fbpx

Najlepše katedrale na Jadranu: Cerkev sv. Križa v Ninu

Mesta, Obale, Zanimivosti

Cerkev nepravilnega križnega tlorisa z elipsoidno kupolo je eden izmed najlepših primerov hrvaškega stavbarstva iz časov narodnih vladarjev.

Čas njenega nastanka ni točno znan, strokovnjaki pa se strinjajo, da je bila zgrajena v času med 9. in 11. stoletjem. Do danes se je ohranila v skoraj prvotni obliki. Poleg tega, da je imel v njej svoj sedež škof, je zaradi svoje lepote in majhnosti (dolga je samo 36 korakov) poznana tudi kot “najmanjša katedrala na svetu”, vendar pa ji kljub skromnim dimenzijam ne manjka monumentalnosti.

Pozornost znanstvenikov je pritegnila še ena posebnost: proporci cerkve so tako popolni, da poleg sakralni namembnosti cerkev obenem služi tudi kot koledar in ura z dokazano točnostjo, saj so vse dimenzije zidov, vrat in oken preračunane glede na kot, pod katerim padajo sončni žarki v cerkev.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.