fbpx

Novi bankovec za 20 ameriških dolarjev (serija 2004)

Novice

The Federal Reserve Bank of New York  nas je obvestila, da izroča 9. oktobra 2003 v obtok novi bankovec za 20 ameriških dolarjev (serija 2004). Bankovec ima dodatno zaščito pred ponarejanjem ter barvno ozadje na obeh straneh bankovca. Spremembe videza in zaščite bankovca za 20 USD so naslednje: Najbolj opazna razlika je barvno ozadje na […]

The Federal Reserve Bank of New York  nas je obvestila, da izroča 9. oktobra 2003 v obtok novi bankovec za 20 ameriških dolarjev (serija 2004). Bankovec ima dodatno zaščito pred ponarejanjem ter barvno ozadje na obeh straneh bankovca.

Spremembe videza in zaščite bankovca za 20 USD so naslednje:

 • Najbolj opazna razlika je barvno ozadje na sprednji in hrbtni strani bankovcev (zelena in breskova barva na obeh straneh).
 • Na sprednji strani je na desni polovici bankovca v modri barvi (v podlagi) odtisnjeno besedilo: “TWENTY USA”.
 • Na hrbtni strani so v ozadju v rumeni barvi odtisnjene majhne številke “20s”. 
 • Ovalni okvir in tanke koncentrinčne črte okrog portreta Andrewa Jacksona na sprednji strani in okrog stavbe (Bele hiše) na hrbtni strani (značilno za serijo 1996) so odstranjeni. 
 • Na sprednji strani sta dodana dva “simbola svobode in neodvisnosti”: ameriški orel v modri barvi (v podlagi) na levi polovici bankovca ter v osrednjem delu bankovca (ob portretu) majhen orel v zeleni, kovinski barvi, izdelan v sodobni gravuri. 
 • Mikropisava “USA20” je natisnjena ob robu prvih treh črk besedila “TWENTY USA” (v modri barvi) na desni polovici bankovca ter “THE UNITED STATES OF AMERICA 20 USA 20” v spodnjem, levem delu bankovca, pod podpisi zakladnikov (“Treasurer of the United States”). 

Po obvestilu Federal Reserve Bank bodo novo serijo bankovcev izročali v obtok do konca oktobra 2003, nato pa bodo dajali v obtok dobre bankovce prejšnjih serij, dokler bodo primerni za obtok. Šele nato bodo uporabili bankovce nove serije. Bankovci za 20 USD predhodnih serij ostajajo še naprej zakonito plačilno sredstvo.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.