fbpx

Pazite se netopirja Popo bave

Zanimivosti

Če vas zanese na otok Pemba (Tanzanija) v Indijskem oceanu, se boste morda nasmehnili legendi o netopirju podobnem bitju, ki mu rečejo Popo bava. (Netopirjevo krilo).

Vendar domačini resno verjamejo vanj in v njegovo nenasitno strast. Vsake toliko časa koga posili, spravi pa se tako na moške, ženske in otroke.

Tako izgleda Popo Bawe

Najraje naj bi napadal ponoči in v zaprtem prostoru, zato včasih cele vasi v strahu pred njim spijo na prostem, drugič ga spet poskušajo pomiriti z darovi.

“Predvčerajšnjim zvečer ležem k počitku, okno na stežaj odprem, kot pač vedno, ko je vroče. čez kakšno uro se mi na pol v snu zazdi, da nekaj leta po prostoru. Prižgem luč in zagledam netopirja, kako dela kroge po moji spalnici. Kaj sem hotel, ugasnem luč, zaprem vrata spalnice in grem spat v dnevno sobo.”

Mojo spalnico si je prisvojil netopir

Vera je tako močna, da vpliva na celotno življenje otoka, osnova pa naj bi bile legende ljudstev v Indijskem oceanu, ki so se skozi stoletja preseljevali z enega otoka na drugega na območju med Indonezijo in Komori ter med Madagaskarjem in Maldivi.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.