fbpx

Odprta vrata Ville Fabiani v Štanjelu na Krasu

Izleti, Zanimivosti

Vinogradniki so že zelo zgodaj spoznali blagodejnost sobivanja vrtnic in vinske trte. Nikakršna redkost tako ni, da v vinogradu na začetku vrste kraljuje vrtnica.

Vrtnice v vinogradu so nekakšen varuh vinske trte, saj so odličen pokazatelj zdravja in potrebne vlažnosti trtnega življenjskega okolja. Na Krasu tako v času cvetenja poleg vrtnic v vinogradih opazimo tudi bogate cvetoče vzpenjalke in grme okoli Kraških hiš, ki so v ponos marsikateri Kraški hiši. Divji šipki pa dodajo romantični pridih kraški krajini.

Posestvo Villa Fabiani

Prava posebnost tega prostora pa je z na novo nastajajočim rožnim vrtom prebujena Villa Fabiani. Posestvo Villa Fabiani je znano kot rojstna domačija arhitekta prof. dr. Maksa Fabianija. Gre za mogočen večstoletni kmečki dvorec, ki dominira nad vasjo Kobdilj pri Štanjelu. Nastajal je postopoma od 14. stoletja dalje, višek v svojem razvoju pa je dosegel leta 1865, ko je dobil izgled Italijanskih Vill Rustica z mestnimi fasadami, urejenimi vrtovi in latnikom, ki vodi vse do parka pri vodnem izviru. Kako je nekdaj teklo življenje na podeželskem veleposestvu, v Villi Fabiani, pa si lahko zamislimo ob prebiranju knjige Murva Fabianijevih.

Rezervacija termina

Rožni vrt v Villi Fabiani v Kobdilju 39, Štanjel bo odprt za oglede v sredo, 22. maja 2019 ob 17 uri, z vodenjem po rožnem vrtu z ga. Breda Čopi. Vrtovi bodo odprti še v terminu od sobote, 1. junija do srede 5. junija 2019 med 16.00-19.00 uro. Ogled izven terminov je možen po predhodnem dogovoru in potrjeni rezervaciji.
Info : fabiani @malgaj.com, 041 315 580, rezervacija termina je obvezna.

Ob revitalizaciji kulturnega spomenika, so lastniki osrednjo pozornost namenili tudi revitalizaciji vinogradov in vrtov posesti. Obiskovalci lahko poleg vinogradov Pikolita, danes na posestvu uživajo tudi v parku in rožnih vrtovih. Arhitektka Blanka Malgaj si je v zunanji ureditvi zamislila vrtove v smislu dopolnjevanja osnovnega, še ohranjenega urbanističnega koncepta posestva, rožni vrt pa prepustila strokovnjakinji za vrtnice in vrtove, ga. Breda Čopi. Breda Čopi je predsednica društva ljubiteljev vrtnic Slovenije, ki je danes skrbnica tega rožnega vrta.

Vrtnice

Vrtnice so tu pika na I, se odražajo v potezah in določajo vedute in dajejo posebno dinamiko posestvu. Tudi vonjave starodavnih vrtnic imajo pomembno mesto v dojemanju energij tega prostora. Glavno dvorišče, kjer kraljuje mogočna večstoletna murva, se končuje z rožno obrobo in elegantno zasaditvijo vrtnic plezalk, velikocvetnih, večkrat cvetočih vrtnic Palais Royal. Te zacvetijo v drugi polovici maja in pocvitajo še vse poletje. Šarmantni beli cvetovi krasijo dvorišče prav v času, ko v Villi Fabiani odprejo vrata javnosti za dogodke, team buildinge in tudi poroke.

Starodavna kamnita klop

V rožnem vrtu se vse bolj bohotijo vrtnice in sivka v kvadratnih zasaditvah, ki kar vabijo na intimen sprehod po potkah okoli vrtnic. V gredah kraljujejo grmaste, večkrat cvetoče, dišeče vrtnice, primerne tudi za rezano cvetje vse do decembra, ko se narava na Krasu umiri. Na latniku do parka se prepletajo vrtnice in trta. Počitek na starodavni kamniti klopi, zarasli z vrtnicami in Potonkami pa vabi v nekdanje čase. Užijete lahko tudi rožnate vrtnice Botticelli, sveže, močno cvetoče Icberge, dišeče Contsanze, Mozarte, Novalise v vijoličnem odtenku, kremaste Lions-Rose in druge. Danes najdemo na posestvu več kot sto različnih vrtnic.

Prevladujejo starejše popenjavke, ki se vzpenjajo ob pergoli, Paul Noel, belo Sombreuil, Alberic, Barbiere in Albertine, po ograji pa se vzpenjajo še Wedding Day, Awakening in New Dawn. Vse so nežne, svetle v prebujanju nove zore in ljubezni. Prav na koncu posesti se pokaže še roza Mme Gregoire Staechlin Rose.

Prav preplet vinogradniškega posestva, starodavne Ville in novih rožnih zgodb posestva, so še posebej v času razcveta vrtnic posebno doživetje.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.