fbpx

Najlepše katedrale na Jadranu: katedrala v Splitu, Katedrala sv. Duje

Mesta, Novice

Osmerokotna zgradba je postavljena znotraj obzidja Dioklecijanove palače in je v preteklosti služila kot carski mavzolej, v 8. stoletju pa je ta zgradba, v kateri je car poskušal zatreti krščanstvo, postala krščanska katedrala.

Katedrala ima krožen tloris, pod njo je grobnica, še posebej pa so zanimivi njeni kamniti stropi s številnimi detajli.

Vhodna vrata, ki so prav tako bogato okrašena, so odličen primer razkošnega helenističnega stila. Kupola, ki je grajena iz opeke, je okrašena z mozaiki, šesterokotna prižnica iz 13. stoletja pa vsebuje elemente pozno romanske arhitekture.

Monumentalni leseni vratni krili sta izdelani iz orehovega lesa in sta delo Andrije Buvine iz leta 1214. Na 28. pravilnih poljih, uokvirjenih z rastlinskimi motivi, prikazuje umetnik prizore iz Kristusovega življenja.

Katedrala sv. Duje je skupaj s kompleksom Palače vpisana v UNESCOv seznam svetovne kulturne dediščine.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!