fbpx

Novodobna Sikstinska kapela?

Novice

Stropna poslikava Miquela Barcela Prostori Organizacije združenih narodov v Ženevi so bili v zadnjih dveh letih deležni slikarske prenove, ki nedvomno vzbuja zanimanje in različna mnenja. Avtor kontroverzne napol viseče in že na kiparstvo meječe konstrukcije na stropu sobe 10 (soba za človekove pravice) je španski umetnik Miquel Barcelo. Mnogi pred kratkim razkrito umetnino primerjajo […]

Stropna poslikava Miquela Barcela

Prostori Organizacije združenih narodov v Ženevi so bili v zadnjih dveh letih deležni slikarske prenove, ki nedvomno vzbuja zanimanje in različna mnenja.

Avtor kontroverzne napol viseče in že na kiparstvo meječe konstrukcije na stropu sobe 10 (soba za človekove pravice) je španski umetnik Miquel Barcelo. Mnogi pred kratkim razkrito umetnino primerjajo s freskami Sikstinske kapele slavnega Michelangela, hkrati pa se ob pogledu na slike pojavi asociacija na španskega arhitekta Gaudija.

Ob razkritju stropa se je Ban Ki Mun zahvalil Barcelu, ki je s svojim edinstvenim talentom služil svetu.

foto: EPA

Sporno plačilo

Kakor koli že mogočna poslikava, ki je zahtevala tudi znanje inženirjev in arhitektov pri zasnovi močnega aluminijastega svoda, buri javnost predvsem zaradi zanjo namenjene vsote denarja – 20 milijonov evrov, pri čemer je del denarja (500.000 evrov) izhajal iz sredstev, namenjenih razvoju in mednarodnim organizacijam, kot je OZN. Sobo je OZN-u podarila Španija, kar pomeni, da so tudi prve kritike prišle prav od tam, pri čemer seveda dejstvo, da je omenjeno vsoto pokrilo špansko zunanje ministrstvo, ni zanemarljivo……..


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.