fbpx

Občutno več potnikov v mednarodnem prometu

Novice

Od januarja do maja se je število prepeljanih potnikov na Slovenskih železnicah v mednarodnem prometu, v primerjavi z istim obdobjem lani, občutno povečalo. Aprila letos je v mednarodnem prometu potovalo skoraj 13 odstotkov več potnikov, maja pa 18 odstotkov več potnikov kot isti mesec lani. Število potnikov je bilo večje tudi v zgodnjih poletnih tednih, […]

Od januarja do maja se je število prepeljanih potnikov na Slovenskih železnicah v mednarodnem prometu, v primerjavi z istim obdobjem lani, občutno povečalo. Aprila letos je v mednarodnem prometu potovalo skoraj 13 odstotkov več potnikov, maja pa 18 odstotkov več potnikov kot isti mesec lani. Število potnikov je bilo večje tudi v zgodnjih poletnih tednih, precej več potnikov v mednarodnem prometu pa na Slovenskih železnicah pričakujejo tudi julija in avgusta, ko se za potovanje z vlaki odloča največ turistov.

Več potnikov z vozovnicami Eurail in InterRail

Od januarja do maja se je najbolj povečalo število potnikov z vozovnicami Eurail. Delež njihovih potovanj prek Slovenije je čedalje večji in je rezultat obsežnih promocijskih dejavnosti združenja Eurail.

Veliko potnikov se odloča tudi za vozovnice InterRail, s katerimi lahko potujejo po 30 evropskih državah. Vozovnice InterRail že dalj časa niso namenjene zgolj dijakom in študentom, temveč se zanje čedalje pogosteje odločajo tudi potniki iz drugih starostnih skupin. V zadnjem času sta posebej zanimivi vozovnici InterRail GREECE PASS in InterRail GREECE PLUS PASS, s katerimi lahko potujejo po Grčiji, s slednjo vozovnico pa tudi s pomorsko družbo Attica.

Skoraj polovica več potnikov med Slovenijo in Srbijo

Od januarja do maja se je v primerjavi z lanskim letom precej povečal tudi promet med Srbijo in Slovenijo. Od januarja do maja se je med državama prepeljalo 8497 potnikov, kar je za 46 odstotkov več kot v istem obdobju lani. K temu je najbolj prispeval nočni vlak, ki vozi med Ljubljano in Beogradom.

Dobra tretjina več potnikov med Slovenijo in Madžarsko

Povečuje se tudi število prepeljanih potnikov med Slovenijo in Madžarsko. Od januarja do maja se je med državama prepeljalo 4761 potnikov, kar je za 33 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Število potnikov se je povečalo predvsem zaradi ponovnih voženj vlaka Citadella, ki prek mejnega prehoda Hodoš povezuje Ljubljano in Budimpešto.

Več potnikov tudi v Italijo

Potniški promet med Slovenijo in Italijo se je v prvih mesecih leta povečal predvsem zaradi dogovora, pa katerem vlaki Slovenskih železnic vozijo do Opčin, ter zaradi obiskov svetovne razstave EXPO v Milanu.

Nove turistične poti po Istri

Slovenske železnice si prizadevajo, da bi z vlaki v Istro prepeljale kar največ turistov. Vlaki iz Ljubljane vozijo do več krajev na istrskem polotoku, do Buzeta, Pazina, Kanfanarja, Vodnjana, Pulja … Lani so Slovenske železnice v Istro pripeljale več kot šest tisoč potnikov, letos pa pričakujejo, da bo to število še večje.

Nizkocenovne ponudbe

S Slovenskimi železnicami lahko potniki za zelo nizko ceno potujejo v številna evropska mesta. Tako stanejo vozovnice za Budimpešto od 19 evrov, Beograd od 25, München ali Zürich od 29 ter Prago ali Frankfurt od 49 evrov.

Družine lahko ceneje potujejo z vozovnico City Star v Nemčijo, Avstrijo, Češko, Slovaško, Hrvaško, Srbijo, Bosno in Hercegovino in Makedonijo. S to vozovnico namreč otroci do petnajstega leta, ki potujejo s starši ali starimi starši, potujejo brezplačno v vse omenjene države, izjemi sta le Srbija in Makedonija.

Največji, 70-odstotni popust, pa imajo skupine najmanj šestih mladih do 20. leta starosti pri potovanju v Avstrijo, Srbijo in na Hrvaško.

Obseg železniških potniških prevozov v mednarodnem prometu se povečuje, povečuje pa se tudi število nizkocenovnih ponudb in drugih cenejših prevozov. Nizkocenovni prevozi z vlaki so konkurenčni ponudbam letalskih prevoznikov ter tudi osebnemu prevozu z avtomobili.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.