fbpx

Pazite se netopirja Popo bave

Zanimivosti

Če vas zanese na otok Pemba (Tanzanija) v Indijskem oceanu, se boste morda nasmehnili legendi o netopirju podobnem bitju, ki mu rečejo Popo bava. (Netopirjevo krilo).

Vendar domačini resno verjamejo vanj in v njegovo nenasitno strast. Vsake toliko časa koga posili, spravi pa se tako na moške, ženske in otroke.

Tako izgleda Popo Bawe

Najraje naj bi napadal ponoči in v zaprtem prostoru, zato včasih cele vasi v strahu pred njim spijo na prostem, drugič ga spet poskušajo pomiriti z darovi.

“Predvčerajšnjim zvečer ležem k počitku, okno na stežaj odprem, kot pač vedno, ko je vroče. čez kakšno uro se mi na pol v snu zazdi, da nekaj leta po prostoru. Prižgem luč in zagledam netopirja, kako dela kroge po moji spalnici. Kaj sem hotel, ugasnem luč, zaprem vrata spalnice in grem spat v dnevno sobo.”

Mojo spalnico si je prisvojil netopir

Vera je tako močna, da vpliva na celotno življenje otoka, osnova pa naj bi bile legende ljudstev v Indijskem oceanu, ki so se skozi stoletja preseljevali z enega otoka na drugega na območju med Indonezijo in Komori ter med Madagaskarjem in Maldivi.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.