fbpx

Najlepše katedrale na Jadranu: Cerkev sv. Križa v Ninu

Mesta, Obale, Zanimivosti

Cerkev nepravilnega križnega tlorisa z elipsoidno kupolo je eden izmed najlepših primerov hrvaškega stavbarstva iz časov narodnih vladarjev.

Čas njenega nastanka ni točno znan, strokovnjaki pa se strinjajo, da je bila zgrajena v času med 9. in 11. stoletjem. Do danes se je ohranila v skoraj prvotni obliki. Poleg tega, da je imel v njej svoj sedež škof, je zaradi svoje lepote in majhnosti (dolga je samo 36 korakov) poznana tudi kot “najmanjša katedrala na svetu”, vendar pa ji kljub skromnim dimenzijam ne manjka monumentalnosti.

Pozornost znanstvenikov je pritegnila še ena posebnost: proporci cerkve so tako popolni, da poleg sakralni namembnosti cerkev obenem služi tudi kot koledar in ura z dokazano točnostjo, saj so vse dimenzije zidov, vrat in oken preračunane glede na kot, pod katerim padajo sončni žarki v cerkev.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Maja Bajt: naredimo korak naprej
  Imaš že splaniran letošnji dopust?”, bi bilo v tem letnem času najverjetneje povsem običajno, če ne že celo samoumevno vprašanje. Tega vprašanja si letos, v času koronavirusa, večina ne zastavlja.
 • Pozitivne novice iz Mestne občine Kranj
  V tednu dni so se v Mestni občini Kranj (MOK) zgodile številne razveseljujoče stvari. Kljub epidemiji življenje teče dalje, ljudje so solidarni, tudi dobrodelni, upoštevajo navodila, pomembna za zdravje vseh. Mestna občina Kranj želi od občanov pridobiti informacije, kako uspešno deluje in jih informira v času kriznih razmer zaradi epidemije virusa covid-19. V ta namen […]
 • 50 posebnih doživetij za 50 let
  Priljubljena slovenska blagovna znamka kave, Barcaffè, v letošnjem letu praznuje 50. rojstni dan. V ta namen se je odločila ljubiteljem kave podariti 50 doživetij po izbiri.
 • Jutranje vodilo: Poenostavi si življenje in se vrni k osnovnim užitkom
  Kot otroci smo se razveselili čudeže v snežinkah, bogastva v pajkovi mreži, lepote padajočega listja na barvito jesensko jutro. V raziskovanju življenja smo prepoznali, kje se skrivajo skrivnosti.
 • Miha Primožič, Alja Fabjan in Daliborka Maljenović Ivanisin o vrednotah
  V eni prejšnjih kampanj, smo zanimive ljudi vprašali, če bi si lahko zaželeli karkoli, kaj bi to bilo? Z nami so delili razmišljanja Miha, Alja in Daliborka.