Otok Krk in 6 atrakcij, ki jih ne smete izpustiti

Potovanja

Otok Krk, ki ga Slovenci radi obiščemo.

Ker sem sam velik ljubitelj otoka Krk, in sem ga v preteklosti obiskal že mnogokrat, sem se odločil da svoje znanje in osebne izkušnje podelim z širšo publiko. Odločil sem se, da z vami podelim lestvico Otok Krk – TOP 6 stvari, ki si jih je vredno ogledati, in so meni osebno najbolj zanimive. Kot prvo bi izpostavil Jamo Biserujko, ki se nahaja blizu vasice Šilo.

Jama Biserujka je edina kraška jama na otoku Krk. Ne more se primerjati z veličastnimi in velikimi slovenskimi jamami, vendar je tudi ta manjša 110 metrov dolga jama imela svoj čar. Tako kot imamo mi človeško ribico, pa v tamkajšnji jami prebiva endemitski rakec oz. po domače »Krčka špiljska babura«. V jami se v vročih poletnih dneh lahko fino ohladite, ali pa se sprehodite nekaj metrov proč do Slivanjskega zaliva.

Kot drugo top destinacijo vredno obiska bi izpostavil Uvalo Soline. V uvali soline / meline se nahaja zelo znana in zanimiva plaža, ki je polna zdravilnega črnega blata, s katerim se obiskovalci mažejo in nato poležavajo na tamkajšnji plaži ali stradi. Če ima blato zares zdravilne učinke ne vem zagotovo, je pa, če ne drugega, mazanje z njim zelo zabavno. Voda ob plaži pa nizka tako da se lahko pozabavate tudi ob kakšnem »morskem nogometu«. Plaža je zaradi nizkega morja primerna tudi za najmlajše, ki ne znajo plavati.

Kot tretjo najbolj zanimivo stran na otoku bi izpostavil otoček Košljun, ki se nahaja blizu mesta Krk. Nanj lahko dostopate z ladjico ali morskim taksijem. Na otoku je frančiškanski samostan, kjer še danes domujejo menihi. Otoček Košljun meri 0,072 km² ter se na tej površini ponaša kar z 400 različnimi rastlinskimi vrstami. Odličen je za sprostitev ter raziskovanje zgodovine.

(Otoček Košljun – Otok Krk)

Kot četrto najljubšo stvar na otoku bi izpostavil pohod do uvale Vele Luke. Ker sem sam pohodnik in se rad podam na atraktivne poti, sem bil z to stezo več kot zadovoljen.

(Uvala Vela in Mala Luka – Otok Krk)

Kot peto zanimivost na otoku Krk bi rad izpostavil potopljeno grško ladjo Peltastis, ki se nahaja v zalivu blizu Šila. Če bi se radi vrnili v leto 1968 in si pogledali ladjo, katera je v slabem vremenu terjala 8 življenj, sedaj pa jo je zajel rastlinski morski svet, potem vas vabim, da se potopite nekaj metrov in si ogledate to kar malce srhljivo podobo, katere vrh jambora zgleda kot kačja glava, ki jo varujejo raznovrstne ribe, za ogled je potrebna potapljaška oprema. Če sami niste strokovnjak v potapljanju, vam priporočam da najamete nekoga, ki vas bo spremljal ob potopu. Otok Krk res preseneča z svojimi skrivnostmi.

Še zadnja, šesta meni ljuba atrakcija s katero se ponaša otok Krk, pa je Rajska cesta v Malinski. Ker svoj dan zelo rad pričnem s tekom, mi je »rajski put« v Malinski zelo všeč. Po njem sem tekel vse do Njivic in moram reči da ob poti zelo užival. Ta promenada je obdana z borovim gozdom na eni strani, ter morjem na drugi.

(Rajska steza – Otok Krk)

Pot je čudovita in sproščujoča, polna prijetnih vonjav. Mir, narava, pozitivna energija, ki jo prejmeš ko tečeš po tej poti, so kot nalašč za začetek čudovitega dneva, ki ga imate pred sabo. Tako, to je bilo 6 stvari ki so meni najbolj zanimive, seveda pa ima otok Krk še vrsto drugih atraktivnih lokacij, ki so definitivno vredne obiska.

Tomaž Gorec je letos skupaj s sodelavko raziskoval otok Krk en mesec. Obiskala sta vse znamenitosti in jih podrobno opisala na spletni strani www.otok-krk.si.


Sledite nam


RSS Ustavi se!