fbpx

Najlepše katedrale na Jadranu: katedrala v Trogiru, Katedrala sv. Ivana

Novice

Troladijska bazilika stoji na temeljih zgodnje krščanske cerkve, ki je bila porušena ob prihodu Arabcev.

Skorajda v celoti je bila zgrajena tekom 13. stoletja v času romanike, strop pa je bil zgrajen v 14. stoletju in ima elemente gotskega sloga. Zvonik, ki so ga zgradili naknadno v 16. stoletju, je zgrajen v manjerističnem slogu, na vrhu zvonika pa so štirje kipi.

Največja vrednost trogirske katedrale je znameniti romanski portal, remek delo največjega starejšega hrvaškega kiparja, mojstra Radovana, iz leta 1240.

Dvodelni portal prikazuje prizore iz evangelija in rojstvo Kristusa, prikazani pa so tudi prizori iz vsakodnevnega življenja tekom leta, slike svetnikov in apostolov, eksotične živali, sirene in mitološka bitja, na zunanjem robu z vsake strani pa je prikazan lev ter na njem Adam oziroma Eva. Trogirska katedrala je skupaj s starim jedrom mesta Trogirja uvrščena v UNESCOv seznam svetovne kulturne dediščine.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!