Na cornwallski obali, kjer je tihotapski duh še živ

Novice, Potovanja

Saj se še spomnite tistih zgodb iz knjig Pet prijateljev o angleških tihotapcih, ki so zvenele tako filmsko in na neki način romantično?

Meglice se vijejo okoli kamnitih hišk na zelenih pobočjih nad temnim zalivom, stari ribiški čolni so zasidrani med čermi, ki so bile nekoč tako zelo usodne za ladje, ki so jih tihotapci zvabili proti cornwallski obali.

Dobrodošli v Polperru, vasici in ribiškem pristanišču na jugovzhodni obali Cornwalla. Danes je ta resnični angleški obalni biser priljubljena destinacija za turiste, navdušene nad zgodovino, nekoč pa je bil Polperro središče tihotapstva in piratstva.

Cornwall

Saj se še spomnite tistih zgodb iz knjig Pet prijateljev o angleških tihotapcih, ki so zvenele tako filmsko in na neki način romantično? Nekdo prestavi luč s svetilnika na obalo, ladja nasede, tihotapci pa jo oplenijo? V Polperru na ta del svoje zgodovine ne gledajo kot na zločinsko preteklost, ampak kot na velik del zgodovinske sestavljanke, ki dela to ribiško vasico tako slikovito, zavito v tančico mitov in legend.

Tihotapstvo je tam začelo cveteti, odkar se je Polperro v 12. stoletju razvil kot pristanišče. Svoj vrhunec je ta posel dosegel v 18. stoletju, ko so britanske vojne z Ameriko in Francijo prinesle visoko obdavčitev uvoženih dobrin, zaradi česar se je tukajšjim ribičem še kako izplačalo povečati svoj dobiček s skrivnim uvozom alkohola, tobaka, čaja in drugih dobrin z otoka Guernsey prek Rokavskega zaliva….

Cornwall

Teja: “Tudi jaz se strinjam s ‘fructal’ – razprodaje so kar pogoste, a se tudi brez njih da najti kaj ugodnega, seveda pa je tukaj tudi ogromno izbire. Tudi jaz se gnecam izogibam ce se le morem… Sicer pa tale Otok ponuja mnogo vec kot pa le nakupe! Toliko je zanimivosti, da ne bi vedela kje zaceti, sploh pa predlagam ogled tudi drugih mest in krajev (in ne le Londona), kot so Stratford upon Avon, pa Edinburgh (tudi Skotska je zelo zanimiva), Chester, Bath… Lepo je tudi ob obali, pokrajini Cornwall in Devon. Pravkar sem prezivela nekaj dni na ‘angleski rivieri’, katere mesto Torquay je nekajkrat vecje od Portoroza (no, zdaj vsaj ni bilo gnece!), predlagam pa Brixam, ki je precej manjse ribisko mestece…”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Preberi tudi: Miti in legende Irske

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice

Sledite nam

RSS Ustavi se!

 • Vdihni spokojnost
  Ko govorimo o obvladovanju stresa in njegovih posledicah, so vzhodne tradicionalne metode zelo dobrodošle, saj iskanju ustreznih rešitev – zdravila, vedenjske intervencije ali podobno.
 • Nadzorovan umik
  Dolgo sem ostala pod prho. Spirala sem s sebe njene ostudne besede, pa se me še danes držijo kot prilepljene. Ostala pa mi je zavest, da sem ravnala prav, ker sem ohranila mirno kri in se nadzorovano umaknila.
 • Ujeti v prestrašenem telesu
  Življenje s spominom prestrašenega telesa prinaša pomanjkanje občutka varnosti, kar še dodatno povečuje občutke strahu in nam onemogoča živeti svobodno življenje znotraj sebe in v odnosih.
 • Razumevanje in dvigovanje ženske moči
  Čeprav naj bi ženske po tradiciji veljale za »šibkejši« spol, pa skrivamo v sebi vendarle izjemno moč, drugačno moč, saj ne pravijo zaman, da ženska podpira tri vogale hiše. 
 • Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači
  Kdorkoli bere te vrstice ... Vedi, da si vreden ljubezni, sposoben, lep, unikaten takšen kot si. Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači in ponižuje, saj vsak človek ima dušo in duša zaboli.