fbpx

Nova odkritja v eni najlepših egipčanskih grobnic

Novice

Arheologi so očistili predor v grobnico faraona Setija I., ki je vladal pred skoraj 3.000 leti. Njegova grobnica velja za eno najlepših v Dolini kraljev. Ekipa pod vodstvom vodje Vrhovnega sveta za umetnine starodavnega Egipta Zahija Havasa je 174 metrov dolg predor začela čistiti novembra leta 2007. Foto: EPA Grobnica faraona Setija I., ki je […]

Arheologi so očistili predor v grobnico faraona Setija I., ki je vladal pred skoraj 3.000 leti. Njegova grobnica velja za eno najlepših v Dolini kraljev.

Ekipa pod vodstvom vodje Vrhovnega sveta za umetnine starodavnega Egipta Zahija Havasa je 174 metrov dolg predor začela čistiti novembra leta 2007.


Foto: EPA

Grobnica faraona Setija I., ki je vladal od leta 1314 do 1304 pr. n. št., velja za eno najlepših grobnic v Dolini kraljev. Predor je bil vklesan v živo skalo. Ekipa arheologov je stene predora podprla s kovinskimi oporniki in izvirne kamnite stopnice v predoru zaščitila z lesom, so v sporočilu za javnost zapisali na egiptovskem ministrstvu za kulturo.

Dve stopnišči in druga odkritja

Havasova ekipa je na koncu 136 metrov dolgega odseka predora, ki ga je v 60. letih preteklega stoletja deloma očistila že ekipa, ki jo je vodil Šejk Ali Abdelrasoul, odkrila 25 metrov dolg spuščajoči se koridor. Ko so ga očistili, se je izkazalo, da gre za stopnišče s 54 stopnicami….


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.