fbpx

Naokrog po zeleni deželi

Novice

Osrednja in zahodna Irska Drži, da je Irska dežela zelenja, ovc in dežja, toda po njej boste zaman iskali nekdanje s slamo krite kmetije. Vendar pa se visokemu standardu ne gre čuditi, saj so Irci sposobni prodati vse. Dežela je prepredena s kamenodobnimi najdišči in srednjeveškimi samostani, kar samo po sebi ne pove nič, toda […]

Osrednja in zahodna Irska

Drži, da je Irska dežela zelenja, ovc in dežja, toda po njej boste zaman iskali nekdanje s slamo krite kmetije.

Vendar pa se visokemu standardu ne gre čuditi, saj so Irci sposobni prodati vse. Dežela je prepredena s kamenodobnimi najdišči in srednjeveškimi samostani, kar samo po sebi ne pove nič, toda okoli teh je vselej nešteto trgovin s spominki (ti so ponekod na prodaj celo v cerkvah), pogosto pa boste plačali vstopnino tudi za ogled naravnih lepot. Če ste bolj šibkih financ torej priporočamo, da svojo pot toliko bolj skrbno načrtujete.

O jezikovnih posebnostih
Irci so zelo prijazni ljudje, toda celo če je vaše znanje angleščine dobro, jih boste najbrž težko razumeli. Še slabše se vam bo godilo na sicer redkih območjih na zahodu, kjer ljudje še govorijo irski oz. keltski jezik. Res naj bi njegova uporaba v zadnjem času spet narasla, saj jo država spodbuja na vse načine. Otroci se je učijo v šolah, vsi javni napisi so dvojezični, poleg tega pa naj bi družine, ki irščino uporabljajo doma, plačevale nekaj nižje davke. Na kakšen način oblasti to zadnje preverjajo, ni jasno.

Vagabund, 20. oktober 2007 09:55
RTV SLO

 

Sledite nam

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!