fbpx

Obdani z izviri zdravja

Aktualno, Sprostitev, Toplice, Wellness

Naj bodo škrati, coprnice ali kakšna druga pravljična bitja, eno je gotovo: v Radencih je narava res radodarna z darovi.

Mladega študenta medicine, ki je v tridesetih letih 19. stoletja potoval skozi Radence, je na glasno žuboreče vrelce vode opozoril kočijaž. »Ali slišite, kako bublja danes,« ga je povprašal in mu ob tem zaupal še, da so za sikanje in bobnenje vode iz globin krive coprnice, ki se »štimajo za ples in v kotlu pod vrelcem kuhajo cmoke,« s katerimi potolčejo njive tukajšnjih kmetov. Nobeden od njiju si tedaj ni predstavljal, da bo dobrih trideset let kasneje prav ta študent, tedaj ugleden zdravnik dr. Karl Henn, na tem izviru zajel radensko »kislo vodo«, ki bo postala svetovna uspešnica med naravnimi mineralnimi vodami.

Znamenito radensko slatino sta nekoč pila sam papež v Vatikanu in cesar na dunajskem dvoru, danes pa jo gostje Zdravilišča Radenci lahko pijejo neposredno iz vrelca, le nekaj trenutkov za tem, ko privre na dan iz zemeljskih globin. Po vsebnosti ogljikovega dioksida spada naravna radenska mineralna voda med najbogatejše mineralne vode v Evropi, slavne tri srčke v svojem znaku pa je dobila zato, ker so tako lažje ločili tri vrelce, v zdravilišču pa pravijo, da srčki simbolizirajo tri neločljivo povezane elemente: zdraviliško tradicijo, srčnost zaposlenih in zveste goste zdravilišča.

Heart and mineral water_ZR_Foto ZV_09 14

Kar tri legende o vrelcih radenske vode

Ena pravi, da hrup ustvarjajo pridni škratje, ki s kopanjem rovov utirajo pot zdravilni vodi. Spet druga govori, da je pod vrelcem velik kotel, v katerem coprnice kuhajo cmoke. Tretja pa meni, da se med bobnenjem zbirata grom in toča… Naj bodo škrati, coprnice ali kakšna druga pravljična bitja, eno je gotovo: v Radencih je bila narava res radodarna z darovi, ki zdravijo, razvajajo in krepijo človeško telo.

Nekoč

V obdobju, ko so bile steklene steklenice še redkost, so domačini vodo točili v lončene ročke ali pütre in jih nosili s seboj na polje, ker je voda v njih dolgo ostala hladna. Vlivali so jo na tlačeno zelje, da se je hitreje in bolje skisalo. Mineralno vodo so kuharice s pridom uporabljale pri peki peciva, saj so kmalu ugotovile, da je testo bolj rahlo. To je tudi skrivnost tukajšnjega slastnega jabolčnega zavitka, saj testo napojijo z radensko, še dandanes pa jo mnogi dodajajo tudi v testo za palačinke.

V preteklosti so bili vsi izviri vode na tem območju urejeni tako, da so bili obdelani s kvadratnimi kadmi iz kamna ali hrastovega lesa. Voda se je iz kadi zajemala, šele kasneje so jih uredili tako, da voda priteka iz cevi.

V Radencih več kot 130 let zdraviliške tradicije   

Zdravilišče Radenci, kjer je na enem mestu skoncentrirana celotna zdravstvena ponudba, od preventive do diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije, se ponaša kar s štirimi naravnimi zdravilnimi dejavniki. Poleg naravne radenske mineralne vode so to še zdravilna termomineralna voda, zdravilno blato (peloid) in ugodna klima z več kot 250 sončnimi dnevi na leto.

Posebnost  zdravstvenega centra je 24-urna oskrba, strokovno osebje in vrhunska opremljenost z najnovejšo digitalno 3D ultrazvočno napravo, ki omogoča še natančnejše preglede in še boljše diagnosticiranje. Omenjena digitalna naprava za neinvazivni tridimenzionalni ultrazvok, s katero pregledujejo srce, je trenutno najboljša tovrstna naprava na svetu ter ena izmed redkih v tem delu Evrope.

