fbpx

Narodni park v središču Dalmacije

Potovanja

Park Krka je od leta 1985 zaščiten.

Narodni park Krka se nahaja v središču Dalmacije, le nekaj kilometrov severovzhodno od Šibenika. Reka Krka je v svojem 75 km dolgem kanjonu ustvarila park, ki je zagotovo vreden ogleda. Leta 1985 je bil razglašen za zaščiten narodni park, ki danes služi znanstvenim, kulturnim, rekreacijskim in turističnim aktivnostim. Slovi po mogočnih slapovih, čudovitem jezeru z  otokom in izlivu v morje. V njem najdemo  tako morske kot sladkovodne ribe. Rastlinstvo in živalstvo sta izjemno razgibana, saj so v njem identificirali, kar 860 različnih vrst rastlin, 18 vrst rib in 18 vrst netopirjev. Zadnji so v preostali Evropi na poti k izumrtju.

V parku ponujajo vodene oglede in predstavitve parka, izlet z ladjico, ogled muzeja ali pa se preprosto sprehodimo po eni izmed neštetih poti ob veličastnih slapovih. Skradinski buk je zagotovo najosupljivejša atrakcija v parku. Gre za naravno nastali bazen s 17 globoko padajočimi slapovi in velja za enega najlepših slapov v Evropi. Od tu se lahko z ladjico zapeljemo na otok Visovac na območju parka. Na njem stoji frančiškanski samostan iz leta 1445, v katerem najdemo muzej in arhiv iz srednjeveških let.

Več informacij, vir besedila in fotografij: http://www.np-krka.hr/, Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!