fbpx

Nasveti za popotnike: kako najceneje prepotovati Evropo?

Aktivnosti, Kultura, Mesta, Nasveti, Potovanja, Zanimivosti

Potovanja so tisto, kar nam močno razširi obzorja in so naložba, ki je ne bomo nikoli obžalovali.

Potovanja so tisto, kar nam močno razširi obzorja in so naložba, ki je ne bomo nikoli obžalovali. Kot pravijo, na smrtni postelji nikoli ne obžalujemo, da nismo v življenju več delali, marsikdo pa utegne obžalovati, da je premalo potoval in raziskoval svet. Nekateri so sicer bolj zapečkarji, drugi bolj ‘cigani’ z vedno srbečimi podplati, ki se morajo ves čas premikati, sicer kar ‘zbolijo’, v vsakem primeru pa bo potovanje obogatilo vsakogar in mu dalo dragocene spomine: ti pa so sploh edini, ki kaj štejejo.

Premikanje po svetu že dolgo ni več le privilegij bogatih, lahko si ga privoščijo tudi tisti z manj denarja. Če pravilno načrtujemo, so lahko potovanja celo zelo poceni. To je odvisno tudi ali predvsem od naše prilagodljivosti in vprašanja, ali smo se pripravljeni odpovedati nekaj udobja. Vseeno pa ni nujno, da do konca zategnemo pas. V nadaljevanju si preberite nekaj naših nasvetov, ki smo jih zbrali na kup od izkušenih popotnikov na ‘budgetu’.

Ti pravijo, da je bistvo poceni potovanj po Evropi (in tudi drugod po svetu), da potovanje načrtujemo vsaj nekaj mesecev vnaprej. To seveda velja za primer, da si želimo ogledati več mest ali držav, v mislih tokrat nimamo last-minute enotedenskih potovanj v kakšnega od razvpitih in zato včasih tudi zelo ugodnih letovišč.

# Z avtomobilom in s sopotniki

Ena od cenejših možnosti potovanj po Evropi je lahko avto, če se zberete vsaj trije ali celo štirje, ki si delite stroške za gorivo in cestnine. Potovati z avtom sam pa je seveda najdražje in se ne splača. Na spletni strani AMZS si oglejte, kakšne so aktualne cene goriva po Evropi in skušajte natočiti čim več goriva tam, kjer je najcenejše. Namesto klasičnega štopanja, ki lahko s seboj prinaša tudi določene nevarnosti, si lahko prav tako na spletu najdete slovenske potnike, ki se peljejo prav na vašo destinacijo (prevozi.org, rubrika mednarodni prevozi). V tujini imajo prav tako podobne zasebne ponudnike prevozov, ki jih najdete na spletu.

# Izberite poceni letalski prevoz

Včasih se sicer najde, a bolj redko, tudi možnost z domačega letališča, vsekakor pa jih je precej več na voljo, in to vsakodnevno, iz sosednjih držav. Na tej spletni strani lahko primerjate cene in najdete pravo ponudbo zase. Preverite ugodne akcijske ponudbe in če se časovno lahko prilagodite, boste našli veliko cenejšo rešitev kot v redni ponudbi.

# Akcijski prevozi z avtobusom ali vlakom

Podobno kot pri letalskih prevozih velja za avtobusne prevoznike, nadvse ugodne povezave med večjimi evropskimi prestolnicami boste našli tukaj. Podobno velja za prevoze z vlakom, če bi radi šli po Evropi, razmislite o nakupu 10-, 14- ali 21-dnevne vozovnice Interrail, s katero lahko neomejeno potujete v omejenem časovnem roku. Mlajši od 25 let imajo preko te opcije še posebno veliko možnosti za poceni potovanje po Evropi.

# Prespite v hostlih

Hostli niso več samo prva izbira mladih študentov in popotnikov, zanje se odloča vse več ljudi v srednjih ter zrelih letih. In zakaj tudi ne, sploh če potujete s prijatelji in si lahko potem delite večposteljno sobo ali pa če ste na ta način pripravljeni spoznati somišljenike, ki prav tako radi potujejo in odkrivajo tuja mesta.

# Alternativne možnosti

Novi svet, povezan preko spleta, ponuja številne vznemirljive možnosti, med njimi izstopata couchsurfing (domačini odstopijo svojo posteljo ali kavč popotnikom, vi pa naslednjič gostitelju vrnete uslugo). Podobna opcija je house-sitting ali varstvo doma, ta čas pa skrbite za gostiteljev dom in morda še njegove hišne ljubljenčke.

V tem primeru gostitelja ni doma, zadeva pa seveda zahteva visoko mero zaupanja s strani tistega, ki svoj dom ponuja v času odsotnosti. Pa vseeno je couchsurfing za nekatere bolj zanimiva opcija, saj vam lahko gostitelj pove za številne lokalne zanimivosti in z vami kot pravi domačin hodi naokoli ter vam pokaže tisto, česar  s pomočjo turističnih vodnikov v obliki knjig zagotovo ne bi videli ali doživeli.

# Bodite pozorni na akcije in popuste

Tudi hoteli večkrat ponujajo kakšne akcijske popuste, ki se jih splača izkoristiti. Podobno lahko naredite pri ogledu znamenitosti, muzejev ali galerij, bodisi izberete take, kamor je vstop brezplačen, bodisi kupite kartico popustov. V številnih primerih vam taka kartica ponuja več za nižjo ceno – v njo so namreč vključene vse oblike javnih prevozov po mestu in še ogledi največjih znamenitosti tistega kraja.

 

Foto: The Travel Blog, Lifewithme, Shutterstock, Budget Archives, Pinterest, Wikihow, Business Insider


Sledite nam


RSS Ustavi se!