fbpx

Neodkriti kotički Prekmurja – izlet za tri dni

Novice, Reportaže

Uživati življenje je v Prekmurju sprejemati vse danosti, ki jih nudi ta deželica ob Muri.

Raziskovala sem neodkrite kotičke Prekmurja #zgodbeprekmurja.

Mnogo je lepih dežel, a med njimi vedno izstopa kak košček sveta, kjer so bili bogovi še posebej velikodušni. V Prekmurju, pokrajini rodovitnih, čarobnih in celo skrivnostnih prekmurskih ravnic, doživljam pristno prijaznost in dobrosrčnost. To ni le svet onkraj Mure, pač pa tudi onkraj hitenja in drvenja. Je dežela reke Mure, štorkelj, narave, dobrih ljudi, vina in značilne kulinarike. Dežela, ki je nihče ne obišče samo enkrat. Nudi različne aktivnosti in ne pusti ravnodušnega še tako zahtevnega hedonista.

POLANA – Lovenjakov dvor

Po prekmursko se je začelo jutro, z zajtrkom na posestvu Lovenjak, družine Pavlinjek. Posestvo je sestavljeno iz hotela Štrk (sobe so urejene v tradicionalnem, a hkrati udobnem stilu), Lovenjakove iže (večnamenska dvorana), Lovenjakove gostilne, Lovenjakove kmetije, postajališča za avtokampe in šotorišča ter destilarne Sveti Štefan, kjer žgejo prav poseben vinjak.

Se vedeli, da štorklje poimenujejo štrk, in da se vedno vračajo na isto mesto? Da je gnezdo lahko težko tudi do 1 tone in da se samci vrnejo nekaj dni pred samičkami? Zakaj? Zato, da vse lepo pripravijo. 🙂

Izberite oddih, kjer so prijazni ljudje in dobre jedi; kjer se otroci lahko aktivirajo ob živalih; kjer se lahko popeljete z balonom in opazujete ravnice ali pa lovite ribe; kjer večer lahko preživite z okušanjem domačih žganih pijač … Lovenjakovi dvori pravi naslov za vas!


MORAVSKE TOPLICE – Terme 3000

Med avanturo po Prekmurju sem bivala v Hotelu Ajda v Termah 3000, ker je odlično izhodišče za vandranje po Goričkem. Hotel je dobil ime po ajdi, pravijo ji skromna, a nadvse darežljiva rastlina. Zgodbe o ajdi se prepletajo na vsakem koraku hotela. Prenovili so 134 hotelskih sob in kopalnic, avlo z recepcijo in aperitiv bar.

#cevljinapoti: “Vzglavnik iz ajdovih luščin, velja za naravni antioksidant in omogoča mikromasažo.”

V sklopu novega kopališča so uredili poseben prostor, v katerega so umestili štiri postajališča s štirimi različnimi kristali: univerzalno brezbarvno kameno strelo za vitalno energijo, črnim hematitom za zaščito, vijoličnim ametistom za notranji mir in rožnatim roževcem za ljubečo pripravljenost na spremembe.

#cevljinapoti: “Pri vsakem izmed njih smo se zadržali 🙂 V steklenih talnih nišah se nahajajo kamni posameznega minerala.”

Saj sem že sem že omenila, kajne? V Prekmurju se odlično jé in pije.

#zgodbeprekmurja: Kosilo v À la carte Restavracija Prestige.

Kraljica sladic Prekmurja, njena visokost – gijbanca. 

Sladka doživetja v Café Praliné privabijo nasmeh na obraz še tak zahtevnemu gurmanu.

Ali ste vedeli? Ime se nanaša na njeno značilno sestavo iz posameznih plasti, gub. Sestavljena je iz krhkega (»podplat«) in vlečenega (»gübe«) testa in štirih vrst nadeva: skutnega, makovega, orehovega in jabolčnega, ki si sledijo v točno določenem in enakem zaporedju. Na vrhu je plast vlečenega testa, prelita s kislo ali sladko smetano, v katero je umešan rumenjak.

