fbpx

Najlepše katedrale na Jadranu: katedrala v Splitu, Katedrala sv. Duje

Mesta, Novice

Osmerokotna zgradba je postavljena znotraj obzidja Dioklecijanove palače in je v preteklosti služila kot carski mavzolej, v 8. stoletju pa je ta zgradba, v kateri je car poskušal zatreti krščanstvo, postala krščanska katedrala.

Katedrala ima krožen tloris, pod njo je grobnica, še posebej pa so zanimivi njeni kamniti stropi s številnimi detajli.

Vhodna vrata, ki so prav tako bogato okrašena, so odličen primer razkošnega helenističnega stila. Kupola, ki je grajena iz opeke, je okrašena z mozaiki, šesterokotna prižnica iz 13. stoletja pa vsebuje elemente pozno romanske arhitekture.

Monumentalni leseni vratni krili sta izdelani iz orehovega lesa in sta delo Andrije Buvine iz leta 1214. Na 28. pravilnih poljih, uokvirjenih z rastlinskimi motivi, prikazuje umetnik prizore iz Kristusovega življenja.

Katedrala sv. Duje je skupaj s kompleksom Palače vpisana v UNESCOv seznam svetovne kulturne dediščine.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se je zadeva že “pozabila”, sem oblečen v to majico prišel k pouku.
  Sem prof. umetnosti na srednji šoli. K nam se je vpisal fant (naj mu bo ime) Jon. Imel je široko paleto prilagoditev zaradi posebnih potreb. Tako je pri mojem predmetu tri mesece, kot zadnja tri leta v OŠ, samo sedel in ni ustvarjal. Nekako mi je le uspelo, da se je le lotil risbe roke. […]
 • Nataša Jeza Kotnik: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  Njena velika želja je bila, da bi zjutraj brala. Če vstaneš uro prej in bereš, je to 365 ur dodatnega branja na leto. Če povprečno preberemo knjigo v enem tednu, to pomeni 52 knjig na leto. In se je začelo.
 • Alenka Resinovič REZA: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  Ljudje smo socialna bitja in druženja, dotiki, nasmehi in ukvarjanje s tistimi, za katere nam je mar, bi morali biti na prvem mestu. Žal nam je v zadnjem času vse ...
 • “V redu je, vzemi!” – za natečaj
  Pri srcu me je pogrelo, pomahala sem fantu z novimi japonkami, ostalim razdelila še nekaj čokoladic in zapustila vas. Polna. Ljubezni, sreče, upanja.
 • Iza Sia Login: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  V tem trenutku bi bila najbolj srečna če bi bili vsi ljudje sposobni aboslutne resnice glede trenutne svetovne situacije (tako mediji, strokovnjaki, politiki, poslovneži in ostali Zemjani) in bi s skupnimi močmi soustvarjali realnost in prihodnost.