fbpx

Novodobna Sikstinska kapela?

Novice

Stropna poslikava Miquela Barcela Prostori Organizacije združenih narodov v Ženevi so bili v zadnjih dveh letih deležni slikarske prenove, ki nedvomno vzbuja zanimanje in različna mnenja. Avtor kontroverzne napol viseče in že na kiparstvo meječe konstrukcije na stropu sobe 10 (soba za človekove pravice) je španski umetnik Miquel Barcelo. Mnogi pred kratkim razkrito umetnino primerjajo […]

Stropna poslikava Miquela Barcela

Prostori Organizacije združenih narodov v Ženevi so bili v zadnjih dveh letih deležni slikarske prenove, ki nedvomno vzbuja zanimanje in različna mnenja.

Avtor kontroverzne napol viseče in že na kiparstvo meječe konstrukcije na stropu sobe 10 (soba za človekove pravice) je španski umetnik Miquel Barcelo. Mnogi pred kratkim razkrito umetnino primerjajo s freskami Sikstinske kapele slavnega Michelangela, hkrati pa se ob pogledu na slike pojavi asociacija na španskega arhitekta Gaudija.

Ob razkritju stropa se je Ban Ki Mun zahvalil Barcelu, ki je s svojim edinstvenim talentom služil svetu.

foto: EPA

Sporno plačilo

Kakor koli že mogočna poslikava, ki je zahtevala tudi znanje inženirjev in arhitektov pri zasnovi močnega aluminijastega svoda, buri javnost predvsem zaradi zanjo namenjene vsote denarja – 20 milijonov evrov, pri čemer je del denarja (500.000 evrov) izhajal iz sredstev, namenjenih razvoju in mednarodnim organizacijam, kot je OZN. Sobo je OZN-u podarila Španija, kar pomeni, da so tudi prve kritike prišle prav od tam, pri čemer seveda dejstvo, da je omenjeno vsoto pokrilo špansko zunanje ministrstvo, ni zanemarljivo……..


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.