fbpx

Nova odkritja v eni najlepših egipčanskih grobnic

Novice

Arheologi so očistili predor v grobnico faraona Setija I., ki je vladal pred skoraj 3.000 leti. Njegova grobnica velja za eno najlepših v Dolini kraljev. Ekipa pod vodstvom vodje Vrhovnega sveta za umetnine starodavnega Egipta Zahija Havasa je 174 metrov dolg predor začela čistiti novembra leta 2007. Foto: EPA Grobnica faraona Setija I., ki je […]

Arheologi so očistili predor v grobnico faraona Setija I., ki je vladal pred skoraj 3.000 leti. Njegova grobnica velja za eno najlepših v Dolini kraljev.

Ekipa pod vodstvom vodje Vrhovnega sveta za umetnine starodavnega Egipta Zahija Havasa je 174 metrov dolg predor začela čistiti novembra leta 2007.


Foto: EPA

Grobnica faraona Setija I., ki je vladal od leta 1314 do 1304 pr. n. št., velja za eno najlepših grobnic v Dolini kraljev. Predor je bil vklesan v živo skalo. Ekipa arheologov je stene predora podprla s kovinskimi oporniki in izvirne kamnite stopnice v predoru zaščitila z lesom, so v sporočilu za javnost zapisali na egiptovskem ministrstvu za kulturo.

Dve stopnišči in druga odkritja

Havasova ekipa je na koncu 136 metrov dolgega odseka predora, ki ga je v 60. letih preteklega stoletja deloma očistila že ekipa, ki jo je vodil Šejk Ali Abdelrasoul, odkrila 25 metrov dolg spuščajoči se koridor. Ko so ga očistili, se je izkazalo, da gre za stopnišče s 54 stopnicami….


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.