fbpx

Nespečnost na poslovnih potovanjih

Novice

Potovanja nas pogosto izrinejo iz tirnic našega vsakdanjega življenja in navad. Čisto mimo zavesti vplivajo tudi na naše biološke potrebe. Nekaterim manj, drugim bolj pogostose pojavlja na potovanjih nespečnost, po možnosti prav noč pred pomembnim poslovnim sestankom ali predstavitvijo. Pa, če še tako močno čutimo potrebo po spanju in si ga tudi želimo, se ne […]

Potovanja nas pogosto izrinejo iz tirnic našega vsakdanjega življenja in navad. Čisto mimo zavesti vplivajo tudi na naše biološke potrebe.

Nekaterim manj, drugim bolj pogostose pojavlja na potovanjih nespečnost, po možnosti prav noč pred pomembnim poslovnim sestankom ali predstavitvijo. Pa, če še tako močno čutimo potrebo po spanju in si ga tudi želimo, se ne priplazi v naše postelje, prisiliti pa se k spanju tako ali tako ne moremo. Ponoči, ko ne moremo spati, smo napeti in nezadovoljni in zato še težje zaspimo, naslednji dan pa imamo močno znižano raven energije in koncentracije, naša učinkovitost je slabša. O tem, kako preprečiti nespečnost, so specialisti razvili mnogo teorij, v glavnem pa se strinjajo v osnovnih tehnikah.

Glede dremanja med in po potovanju boste morali sami ugotoviti, kako in kdaj vam najbolj odgovarja. Nekateri predlagajo, da večer pred potovanjem dolgo bedite, da boste lahko naslednji dan lažje zaspali na letalu. Žal, ta tehnika ne deluje sto odstotno. Spet drugi predlagajo kratek spanec po prihodu v hotel, nato osvežujoč tuš in živahen sprehod, ki nas bo predramil. Tretji pa se držijo načela: spim, ko sem zaspan in kot mi dopušča urnik. Posebej, če smo potovali v drug časovni pas, se mora naše telo temu prilagoditi. To nam bo hitreje uspelo, če se bomo podali na sonce in se razgibali. Vendar pa se moramo vsaj 15 minut pred spanjem popolnoma sprostiti, preberimo našo priljubljeno revijo, poslušajmo nežno glasbo in pokličimo domov. Skodelico kave ali čaja si privoščimo le zjutraj, tudi kozarec viskija deluje poživljajoče, zato ga nikar ne pijmo pred spanjem.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]