fbpx

Otok Kos

Novice, Potovanja

Vsak grški otok ima svojo, zanimivo zgodbo, to je zgodba o nastanku, …

Lepoto grških otokov opevajo številni pesniki in pisatelji. Vsak grški otok ima svojo, zanimivo zgodbo, pa naj bo to zgodba o nastanku ali številnih kulturah, ki so se mešale tod. Skupina otokov Dodekanes, kamor spadata tudi otoka Kos in Rodos, leži raztresena v Egejskem morju, v bližini Turčije.

Otok sreče in bogastva

Zgodovina človeške kulture na otoku Kosu sega več kot 3500 let v preteklost. Skozi čas je imel otok različna imena – Kynnis (po gigantu Kynnas), Karis (kar glede na obliko otoka pomeni garnela), Meropis – po prazgodovinskem kralju otoka Meropasu. Kasneje pa se je otok zaradi sreče in bogastva svojih prebivalcev imenoval otok Macarov, kar v prevodu pomeni »otok blaženih«.

Neskončne plaže, kristalno čisto morje in morje cvetov …

Obala otoka Kosa meri približno 112 kilometrov. Od tega je kar dve tretjini prekrasnih, kilometre dolgih peščenujejo nih in prodnatih plaž, za katere se zdi, da se raztezajo v neskončnost. Le te pa obdaja kristalno čisto morje – kar sedem plaž otoka je odlikovanih z modro zastavo. Največji vtis na obiskovalca naredi ravno lepota obale, modrina morja ter morje cvetočih oleandrov povsod po otoku, zaradi katerih so v preteklosti otok imenovali tudi »plavajoč egejski vrt«.

Hipokratov otok

Na otok so prihajali številni obiskovalci že v starem veku, predvsem zaradi sodobnega načina zdravljenja. Na otoku je namreč v 4. stol.pr.n.št. bil rojen Hipokrat, znani zdravnik starega veka, ki ga imenujejo tudi za očeta sodobne medicine. V mestu Kos se lahko danes sprehodimo mimo Hipokratove platane, ki stoji na mestu, kjer naj bi Hipokrat poučeval svoje učence ali pa obiščemo Asklepieion, eno prvih bolnišnic na svetu, ki jo je ustanovil Hipokrat.

Sodobni otok Kos

Na otoku se še danes prepleta staro in novo. V mestu Kos se lahko sprehodimo med antičnimi izkopaninami, ki se zlivajo s sodobno okolico. Ostanki številnih kultur, ki so se v preteklosti mešale na tem območju so vidni še danes – nekdanje mošeje, ostanki Osmanskega cesarstva, so preurejene v prijetne kavarne, bare in restavracije, minareti pa se še zmeraj dvigujejo proti modremu nebu kot zgodovinske priče. V turističnih centrih je živahno tako dnevno kot nočno življenje. Kljub številnim obiskovalcem, je na otoku še veliko možnosti za umik pred turističnim vrvežem na katero izmed samotnih plaž ali v hribovito notranjost. Zato je otok primeren tako za tiste, ki iščejo predvsem počitek ter mir kot tiste željne zabave in športnih aktivnosti.


Sledite nam


RSS Ustavi se!