fbpx

Norveška v svoji neokrnjeni lepoti

Novice

Od južnih fjordov do severnih Lofotov in Vesteralenskih otokov Globoko urezani fjordi, s travo porasle strehe živopisanih hišk, od zoba časa načete lesne vikinške cerkve, ledeniki prav tako modri kot gorska jezerca. Vse to – in še mnogo več – je Norveška. Dežela na skrajnem severu Evrope pogosto spominja na pravljične podobe neokrnjene severnjaške lepote: […]

Od južnih fjordov do severnih Lofotov in Vesteralenskih otokov

Globoko urezani fjordi, s travo porasle strehe živopisanih hišk, od zoba časa načete lesne vikinške cerkve, ledeniki prav tako modri kot gorska jezerca. Vse to – in še mnogo več – je Norveška.

Dežela na skrajnem severu Evrope pogosto spominja na pravljične podobe neokrnjene severnjaške lepote: vse od popolnosti urbanega (tu ni prostora za arhitekturne zmazke, rušenja tradicionalnega ravnovesja ali pa ven metajočih se hočem višjo hišo od soseda skropucal, tako značilnih za Slovenijo) do dih jemajoče narave.

Spokojna, a veličastna lepota Lofotov.

Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Ja, saj je drago, in ja, Norvežani potrebujejo nekaj časa, da se jim razveže jezik. Cestne povezave občasno ubijajo, saj je zaradi razčlenjenosti obale potovanje polno ovir v podobi bodisi klavstrofobičnega najdaljšega predora na svetu bodisi dolgotrajne in drage vožnje s trajekti. Poleti boste tu pogosto premraženi (še zlasti, če taborite), na severu pa boste srečni, če boste ujeli en delno sončni dan.

Čar urbanega v stiku z naravo

A vse to odtehta resnično biser države, v kateri se boste počutili morda najbolj v stiku z naravo in tradicionalno preteklostjo obenem. Tu so arhitekturni dragulji, kakršen je secesijski Alesund, strateško umeščen na sedem otočkov osrednje norveške obale….


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!