»Ana je medtem vzela iz peči gibanico in jo odnesla v sobo na mizo, držeč tepsijo s krpami, da se ne bi opekla. Jožef je podstavil lesen podstavek, na katerem je sicer stal vrček z vodo. Potem se je ozrl po gibanici. Ležala je pred njim pisana, rumeno bela in makova ponekod, še vsa kipeča, pomazana s smetano in potresena s sladkorjem. Pokimal je rekoč: Dobra je. Lahko rečem, da bi se je lotil, čeprav bi ležal na smrtni postelji in dobro vedel, da mi ne more več koristiti. In še v nebesih bi žaloval po njej, če bi jo moral pustiti celo na svetu.«
Miško Kranjec, Povest o dobrih ljudeh, 1972

V dvorani kompleksa Terme 3000 gostom nudijo tudi druge animacije. Tibetanske vaje oziroma vrelec mladosti, kot mu pravimo, je sklop lahkotnih vaj točnega zaporedja. Namenjen je prebujanju vseh vitalnih procesov. Priporočljivo je, da jih izvajamo vsak dan.

Golf igrišče Livada

Neskončne zelenice, pristno prekmursko okolje, prvobitne rastlinske in živalske vrste, raznovrstni golfski izzivi, najdaljša luknja v Sloveniji … Vse to najdete na Golf igrišču Livada le nekaj korakov stran od Hotela Livada Prestige. Golf igrišču Livada se z 18 igralnimi polji razprostira na več kot 50 hektarjih in kot naravni park obdaja turistični kompleks Terme 3000 – Moravske Toplice.

#cevljinapoti: “Joj, pa ne visoke pete na zelenico. Toliko dela je na tratah, da ohranjajo visoke standarde.”

TEŠANOVCIPassero

Ko boste obiskali Prekmurje, pojdite na domačijo Passero. Prva asociacija, ko sem stopila v čokoladnico Passero. Zgodba o ljubezni. Mladosti. Tradiciji. Strasti. Obiščite čokoladnico in boste razumeli, zakaj zgodba o ljubezni.

#cevljinapoti: “Čokolada je tekla, ujeta v modelčke se je v hladilniku pripravljala na svoj odsev, da odstopi od modelčka. Da popolne oblike osvoji mesto v vitrini. Okusi podeželja vliti v črno, belo, mlečno čokolado. Radost Prekmurja.”

DOBROVNIKTropski vrt by ocean orchids

#cevljinapoti v tropskemVrtu

Bujne eksotične rastline ponujajo izkušnjo tropskih in subtropskih predelov našega planeta. Sprehodila sem se med več kot 350 različnimi vrstami bolj ali manj znanih rastlin, kot so bananovci, papaja, mango, ananas, kavovec, poper ter zbirka drevesnih praproti in flamingovcev. Tukaj nenehno rastejo novi listi, skozi vse leto zorijo zanimivi sadeži in ne mine dan brez popka, ki se ne bi odprl in razbohotil v vsej svoji lepoti.

Cvet orhideje simbolizira ekskluzivnost in eksotičnost najvišjega nivoja. To avro petičnosti dopolnjuje še pridih spolnosti – ime družine izvira iz grške besede za moška moda (Orchis), saj je napitek iz gomoljev določene vrste orhidej dolgo časa veljal kot afrodizijak za moške. 

MURSKA SOBOTA – Hranilnica prekmurskih dobrot

Muza Erato, skulptura, je simbol ljubezenske in erotične poezije na Trgu kulture v Murski Soboti.

#cevljinapoti: “Pesnik in pisatelj Feri Lainšček nam je recitiral ljubezensko poezijo.”

V Hranilnici prekmurskih dobrot lahko na enem mestu najdemo pestro domačo ponudbo prekmurskih izdelkov.

Ste vedeli, da je za 1 liter bučnega olja potrebnih 30 buč in 3-4 kilograme semen? V Hranilnici prekmurskih dobrot vam znajo povedati še veliko informacij, tako o izdelkih kot o Murski Soboti. Najdete jih na Slovenski ulici 41, v samem mestnem jedru.

#cevljinapoti: “Veliko prekmurskih dobrot lokalnih proizvajalcev lahko najdete v Hranilnici prekmurskih dobrot.”

#cevljinapoti: “Spomenik zmage je bil zgrajen po načrtih ruskega arhitekta Arončika iz belega cararskega marmorja v čast in slavo zmagovalcev 2. svetovne vojne: sovjetskih vojakov in jugoslovanskih partizanov.”

