fbpx

Narodni park v središču Dalmacije

Potovanja

Park Krka je od leta 1985 zaščiten.

Narodni park Krka se nahaja v središču Dalmacije, le nekaj kilometrov severovzhodno od Šibenika. Reka Krka je v svojem 75 km dolgem kanjonu ustvarila park, ki je zagotovo vreden ogleda. Leta 1985 je bil razglašen za zaščiten narodni park, ki danes služi znanstvenim, kulturnim, rekreacijskim in turističnim aktivnostim. Slovi po mogočnih slapovih, čudovitem jezeru z  otokom in izlivu v morje. V njem najdemo  tako morske kot sladkovodne ribe. Rastlinstvo in živalstvo sta izjemno razgibana, saj so v njem identificirali, kar 860 različnih vrst rastlin, 18 vrst rib in 18 vrst netopirjev. Zadnji so v preostali Evropi na poti k izumrtju.

V parku ponujajo vodene oglede in predstavitve parka, izlet z ladjico, ogled muzeja ali pa se preprosto sprehodimo po eni izmed neštetih poti ob veličastnih slapovih. Skradinski buk je zagotovo najosupljivejša atrakcija v parku. Gre za naravno nastali bazen s 17 globoko padajočimi slapovi in velja za enega najlepših slapov v Evropi. Od tu se lahko z ladjico zapeljemo na otok Visovac na območju parka. Na njem stoji frančiškanski samostan iz leta 1445, v katerem najdemo muzej in arhiv iz srednjeveških let.

Več informacij, vir besedila in fotografij: http://www.np-krka.hr/, Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.