fbpx

Najlepše katedrale na Jadranu: Cerkev sv. Donata v Zadru

Mesta, Obale, Zanimivosti

Predstavlja najznamenitejši spomenik sakralne arhitekture hrvaškega naroda. Zgrajena je bila na antičnem trgu, in sicer na začetku 9. stoletja in ima vse značilnosti predromanike.

Velikokrat jo primerjajo z dvorsko kapelo Karla Velikega v Achenu. Zgradba z monumentalno kupolo, visoka 27 metrov, je zaradi svoje zaprtosti ter strogih in minimalističnih oblik zelo impozantna, tekom obdobij pa je postala simbol mesta Zadar.

Zaradi posebnih akustičnih efektov cerkev služi tudi kot koncertna dvorana za prireditve, pod imenom “Glazbene večeri u Sv. Donatu”.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.