Panoramska krožna pot Javorje

Potovanja

Vas Javorje leži na nadmorski višini 560 m, na skrajnem južnem delu nove občine Šmartno pri Litiji in meji z občino Ivančna Gorica.

Na mestu, kjer se cesta, ki vodi iz Šmartnega pri Litiji mimo gradu Bogenšperk, prevesi proti dolini reke Temenice in pelje naprej po Dolenjski, je pri kapelici odcep za Javorje. Vas leži na nadmorski višini 560 m, na skrajnem južnem delu nove občine Šmartno pri Litiji in meji z občino Ivančna Gorica. Na južnem robu proti Dolenjski jo zapira hribovje, ki se vleče od ljubljanske kotline prek Janč, Trebeljeva in Obolna do Osrence nad Javorjem, kjer se nato spusti v dolino izvira reke Temenice. Na severnem delu proti Štajerski oziroma Zasavju se nad vasjo dviga hrib Straža, ki naj bi dobil ime po stalni vaški straži v času turških vdorov. Na Pančičevem vrhu, vzhodno od vasi, so odkrili ostanke ognjišča, nekaj črepinj in terase iz obdobja mlajše železne dobe.

………: “Hmm, na Blegoš sem že šel s kolesom 2x, pa je bilo dovolj.

Imaš varianto:
Škofja Loka – Poljane – Javorje – nato direktno proti Blegošu – cesta
je do konca vasi asfaltna, nato se pa spremeni v makadam, sicer se pa dokaj lepo vozi po njej.

Druga varianta:
Škofja Loka – Gorenja vas – Hotavlje – Suša – Jelovica – Črni Kal – Koča
je pa bolj naporna in z večjim vzponom.

V prvi varianti se da prav lepo voziti, pa naporno je iz Poljan do Javorij, pa seveda nato od Črnega Kala proti vrhu.”

Vas Javorje

Druga svetovna vojna je Javorje in njegove prebivalce usodno zaznamovala. Mejna črta, ki je razdelila Slovenijo med Nemčijo in Italijo, je potekala po grebenu južno od vasi. Zavarovana je bila z žičnato ograjo in z minami. V vasi pa je stala utrjena nemška postojanka. Po okupatorjevem ukazu so morali vaščani leta 1942 sami porušiti nekaj stanovanjskih in gospodarskih objektov in celo podružnično cerkvico sv. Roka iz 17. stoletja na Felič vrhu, ker so stali na območju razmejitvene črte.

V krajevni skupnosti Javorje, ki obsega vasi Javorje, Leskovico in Vrata ter zaselke Felič Vrh, Vodice in Perovo selo, dandanes prebiva dobrih sto prebivalcev. Središče dogajanja predstavljajo prav Javorje, kjer sta tudi baročna farna cerkev Marijinega Vnebovzetja iz 17. stoletja (omenjal jo je že Valvasor) in podružnična osnovna šola. Značilnost Javorja je tudi bogata kulturna dejavnost, v kateri izstopata folklorna in dramska skupina.

# Panoramska krožna pot Javorje

Panoramska pot se začne pri šoli v Javorju (na njej je plošča z orisom poti) in večinoma poteka po mejnem območju med občinama Šmartno pri Litiji in Ivančna Gorica. Dolga je 6 kilometrov. Ker je krožna, se lahko vsak obiskovalec sam odloči, v kateri smeri jo bo prehodil. S poti se odpirajo izredno lepi razgledi na Dolenjsko in Zasavje, ob lepem vremenu pa seže pogled vse od Triglava do Trdinovega vrha in od Snežnika do Pohorskega pogorja.

Pod vrhom Osrence naletimo na ostanek nemške opazovalnice, s katere je bilo mogoče nadzorovati širšo okolico. Ob poti so tudi ostanki opazovalnih stolpov iz druge svetovne vojne, saj je trasa poti speljana po “graničarski stezi”, ki so jo med drugo svetovno vojno uporabljali nemški vojaki za varovanje meje med takratnim nemškim in italijanskim okupacijskim območjem.

Predstavljamo opis poti, ki jo začnemo v smeri proti zahodu. Od šole se podamo po lokalni makadamski cesti Javorje – Debeče, mimo kmetije. Po poldrugem kilometru zapustimo cesto in se usmerimo v levo proti jugu. Po slabih 50 metrih smo že na opuščeni “graničarski stezi”. Pot se nato obrne proti vzhodu. Zdaj nas čaka poldrugi kilometer vzpona po grebenu proti najvišji točki poti do vrha Osrence s 710 m nadmorske višine. Od tod se pot zlagoma spušča do izhodiščne točke.

Če se nam mudi, lahko na križišču zavijemo v levo ter se po strmi stezi prek Biča spustimo v Javorje. Lahko pa pot nadaljujemo desno, mimo zaselka Gornji Vrh in se po razgledni lokalni makadamski cesti spustimo do zaselka Felič Vrh. Na križišču zavijemo desno in nadaljujemo pot do razgledne točke – Lectovega gradu. Od tod imamo Javorje kot na dlani. Na izhodiščno točko k javorski šoli se vrnemo po udobni makadamski poti.

# Dostop

V Javorje se lahko pripeljemo z avtomobilom iz smeri Litija, skozi Šmartno in mimo gradu Bogenšperk. Od tod je po dveh kilometrih vzpona na desno odcep za Javorje. Iz dolenjske smeri je pomembno križišče v Radohovi vasi (na cesti med Ivančno Gorico in Trebnjim), kjer zavijemo proti Litiji. Po nekaj kilometrih se cesta začne vzpenjati. Na vrhu zavijemo levo za Javorje. Druga možnost iz dolenjske smeri pa je skozi Stično do Debeč, od koder je še 4 kilometre vožnje po dobro vzdrževani makadamski poti (primerno za kolesarje).

Tisti, ki vam je ljubša hoja, lahko izberete katero izmed pešpoti. Najbolj znani sta planinski poti iz Šmartnega pri Litiji mimo Bogenšperka (Badjurova krožna pot) in Lavričeva pot, ki poteka iz Stične prek Pristave in Debeč. Ob njih boste spoznali vasi in zaselke v osrčju Slovenije, kjer je zaradi težkih življenjskih razmer vedno manj ljudi, ki še vztrajajo na svoji zemlji.

# Najprimernejši čas

Panoramska pot Javorje je primerna v vseh letnih časih in za vse starosti. Označena je z ličnimi lesenimi tablami. Opozarjajo na razgledne točke, od koder seže pogled daleč po Dolenjski pokrajini, proti Zasavju in alpskim vršacem. Na razglediščih so postavljene klopce, kjer je vredno prisluhniti ptičjemu petju ali preprosto tišini.

# Dolžina izleta

Pot lahko prehodimo v dobri uri in pol. Če si privoščimo razglede in počitke na lepo urejenih počivališčih, pa je to lahko poldnevni izlet. Pri prijaznih domačinih se lahko tudi okrepčamo z domačimi dobrotami.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Preberi tudi: Na Medvedje Brdo

Mnenja in izkušnje na forumu: Izleti po Sloveniji


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.