Nesreče na prehodih čez železniško progo lahko preprečimo

Zanimivosti

Neupoštevanje prometne signalizacije in nezbranost za volanom sta pogosto kriva za nesreče na železniških prehodih.

Neupoštevanje prometne signalizacije in nezbranost za volanom sta pogosto kriva za nesreče na železniških prehodih, ki so označeni le z andrejevim križem. Teh je v Sloveniji več kot polovica. Jih znate prečkati varno?

Od začetka letošnjega leta do novembra se je v železniškem prometu pripetilo 21 prometnih nesreč, od tega 4 smrtne, 3 s telesno poškodbo in 14 z materialno škodo.

Še posebej nevarna so križišča cest in železniških prog. Po podatkih Slovenskih železnic jih je pri nas 759.

Od tega jih je pasivno zavarovanih, torej opremljenih zgolj z andrejevim križem, kar 58 %. Na teh je varnost potnikov v nasprotju z aktivno zavarovanimi prehodi z avtomatskimi zapornicami in svetlobno mehanizacijo prepuščena samo voznikovemu upoštevanju prometnih znakov in zbranosti.

Sledite nam

RSS Ustavi se!

 • Vdihni spokojnost
  Ko govorimo o obvladovanju stresa in njegovih posledicah, so vzhodne tradicionalne metode zelo dobrodošle, saj iskanju ustreznih rešitev – zdravila, vedenjske intervencije ali podobno.
 • Nadzorovan umik
  Dolgo sem ostala pod prho. Spirala sem s sebe njene ostudne besede, pa se me še danes držijo kot prilepljene. Ostala pa mi je zavest, da sem ravnala prav, ker sem ohranila mirno kri in se nadzorovano umaknila.
 • Ujeti v prestrašenem telesu
  Življenje s spominom prestrašenega telesa prinaša pomanjkanje občutka varnosti, kar še dodatno povečuje občutke strahu in nam onemogoča živeti svobodno življenje znotraj sebe in v odnosih.
 • Razumevanje in dvigovanje ženske moči
  Čeprav naj bi ženske po tradiciji veljale za »šibkejši« spol, pa skrivamo v sebi vendarle izjemno moč, drugačno moč, saj ne pravijo zaman, da ženska podpira tri vogale hiše. 
 • Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači
  Kdorkoli bere te vrstice ... Vedi, da si vreden ljubezni, sposoben, lep, unikaten takšen kot si. Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači in ponižuje, saj vsak človek ima dušo in duša zaboli.