fbpx

Utah: Slano jezero

Potovanja, Zanimivosti

Veliko slano jezero v Utahu je s tal videti kot surrealistična zaslepljujoča belina, iz zraka pa dobi popolnoma novo perspektivo.

Gre le za svojevrsten presežek narave. Največje slano jezero na zahodni polobli, četrto največje termalno jezero na svetu in 37. največje jezero na svetu.

Velikost jezera, ki ga neločljivo povezujemo z ameriško zvezno državo Utah in njegovo prestolnico, po jezeru imenovano Salt Lake City, zaradi plitkosti sicer precej niha.

Spreminja velikost

V povprečnem letu meri okoli 4.400 kvadratnih kilometrov, rekordno majhno je bilo leta 1963 z 2.460 kvadratnimi kilometri, rekordno velikost pa doseglo leta 1987 z 8.500 kvadratnimi kilometri.

Slanost jezera 50 – 270 promilov

Glede na gladino jezera se spreminja tudi njegova slanost: ta se giblje med 5 in 27 odstotki (oz. 50-270 promilov). Za primerjavo, povprečna slanost morja je 3,5 odstotka (35 promilov), Mrtvo morje pa dosega 30,7 odstotka.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!