ponudbe Srbije v Romuniji, Črni gori, na Madžarskem in v Grčiji.

Število gostov iz sosednjih držav v Srbiji, v zadnjih nekaj letih strmo narašča. Ti obiskovalci predstavljajo več kot 50 % vseh tujih turistov v državi.

Dogodek v Ljubljani

Srbija se predstavi v Sloveniji

TOS je v okviru svojih aktivnosti za promocijo turizma v Srbiji na regionalnem tržišču, v sklopu kampanje “Dnevi Srbije – Spoznaj Srbijo”, konec maja organizirala promocijski dogodek v Ljubljani, ki ga je otvoril srbski ambasador Aleksandar Radovanović. Poleg TOS so svojo ponudbo predstavile tudi lokalne turistične organizacije Vojvodine, Beograda, Novega Sada, Dragačeva in Ivanjice, nastopil pa so trubači “Drugačevske trube” iz Guče.

Vsem zainteresiranim obiskovalcem so predstavili turistično ponudbo Srbije s poudarkom na poletnih festivalih – Beer Festu, EXITu, Guči in Nušićijadi, počitnicami v naravi in mestnimi destinacijami za poletni oddih. V večernih urah so imeli predstavitev namenjeno turističnim vodnikom in medijem, ob spremljavi gastronomske ponudbe iz Vojvodine. Stojnico je obiskal tudi bosansko-hercegovski diplomat Mirsad Muhović.

Leta 2016 je Srbijo obiskalo 13 % več Slovencev kot v preteklem letu. Istega leta so v Srbiji zabeležili prihod 74.096 turistov, ki so ustvarili skupaj 131.827 nočitev. V prvih treh mesecih letošnjega leta je Srbijo obiskalo 1.164 turistov (za 9% več kot lani), ki so ustvarili 21.535 nočitev (4% več).

Dogodek v Ljubljani

Kaj obiskati v Srbiji?

1. Beograd

sanjicaO34: “Lahko ti malce svetujem za Beograd, in sicer najbolj se vam je namestiti v kakšnem apartmaju, kjer so najnižje cene na noč 35€ (pod to ceno ne boš našel nikjer). Jaz osebno ti svetujem apartma Kej v katerem sem bila tudi jaz, normalno urejeno, dobra povezava z ostalimi deli mesta (bus), nahaja pa se v Novem Beogradu. Nujno je potrebno v Beogradu obiskati najelitnejšo ulico Knjaza Miloša, park Kalamegdan, stojnice,… pa se bi se našlo, zelo veliko mesto in veliko znamenitosti za pogledat, ampak premalo časa je ponavadi. No vsekakor, če se odločiš za obisk Beograda ti ne bo žal.”

Beograjska trdnjava ali Kalamegdan

2. Subotica

Multietična Subotica leži nedaleč stran od madžarske meje na skrajnem severu države ter predstavlja kulturno, izobraževalno in politično središče vojvodinskih Madžarov, ki predstavljajo eno tretjino prebivalstva v državi. Subotica je znana po slikovitem secesijskem središču z mestno hišo iz začetka 20. stoletja, mestnim muzejem z bogatimi arheološkimi, etnografskimi in umetniškimi zbirkami, baročno cerkvijo sv. Tereze, pravoslavno cerkvijo iz začetka 17. stoletja in gledališčem iz leta 1854. Le nekaj kilometrov stran od mesta se nahaja počitniško jezero Palić z “retro” kopališčem iz začetka 20. stoletja, kjer sta še vedno ohranjeni kopališči za oba spola.

Mestna hiša v Subotici

3. Novi Sad

Novi Sad so leta 1694 naselili srbski trgovci in v naslednjih dveh stoletjih je mesto postalo pomembno trgovsko in proizvodno središče ter center srbske kulture, imenovan “srbske Atene”. Danes, kot drugo največje mesto v Srbiji, poleg Beograda predstavlja industrijski in finančni center srbske ekonomije. Najbolj znan je po razvpitem glasbenem festivalu Exit, ki se vsako leto odvije v poletnih mesecih na Petrovaradinski trdnjavi. Ta je bila v preteklosti zahvaljajoč svojemu zapletenemu sistemu podzemnih vojaških predorov, povsem neosvojljiva. Danes pa z nekaj restavracijami in trgovinicami na vrhu nudi izjemen razgled na mesto.