“Mestni park je eden najlepših ohranjenih grajskih parkov v Sloveniji in se razprostira na površini devetih hektarjev in pol. V njem so dvestoletni hrasti, gabri, jeseni, lipe, za angleški park značilne travne zaplate in majhno umetno jezero. Do grajskega poslopja vodi od evangeličanske cerkve skozi park Trubarjev drevored, ob njem pa je nekaj javnih plastik: doprsni kip prvega slovenskega pisatelja Primoža Trubarja, delo kiparja Draga Tršarja, spomenik učiteljem, ki so padli v 2. vojni, in spomenik prvim prekmurskim pisateljem, delo Ferija Novaka, postavljen ob 20–letnici priključitve Prekmurja k Sloveniji. V parku je organizirano razvrščenih 19 kamnitih litopunktur, delo kiparja Marka Pogačnika.”

ŠALOVCI – Korenika

Eko-socialna kmetija Korenika se nahaja v osrčju Krajinskega parka Goričko, na skrajnem severovzhodu Slovenije, v vasi Šalovci. Kmetijo sta idejno zasnovala MOZAIK – družbo za socialno vključenost ter KORENIKA, zavod za usposabljanje in zaposlovanje invalidnih oseb, ki s svojim delovanjem soustvarjata in upravljata dejavnosti na kmetiji.

Pridelujejo sadje, žitarice, zelenjavo in zelišča. Velik del pridelanih surovin predelajo v kakovostne in čedalje prepoznavnejše proizvode.

GRAD NA GORIČKEM – Vulkanija

Poznate doživljajski park Vulkanija? Nepozabno doživetje vulkana, ki je pred 3 milijoni let bruhal na območju današnje Slovenije.

Tukaj boste spoznali raznolikost vulkanov ter doživeli nastanek vesolja, razmah življenja, izbruh vulkana na Goričkem v najmodernejši stereoskopski 3D dvorani v Sloveniji. Sprehodili se boste skozi lavino cev in se z dvigalom popeljali v razžarjeno podzemlje.

MARKIŠAVCI – Kodila

Že tri generacije družine Kodila  se ukvarjajo s predelavo mesa in mesnih izdelkov. Ko pridete tja, vam z veseljem pokažejo zorilnice z ilovnatimi ometi in slamnato streho, kjer visijo in zorijo prekmurske šunke. Prepričajte se o njihovem vodilu, ki pravi: »Ko veš, kaj ješ!«

#cevljinapoti: “Z gotovostjo lahko zatrdim, da so bile tako mesnine, kot bograč božanskega okusa. Sicer pa saj raziskujemo Prekmurje :), zato nas novi okusi spremljajo na vsakem postanku :)”

BELTINCI – gostilna Tonček

Med vandranjem po Prekmurju boste zagotovo tudi lačni. Ustavite se v gostilni Tonček v Beltincih.

#cevljinapoti: “Ajda nas je spremljala v paleti nepozabnih okusov.”

BAKOVCI – Gostilna Rajh

Gostilni Rajh v Bakovcih pri Murski Soboti je zgodba tradicije že štirih generacij.

#cevljinapoti: “Gostilna Rajh, zaslužena nagrada zmagovalec The Slovenia restaurant awards za leto 2017, regije vzhod.”

JERUZALEM – zidanica MALEK

Moje raziskovanje Prekmurja se je zaključilo v Jerulazemu, zidanici Malek, družine Puklavec & friends. Čudovita pokrajina, ki združuje gričevnat svet Slovenskih goric ter pomursko ravnico.

#cevljinapoti: “V tem delu Slovenije so se z vinarstvom ukvarjali še pred prihodom Rimljanov.”

Na potepu nisem bila sama, bila sem v druščini deklet, s katerimi sem se z odpravila na raziskovanje Prekmurja. #zgodbeprekmurja. Spremljali so me čevlji #cevljinapoti iz družine Deichmann. Balerinke, športni copati za raziskovanje prekmurskih ravnic in elegantne petke za večerno-kulinarična razvajanja. Med točkami smo potovale z MINI Slovenija.

Zaključile smo z okušanjem belih vin, penin … (malek, šipon, chardonnay, laški rizling, beli pinot,…) – sveže, elegantno, sadno, poživljajoče.

Kakšna beseda in slika več pa na forumu Izleti po Sloveniji.

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!