fbpx

Ohridsko jezero

Novice, Potovanja

Glede na arheološke najdbe, so obale jezera poseljene že od 6000 let pred našim štetjem, iz obdobja neolitika.

Ohridsko jezero se nahaja na nadmorski višini 695 m ter leži na meji med jugozahodnim delom Makedonije in vzhodnim delom Albanije, z vseh strani obdan z visokimi gorami. Vanj se zliva 40 rek (23 na albanski strani in 17 na makedonski), ime pa je dobil po kraju Ohrid, ki leži ob jezeru. Njegova površina meri 358,2 km2, največja širina 14,8 km in dolžina 30,8 km. Dolžina celotne obale je 87,5 km. Skupaj s Prespanskim jezerom pripada skupini Desaretskih jezer, ki izvirajo iz geotektonske depresije v pliocenu in ga zato uvrščamo med najstarejša jezera na svetu.

Zaradi svoje geografske izolacije in velike geološke starosti, v Ohridskem jezeru živijo edinstveni endemski in redki lubadarji. Večina rastlinskih in živalskih vrst je značilna le za to jezero, ki se napaja iz številnih globinskih in površinskih virov. Med najbolj znanimi sta ohridska postrv letvica in riba plašica, katere luske so edina znana sestavina ohridskih biserov, ki jih že več generacij izdelujejo po skrivni metodi.

Glede na več kot 170 arheoloških najdišč ob jezeru, sklepajo, da so obrežja Ohridskega jezera naseljena že od prazgodovine naprej, nekje 6000 let pred našim štetjem. Od leta 1980 sta jezero in mesto z istim imenom uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine.

abs: “kampiranje na Ohridskem jezeru nama je ostalo v lepem spominu, voda prijetna za kopanje , veliko možnosti ogledov in izletov. kampi so opremljeni z elektriko, voda za tuširanje pa je skorajda ledena, tako da vzemite sončne tuše ( midva sva vodo pogrela na elektriko). Kuhanje v kampu se ne splača, trgovine imajo zmrznjeno meso, tržnica v mestu pa je predaleč za vsakodnevne nakupe. Hrana v restavracijah je poceni. Ribe so drage, se pa splača poskusiti postrv in jeguljo.”

Ohridsko jezero

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice

 

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!