fbpx

Novodobna Sikstinska kapela?

Novice

Stropna poslikava Miquela Barcela Prostori Organizacije združenih narodov v Ženevi so bili v zadnjih dveh letih deležni slikarske prenove, ki nedvomno vzbuja zanimanje in različna mnenja. Avtor kontroverzne napol viseče in že na kiparstvo meječe konstrukcije na stropu sobe 10 (soba za človekove pravice) je španski umetnik Miquel Barcelo. Mnogi pred kratkim razkrito umetnino primerjajo […]

Stropna poslikava Miquela Barcela

Prostori Organizacije združenih narodov v Ženevi so bili v zadnjih dveh letih deležni slikarske prenove, ki nedvomno vzbuja zanimanje in različna mnenja.

Avtor kontroverzne napol viseče in že na kiparstvo meječe konstrukcije na stropu sobe 10 (soba za človekove pravice) je španski umetnik Miquel Barcelo. Mnogi pred kratkim razkrito umetnino primerjajo s freskami Sikstinske kapele slavnega Michelangela, hkrati pa se ob pogledu na slike pojavi asociacija na španskega arhitekta Gaudija.

Ob razkritju stropa se je Ban Ki Mun zahvalil Barcelu, ki je s svojim edinstvenim talentom služil svetu.

foto: EPA

Sporno plačilo

Kakor koli že mogočna poslikava, ki je zahtevala tudi znanje inženirjev in arhitektov pri zasnovi močnega aluminijastega svoda, buri javnost predvsem zaradi zanjo namenjene vsote denarja – 20 milijonov evrov, pri čemer je del denarja (500.000 evrov) izhajal iz sredstev, namenjenih razvoju in mednarodnim organizacijam, kot je OZN. Sobo je OZN-u podarila Španija, kar pomeni, da so tudi prve kritike prišle prav od tam, pri čemer seveda dejstvo, da je omenjeno vsoto pokrilo špansko zunanje ministrstvo, ni zanemarljivo……..


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!