Petrovaradinska trdnjava

4. Đerdapska soteska

Đerdapska soteska, sestavljena iz štirih zaporednih sotesk, je najdaljša soteska v Evropi, kjer Donava prebije Karpatsko gorovje in iz Srbije teče v Romunijo. Leta 1972 je bila to lokacija enega največjih gradbenih projektov v Jugoslaviji, na njej so namreč izgradili hidroelektrarno z več 100 km dolgim Đerdapskim jezerom. Zelo ugodni pogoji za življenje so bili glavni razlog za stalno naseljevanje ljudi, kar se kaže v arheoloških najdiščih ter v kulturnih in zgodovinskih spomenikih na obrežju soteske.

Đerdapska soteska

5. Kragujevac

Kragujevac se v zadnjem času prebuja in postaja eno najmočnejših kulturnih, finančnih, industrijskih in političnih središč v državi. Za Beogradom, Novim Sadom in Nišom, je četrto po velikosti mest v Srbiji, ki leži 120 km južno ob Beograda ob reki Lepenici, obdan s planinami Gledić, Crni vrh in Rudnik. Je univerzitetni center z univerzo, ustanovljeno leta 1976, srednjimi in strokovnimi šolami ter gimnazijo in središče vinorodne Šumadije, kjer deluje nekaj zelo perspektivnih vinarjev.

Stara cerkev v Kragujevcu

6. Planina Tara in Mokra Gora

Planina in kraška planota Tara leži jugozahodno od mesta Bajina Bašta nad reko Drino v zahodni Srbiji. Je zimsko in letno športno središče ter zdravilišče, z možnoštjo pohodništva in namakanja v jezeru pri vasi Zaovine. Med planino Tara in Zlatiborjem leži Mokra Gora. Tam se nahajata Drvengrad, etno naselje zgrajeno po zamisli režiserja Emirja Kustorice za snemanje njegovega filma Življenje je čudež in železniška proga z muzejskim vlakom po Šarganski osmici, ki je del nekdanje proge Beograd-Višegrad-Sarajevo-Dubrovnik in zaradi velike višinske razlike zgrajena v obliki številke 8 z 22 predori ter 5 mostovi in viadukti.

Planina Tara

7. Studenica in Đavolja varoš

Studenica je največji samostan Srbske pravoslavne cerkve, ki izvira iz 12. stoletja in se nahaja 39 km jugozahodno od Kraljeva. Je eden najbogatejših samostanov Srbske pravoslavne cerkve, od leta 1986 vpisan na Unescov seznam kulturne dediščine. Tri ure vožnje stran proti jugovzhodu se nahaja Đavolja varoš oziroma Vražje mesto, kjer je narava z erozijo izoblikovala skalne stolpiče s kamnitimi bloki na vrhu, visokimi med 2 in 15 m, ki se neprestano spreminjajo, rastejo in izginjajo. Ljudje so bili prepričani, da so delo hudiča, zato se jih je navzelo peklensko ime.

Samostan Studenica

8. Leskovac in Guča

V Leskovacu si privoščite odlične jedi z žara, sestavljene iz izključno junečjega mesa, pečenega na žaru na oglje. Roštiljijada je tradicionalni letni festival ob koncu poletja, na katerem zaprejo glavno cesto in vzdolž nje postavijo številne stojnice z mesnimi dobrotami. Prireditev vsako leto obišče na sto tisoče obiskovalcev iz celega sveta, ki se lahko pomerijo v tekmovanju priprave največjega hamburgerja. Lačni ne boste niti v Guči, kjer tudi letos avgusta organizirajo večdnevno slavje ob zvokih trobent, potokih alkohola in tonah pečenega mesa. V mestece z dva tisoč prebivalci se za nekaj dni nagnete več kot pol milijona obiskovalcev.

Leskovačke dobrote

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio, Turistična organizacija Srbije


Sledite nam


RSS Ustavi se!