fbpx

Najlepše katedrale na Jadranu: Cerkev sv. Križa v Ninu

Mesta, Obale, Zanimivosti

Cerkev nepravilnega križnega tlorisa z elipsoidno kupolo je eden izmed najlepših primerov hrvaškega stavbarstva iz časov narodnih vladarjev.

Čas njenega nastanka ni točno znan, strokovnjaki pa se strinjajo, da je bila zgrajena v času med 9. in 11. stoletjem. Do danes se je ohranila v skoraj prvotni obliki. Poleg tega, da je imel v njej svoj sedež škof, je zaradi svoje lepote in majhnosti (dolga je samo 36 korakov) poznana tudi kot “najmanjša katedrala na svetu”, vendar pa ji kljub skromnim dimenzijam ne manjka monumentalnosti.

Pozornost znanstvenikov je pritegnila še ena posebnost: proporci cerkve so tako popolni, da poleg sakralni namembnosti cerkev obenem služi tudi kot koledar in ura z dokazano točnostjo, saj so vse dimenzije zidov, vrat in oken preračunane glede na kot, pod katerim padajo sončni žarki v cerkev.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.