fbpx

Nesreče na prehodih čez železniško progo lahko preprečimo

Zanimivosti

Neupoštevanje prometne signalizacije in nezbranost za volanom sta pogosto kriva za nesreče na železniških prehodih.

Neupoštevanje prometne signalizacije in nezbranost za volanom sta pogosto kriva za nesreče na železniških prehodih, ki so označeni le z andrejevim križem. Teh je v Sloveniji več kot polovica. Jih znate prečkati varno?

Od začetka letošnjega leta do novembra se je v železniškem prometu pripetilo 21 prometnih nesreč, od tega 4 smrtne, 3 s telesno poškodbo in 14 z materialno škodo.

Še posebej nevarna so križišča cest in železniških prog. Po podatkih Slovenskih železnic jih je pri nas 759.

Od tega jih je pasivno zavarovanih, torej opremljenih zgolj z andrejevim križem, kar 58 %. Na teh je varnost potnikov v nasprotju z aktivno zavarovanimi prehodi z avtomatskimi zapornicami in svetlobno mehanizacijo prepuščena samo voznikovemu upoštevanju prometnih znakov in zbranosti.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.