fbpx

Najlepše katedrale na Jadranu: katedrala v Splitu, Katedrala sv. Duje

Mesta, Novice

Osmerokotna zgradba je postavljena znotraj obzidja Dioklecijanove palače in je v preteklosti služila kot carski mavzolej, v 8. stoletju pa je ta zgradba, v kateri je car poskušal zatreti krščanstvo, postala krščanska katedrala.

Katedrala ima krožen tloris, pod njo je grobnica, še posebej pa so zanimivi njeni kamniti stropi s številnimi detajli.

Vhodna vrata, ki so prav tako bogato okrašena, so odličen primer razkošnega helenističnega stila. Kupola, ki je grajena iz opeke, je okrašena z mozaiki, šesterokotna prižnica iz 13. stoletja pa vsebuje elemente pozno romanske arhitekture.

Monumentalni leseni vratni krili sta izdelani iz orehovega lesa in sta delo Andrije Buvine iz leta 1214. Na 28. pravilnih poljih, uokvirjenih z rastlinskimi motivi, prikazuje umetnik prizore iz Kristusovega življenja.

Katedrala sv. Duje je skupaj s kompleksom Palače vpisana v UNESCOv seznam svetovne kulturne dediščine.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Maja Bajt: naredimo korak naprej
  Imaš že splaniran letošnji dopust?”, bi bilo v tem letnem času najverjetneje povsem običajno, če ne že celo samoumevno vprašanje. Tega vprašanja si letos, v času koronavirusa, večina ne zastavlja.
 • Pozitivne novice iz Mestne občine Kranj
  V tednu dni so se v Mestni občini Kranj (MOK) zgodile številne razveseljujoče stvari. Kljub epidemiji življenje teče dalje, ljudje so solidarni, tudi dobrodelni, upoštevajo navodila, pomembna za zdravje vseh. Mestna občina Kranj želi od občanov pridobiti informacije, kako uspešno deluje in jih informira v času kriznih razmer zaradi epidemije virusa covid-19. V ta namen […]
 • 50 posebnih doživetij za 50 let
  Priljubljena slovenska blagovna znamka kave, Barcaffè, v letošnjem letu praznuje 50. rojstni dan. V ta namen se je odločila ljubiteljem kave podariti 50 doživetij po izbiri.
 • Jutranje vodilo: Poenostavi si življenje in se vrni k osnovnim užitkom
  Kot otroci smo se razveselili čudeže v snežinkah, bogastva v pajkovi mreži, lepote padajočega listja na barvito jesensko jutro. V raziskovanju življenja smo prepoznali, kje se skrivajo skrivnosti.
 • Miha Primožič, Alja Fabjan in Daliborka Maljenović Ivanisin o vrednotah
  V eni prejšnjih kampanj, smo zanimive ljudi vprašali, če bi si lahko zaželeli karkoli, kaj bi to bilo? Z nami so delili razmišljanja Miha, Alja in Daliborka.