fbpx

Nova odkritja v eni najlepših egipčanskih grobnic

Novice

Arheologi so očistili predor v grobnico faraona Setija I., ki je vladal pred skoraj 3.000 leti. Njegova grobnica velja za eno najlepših v Dolini kraljev. Ekipa pod vodstvom vodje Vrhovnega sveta za umetnine starodavnega Egipta Zahija Havasa je 174 metrov dolg predor začela čistiti novembra leta 2007. Foto: EPA Grobnica faraona Setija I., ki je […]

Arheologi so očistili predor v grobnico faraona Setija I., ki je vladal pred skoraj 3.000 leti. Njegova grobnica velja za eno najlepših v Dolini kraljev.

Ekipa pod vodstvom vodje Vrhovnega sveta za umetnine starodavnega Egipta Zahija Havasa je 174 metrov dolg predor začela čistiti novembra leta 2007.


Foto: EPA

Grobnica faraona Setija I., ki je vladal od leta 1314 do 1304 pr. n. št., velja za eno najlepših grobnic v Dolini kraljev. Predor je bil vklesan v živo skalo. Ekipa arheologov je stene predora podprla s kovinskimi oporniki in izvirne kamnite stopnice v predoru zaščitila z lesom, so v sporočilu za javnost zapisali na egiptovskem ministrstvu za kulturo.

Dve stopnišči in druga odkritja

Havasova ekipa je na koncu 136 metrov dolgega odseka predora, ki ga je v 60. letih preteklega stoletja deloma očistila že ekipa, ki jo je vodil Šejk Ali Abdelrasoul, odkrila 25 metrov dolg spuščajoči se koridor. Ko so ga očistili, se je izkazalo, da gre za stopnišče s 54 stopnicami….


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!