fbpx

Narodni park v središču Dalmacije

Potovanja

Park Krka je od leta 1985 zaščiten.

Narodni park Krka se nahaja v središču Dalmacije, le nekaj kilometrov severovzhodno od Šibenika. Reka Krka je v svojem 75 km dolgem kanjonu ustvarila park, ki je zagotovo vreden ogleda. Leta 1985 je bil razglašen za zaščiten narodni park, ki danes služi znanstvenim, kulturnim, rekreacijskim in turističnim aktivnostim. Slovi po mogočnih slapovih, čudovitem jezeru z  otokom in izlivu v morje. V njem najdemo  tako morske kot sladkovodne ribe. Rastlinstvo in živalstvo sta izjemno razgibana, saj so v njem identificirali, kar 860 različnih vrst rastlin, 18 vrst rib in 18 vrst netopirjev. Zadnji so v preostali Evropi na poti k izumrtju.

V parku ponujajo vodene oglede in predstavitve parka, izlet z ladjico, ogled muzeja ali pa se preprosto sprehodimo po eni izmed neštetih poti ob veličastnih slapovih. Skradinski buk je zagotovo najosupljivejša atrakcija v parku. Gre za naravno nastali bazen s 17 globoko padajočimi slapovi in velja za enega najlepših slapov v Evropi. Od tu se lahko z ladjico zapeljemo na otok Visovac na območju parka. Na njem stoji frančiškanski samostan iz leta 1445, v katerem najdemo muzej in arhiv iz srednjeveških let.

Več informacij, vir besedila in fotografij: http://www.np-krka.hr/, Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.