fbpx

Nemci se po lepšo pričesko odpeljejo na Poljsko

Potovanja

Zaradi Nemcev, razcvet frizerskih salonov v majhni poljski vasici.

Poljska vasica Osinow Dolny, ki je 60 kilometrov oddaljena od Berlina, je doživela pravi razcvet zaradi številnih nemških žensk, ki vsak konec tedna obiskujejo tamkajšnje frizerske salone. V vasici, ki šteje 200 prebivalcev, trdijo, da imajo največjo koncentracijo frizerskih salonov na svetu.

Vas, ki bi sicer v postkomunistični Poljski životarila, krasijo barviti izveski frizerskih salonov, ki v nemščini vabijo stranke. Povpraševanje Nemk, ki ob koncih tedna v Osinow Dolny prihajajo na kodranje, barvanje ali zgolj striženje, je tako veliko, da se število salonov v vasi ni le povečalo, temveč so številni občutno povečali svoje prostore in jih razširili v sosednja poslopja ali celo na vrtove. Nekateri so svojo ponudbo razširili še na druge storitve, kot so kozmetični tretmaji in manikura. Saloni se odpirajo že ob 7. uri, delujejo pa tudi ob nedeljah. Določene težave včasih povzročijo le jezikovne prepreke, a posel kljub temu cveti.

bojanv::trv : “Češka je lepa, tam sem bil že nekajkrat, o tem je bilo povedanega že veliko. Na Poljskem pa predvsem pazi na tatove. Lep je Krakov, Varšava name ni naredila vtisa, ceste so slabe, jih pa hitro popravljajo. Enkrat sem bil v Varšavi na seminarju. Pred Marriot hotelom, med 10. in 14. uro so mi zlomili ključavnico na avtu (Uno) in ga pripravili da ga bodo ukradli. K sreči smo šli zvečer ven z mojim avtom, tako da sem opazil. Pazi še na otroke, ki čistijo vetrobrane. Če ne dobijo denarja, zelo radi (raje kot v Rimu ali drugje) vlečejo črte po avtu. Meni je bila ena manj zanimivih držav”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]