fbpx

Najlepše katedrale na Jadranu: katedrala v Trogiru, Katedrala sv. Ivana

Novice

Troladijska bazilika stoji na temeljih zgodnje krščanske cerkve, ki je bila porušena ob prihodu Arabcev.

Skorajda v celoti je bila zgrajena tekom 13. stoletja v času romanike, strop pa je bil zgrajen v 14. stoletju in ima elemente gotskega sloga. Zvonik, ki so ga zgradili naknadno v 16. stoletju, je zgrajen v manjerističnem slogu, na vrhu zvonika pa so štirje kipi.

Največja vrednost trogirske katedrale je znameniti romanski portal, remek delo največjega starejšega hrvaškega kiparja, mojstra Radovana, iz leta 1240.

Dvodelni portal prikazuje prizore iz evangelija in rojstvo Kristusa, prikazani pa so tudi prizori iz vsakodnevnega življenja tekom leta, slike svetnikov in apostolov, eksotične živali, sirene in mitološka bitja, na zunanjem robu z vsake strani pa je prikazan lev ter na njem Adam oziroma Eva. Trogirska katedrala je skupaj s starim jedrom mesta Trogirja uvrščena v UNESCOv seznam svetovne kulturne dediščine.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!