fbpx

Utah: Slano jezero

Potovanja, Zanimivosti

Veliko slano jezero v Utahu je s tal videti kot surrealistična zaslepljujoča belina, iz zraka pa dobi popolnoma novo perspektivo.

Gre le za svojevrsten presežek narave. Največje slano jezero na zahodni polobli, četrto največje termalno jezero na svetu in 37. največje jezero na svetu.

Velikost jezera, ki ga neločljivo povezujemo z ameriško zvezno državo Utah in njegovo prestolnico, po jezeru imenovano Salt Lake City, zaradi plitkosti sicer precej niha.

Spreminja velikost

V povprečnem letu meri okoli 4.400 kvadratnih kilometrov, rekordno majhno je bilo leta 1963 z 2.460 kvadratnimi kilometri, rekordno velikost pa doseglo leta 1987 z 8.500 kvadratnimi kilometri.

Slanost jezera 50 – 270 promilov

Glede na gladino jezera se spreminja tudi njegova slanost: ta se giblje med 5 in 27 odstotki (oz. 50-270 promilov). Za primerjavo, povprečna slanost morja je 3,5 odstotka (35 promilov), Mrtvo morje pa dosega 30,7 odstotka.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!