Mineral Water Well Radenci_04_ZR_Foto ZV_09 14

 Pitje mineralne vode iz vrelca in znamenite mineralne kopeli

Bržkone je najbolj osupljiva moč radenske vode v mineralnih kopelih, ki pomagajo pri okrevanju pacientom z boleznimi srca in ožilja, pospešujejo prekrvavitev, razbremenjujejo srce in pospešijo razstrupljanje telesa. Ugodno delujejo tudi na celjenje ran in ulkusov ter različnih vnetij, obenem pa prinašajo sprostitev in ugodje.

Pitje mineralne vode neposredno iz vrelca (t.i. pitne kure v pitnem salonu) pomaga pri obolenjih ledvic in sečnih poti ter boleznih presnove. Pri zdravih ljudeh so pitne kure priporočene za splošno poživitev in okrepitev telesa. Termomineralna voda v Radencih (v bazenih) pa se uporablja tudi pri zdravljenju degenerativnih obolenj sklepov in stanj po poškodbah ali operacijah lokomotornega sistema.

Izvajajo tudi Kneippove polive, ki temeljijo na odgovoru telesa na vroče in hladne dražljaje. Ti stimulirajo imunski sistem, vplivajo na izločanje stresnih hormonov, pospešijo kroženje krvi in prebavo ter zmanjšajo občutljivost na bolečino. Vse našteto močno poveča odpornost in izboljša počutje.

Izberimo zdravo!

Odlično kulinariko teh krajev dopolnjuje ponudba vrhunskih vin z Radgonsko-Kapelskih goric, v posebnih kotičkih hotelskih restavracij pa so pripravili še jedi po nasvetih nutricionistke in jih zbrali pod oznako »Izberimo zdravo«. Združili so jih v pet skupin,  in sicer »za zdravo srce«, »za zdravje ledvic«, »pri sladkorni bolezni«, »za fit postavo in zdravo hujšanje« in »proti stresu«. Jedi, označene s temi oznakami,  lahko gostje izbirajo pri vsakem obroku in tako upoštevajo načelo: Ne jejte manj, jejte bolje! Nasvete o zdravem prehranjevanju za vseh pet skupin so zbrali tudi v posebni zloženki »Izberimo zdravo«.

Outdoor pools_Senior Couple in the pool_01_ZR_Foto ZV_09 14

Spodbujajo zdrav življenjski slog

V Radencih se človek nikoli ne naveliča vodnih užitkov v desetih zunanjih in notranjih bazenih. Poskrbljeno je za vse: za tiste, ki si želijo nabirati plavalno kondicijo, za umirjene plavalce, pa tudi za najmlajše, ki jih bo izven bazenov zabavala otroška maskota veverička Muki s svojo animacijsko ekipo.

V Zdravilišču Radenci je obilo možnosti za aktivna doživetja: plavanje, tenis na bližnjem igrišču kolesarski izleti z novo kolesarsko pustolovščino z iskanjem skritega zaklada. Vse pustolovce po srcu čaka na hotelski recepciji zemljevid, s katerim bodo lahko po zdravilišču, v Radencih in vse do sosednje Avstrije iskali zaklad. Kolesa si lahko izposodijo tudi v Zdravilišču Radenci, za tiste s slabšo pripravljenostjo priporočajo električno kolo.

Tekaška tradicija Radencev že sama po sebi govori, da je ta kraj kot nalašč tudi za ljubitelje teka in pohodništva, saj  si lahko med tekaškimi in sprehajalnimi potmi, ki se vijejo bodisi ob reki Muri, bodisi po okoliških gričih vinorodnih Radgonsko-kapelskih goric, vsakdo izbere turo po svojem okusu.

Splavarjenje po reki Muri, obisk šampanjske kleti v Gornji Radgoni, iskanje »mehurčkov« v okolici, pokušnja bučnega olja, odkrivanje krajinskega parka Goričko in še vrsto namigov za pestro preživljanje prostega časa so zbrali med nasveti za dobro se imet’ v okolici zdravilišča.

Več o revmi najdete na forumu Kardiologija.

Vsebino omogoča Sava Turizem, d.d.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.