Partizanska bolnica Franja

Partizanska bolnica Franja

V skriti soteski Pasice v Dolenjih Novakih pri Cerknem je med 2. svetovno vojno delovala partizanska bolnica Franja. Težko prehodna soteska, ki vodi do bolnice je nudila varno zavetje pred okupatorjem, v letu in pol delovanja pa se je v njej zdravilo 578 ranjencev. Leta 2007 je bolnico prizadela huda povodenj, ki je povsem uničila vse barake ter večino opreme. Danes so objekti rekonstruirani in zopet urejeni za obisk. Pot do bolnice je čudovita, sama bolnica pa ostaja pomemben in ogleda vreden spomin na medvojne dogodke ter plemenito medčloveško pomoč.

enaQ: “Ja, čez Škofjo Loko in potem na Trebiji zaviješ proti Cerknem. Od Trebije naprej je slabša cesta – cca. 20 minut. Od Ljubljane v Cerkno pa je 1 uro, kakšno minuto več. Za tiste, ki ne znajo vozit po ovinkih eno normalno hitrost pa se vleče tud 10 minut več…”

Skrite partizanske bolnice so bile posebnost odporniškega gibanja med 2. svetovno vojno. Franja, ki je dobila ime po zdravnici in upravnici dr. Franji Bojc Bidovec, je ena redkih ohranjenih tovrstnih bolnic. Prve ranjence  so pripeljali decembra 1943, ponoči, z zavezanimi očmi, da bolnice ne bi mogli izdati. Imeli so učinkovito lastno obrambo. V strmih stenah nad potokom so naravni bunkerji, od koder so na sovražnika prežali mitraljezi, ter bližnja minska polja. Soteska je bila sicer dvakrat napadena, vendar bolnice niso nikoli odkrili. Zadnji ranjenci so jo zapustili v maju 1945, leto kasneje pa je bila odprta za obiskovalce.

Bolnico je sestavljalo 14 lesenih barak in pomožnih objektov, kjer so bile spalnice ranjencev in osebja, kuhinja, skladiščni prostori, soba za rentgen, operacijska soba, lekarna in električna centrala. V povodnji 2007 je bila povsem uničena in voda je odnesla večino originalne opreme. Danes so barake popolnoma rekonstruirane, izdelane so kopije nekaterih predmetov in pridobljeni so bili drugi nadomestni predmeti, ki prikazujejo delovanje ter življenje v bolnici.

Več informacij na: http://www.muzej-idrija-cerkno.si/index.php/sl/lokacijerazstave/stalne-razstave/partizanska-bolnica-franja.html

 

Lana je del ustvarjanja zgodbe Travel.Over.Net od leta 2015. Od nekdaj rada potuje, saj potovanja prinesejo nove ideje. Posledično je študij družboslovne smeri nadaljevala v tujini, kjer "izkorišča" možnost učenja in raziskovanja skritih kotičkov hkrati. Verjame, da se življenje začne, ko zapustimo lastno cono udobja.