fbpx

Najlepše katedrale na Jadranu: Cerkev sv. Križa v Ninu

Mesta, Obale, Zanimivosti

Cerkev nepravilnega križnega tlorisa z elipsoidno kupolo je eden izmed najlepših primerov hrvaškega stavbarstva iz časov narodnih vladarjev.

Čas njenega nastanka ni točno znan, strokovnjaki pa se strinjajo, da je bila zgrajena v času med 9. in 11. stoletjem. Do danes se je ohranila v skoraj prvotni obliki. Poleg tega, da je imel v njej svoj sedež škof, je zaradi svoje lepote in majhnosti (dolga je samo 36 korakov) poznana tudi kot “najmanjša katedrala na svetu”, vendar pa ji kljub skromnim dimenzijam ne manjka monumentalnosti.

Pozornost znanstvenikov je pritegnila še ena posebnost: proporci cerkve so tako popolni, da poleg sakralni namembnosti cerkev obenem služi tudi kot koledar in ura z dokazano točnostjo, saj so vse dimenzije zidov, vrat in oken preračunane glede na kot, pod katerim padajo sončni žarki v cerkev.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Klavdija M. Belina: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  Želim si... Zbujati se v prijazen svet. Svet, kjer so nasmehi pristni in kjer je biti prijazen prav in lepo, v svet kjer je človek človeku Človek.
 • Jana: Zavedam se, da me pomoč drugim osrečuje, znam tudi sama hvaležno sprejemati pomoč.
  Zavestno širim pozitivno energijo dalje. Dragi bralci poskusite tudi vi in nikoli več v vaših srcih ne bo praznine, izpolnjeni boste z ljubeznijo, veseljem, zdravjem in mirom. Jana
 • Ko se obdarujemo, zmagujemo
  V nepredvidljivih časih se ceni vsaka priložnost, ki nas spomni na lepe stvari v naših življenjih. Ena od teh priložnosti so vsekakor tudi obdarovanja, ki bodo v prihajajočih prazničnih dneh nudila pomembno podporo.
 • Irena Potočar Papež: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  Irena Potočar Papež je predavateljica, motivacijska govornica, vztrajna iskalka lepega in dobrega v vseh stvareh in ljudeh, ustvarjalka izobraževalnih dogodkov, pletilka zapisanih in izgovorjenih besed, radovedna učenka in potrpežljiva učiteljica vsak dan vsepovsod, hčerka, žena in mama, povezovalka pozitivnih energij, spodbujevalka spečih potencialov v ljudeh, plesalka na odru življenja v svojem edinstvenem ritmu.
 • Ko se je zadeva že “pozabila”, sem oblečen v to majico prišel k pouku.
  Sem prof. umetnosti na srednji šoli. K nam se je vpisal fant (naj mu bo ime) Jon. Imel je široko paleto prilagoditev zaradi posebnih potreb. Tako je pri mojem predmetu tri mesece, kot zadnja tri leta v OŠ, samo sedel in ni ustvarjal. Nekako mi je le uspelo, da se je le lotil risbe roke. […]