fbpx

Okus po Karibih

Novice

Okusne kreolske enolončnice, začinjene ribje jedi in ognjeno ostre juhe so stebri karibske kuhinje. Nesporen kralj multi kulturnih jedi je zagotovo kokosov oreh. Njegovo mleko uporabljajo za juhe in gostila, sladkasto meso pa za sladke prigrizke. Toda Karibi ne slovijo le po okusu kokosa, temveč tudi po izbranih začimbah in eksotičnih kreacijah jedi,ki razveseljujejo gurmane. […]

Okusne kreolske enolončnice, začinjene ribje jedi in ognjeno ostre juhe so stebri karibske kuhinje. Nesporen kralj multi kulturnih jedi je zagotovo kokosov oreh. Njegovo mleko uporabljajo za juhe in gostila, sladkasto meso pa za sladke prigrizke. Toda Karibi ne slovijo le po okusu kokosa, temveč tudi po izbranih začimbah in eksotičnih kreacijah jedi,ki razveseljujejo gurmane.

Na Martiniku se dan prične s tradicionalnim zajtrkom, ki ga sestavlja solata iz kumaric, avokado, slaniki in ingverjeve banane. Na Bermudi je nedeljski brunch za tiste, ki radi spijo nekoliko dlje, prava izbira. Postrežejo polenovko, banane in ribji chowder (ribjo juho z rumom in poprom). Okusna pojedina pa se obeta za večerjo. Večerji velik poudarek pripisujejo na francoskih Antilih. Na Guadeloupe lahko več ur uživate ob specialitetah, kot so na primer Columbo de Cabri (kozji ragu). Na St. Vincent in Grenadinih so priljubljena polnila vseh mogočih vrst. Krožnike krasi različno pripravljen krompir, kumarice ali ribe. Pepper pot, mesna enolončnica z zelenjavo in krompirjem, je zelo popularna na Antigui in Barbudi pa tudi na Jamajki. V deželi reggae glasbe je na jedilniku tudi marinirano meso,ki ga nato popečejo še na žaru (jerked). Številne različice jedi iz školjk razveseljujejo obiskovalce na otokih Turks in Caicos ter na Bahamih. Polže, imenovane conch, spečejo v olju in postrežejo v obliki bombic ali pa jih fritirajo, postrežejo pa jih tudi kot energijsko solato ali v juhi (conch chowder). Iz »sadežev strasti« je sestavljena najbolj znana juha na britanskih Deviških otokih, medtem ko na Grenadi prevladujejo jedi, ki jim dodajajo muškatni orešček. Majhen karibski otok začimb pokriva tretjino svetovnega povpraševanja po muškatnih oreščkih in je njihov drugi največji pridelovalec na svetu.

V dnevni sobi ali na pesku
Za pravi ambient ob obedu je na Karibih poskrbljeno v neštetih restavracijah vseh cenovnih razredov. Še posebno originalni so Paladares na Kubi. To so zasebne restavracije v dnevni sobi družin, kjer je mogoče jesti dobro po zelo ugodnih cenah. Tisti, ki želijo pri obedu pod nogami občutiti pesek, lahko obiščejo LoLo, na primer naotoku St. Martin. Majhni kioski ne izgledajo zelo privlačno, a privoščite silahko okusnega piščanca (jerk chicken) ali odlične ribe na žaru. Na gastronomske poti (rutas gastronomicas) se lahko gurmani odpravijo v Puerto Pico. Vodena štiri do šestdnevna krožna potovanja omogočajo udeležencem dober vpogled v raznoliko kuhinjo otoške države. Ob tem spoznajo tudi deželo in ljudi ter »gledajo pod prste« številnim kuharskim mojstrom. V karibski kuhinji uporabljajo veliko eksotične zelenjave, kot so na primer yams, cassava(sladek krompir) in okra (fižolova zelenjava). Prav tako pa ne manjka eksotičnega sadja. Pri pripravi jedi uporabljajo mango, papaje, kokosove orehe in ananas. Na Antigui imajo črni ananas, ki raste natleh iz lave. Ta ananas je po okusu bolj sladek kot ananas, ki ga lahko kupimo pri nas.

Koktajli in pivo
Medtem ko pri nas proslavljamo z vinom, pivom in penino, imajo na Karibih bolj domiselne ideje. Na 35 otokih razveseljujejo predvsem s koktajli. Pisane mešane pijače ne predstavljajo le temperamenta Karibov, temveč tudi njihovo raznoliko kulturo. Na francoskih Antilih ne mine obed ali zabava, da si ob tem ne bi privoščiliti puncha. Majhen punč se je vse do danes uspel postaviti po robu novim trendom mešanih koktajlov. Sestavljen je iz 50 odstotnega ruma Agricole, soka limete in surpovega sladkorja. Na Martiniku ga postrežejo s kocko ledu, na Guadeloupe pa je ta dodatek popolnoma nesprejemljiv. Na obeh otokih še vedno obstaja tradicija, ki pravi, da zadnjega kozarca tipuncha ne smeš popiti do konca. Na ta način se poklonijo mrtvim. Na Trinidadu in Tobagu so ponosni na Angosturo, ki jo je v 19. stoletju v Evropo prinesel vojaški zdravnik Siegert in je veljala kot zdravilo proti vročini ter želodčnim in črevesnim infekcijam. Aromatični in grenki napitek pana Trinidadu in Tobagu ne prodajajo lev lekarnah, temveč ga uporabljajo kot dodatek različnim koktajlom. Prav tako poznan in priljubljen dodatek za koktajle je blue curacao liker. Na istoimenskem karibskem otoku ga proizvajajo in izvažajo že več kot sto let. Odkrili so ga po naključju v času zasede Curacaa leta 1499, ko so Španci na otokuzaman želeli nasaditi oranže iz Valencije. Tropska klima in močni sončni žarki so omogočili le pridelavo grenkih, izsušenih oranž, ki niso bile nikomur po godu. Nekaj desetletij kasneje pa so ugotovili, da olupki vsebujejo eterično olje, ki je najpomembnejša sestavina likerja curacao. Na Karibih je najbolj priljubljen rum, ki je tudi najvažnejša sestavina karibskih koktajlov, kot so na primer Bahama Mama, Grenda Zombie ali Aruba Ariba. Tudi po celem svetu znana Pina Colada vsebuje ob ananasovem soku in kokosovi kremi še brizg ruma. Kako je Pina Colada nastala, danes natančno ne ve nihče, a najbolj romantična zgodba pripoveduje o ljubezni portoriškega natakarja Namena Ramona, ki je za svojo izbranko pripravil zapeljivo pijačo. Podobno zveneča, kot so imena karibskih koktajlov, so tudi imena karibskih piv. Kalik, bahamsko pivo, se za svoje ime lahko zahvali glasu kravjega zvonca, ki jih na festivalu in karnevalu Junkanoo uporabljajo kot glasbila. Wadadli pa se imenuje pivo na Antigui, ki ga pripravljajo iz destilirane morske vode. Hkrati pa je Wadadli tudi staro indijansko ime otoka.


 
 

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!