fbpx

Petra Božič Blagajac – srečni trenutki ustvarjajo srečne dneve

D.ecembrska, Pogovori

Petra, managerka za srečo pri delu pravi, da so večinoma bolj srečni tisti, ki stavri počenejo skupaj, kot tisti ki delajo sami.

Imate radi presenečenja?

Rada imam presenečenja. Ker v meni poiščejo speče stvari, ker ustvarijo posebne spomine. Najbolj se me dotaknejo takšna majhna, ki pridejo iz srca. Ko me prebudi vonj sveže kave, ko mi Tarot karte povedo zgodbo, ki me zadene v bistvo, jutranji pozdrav, pospremljen z nasmehom, ki ga ne pričakujem… to vse lahko naredi veliko spremembo, polepša dan in te preprosto osreči. In če se potem odpraviš v službo, svojo srečo razširiš tudi na sodelavce. Sreča je namreč precej nalezljiva reč. Raziskave kažejo, da lahko z enim dobrim dejanjem posredno osrečimo kar do 1000 ljudi, tudi tiste, ki jih ne poznamo.

Rada imam tudi manj prijetna presenečenja, ampak šele čez čas, ko jih predelam. Ker s seboj prinašajo spremembo, ker šele sčasoma pokažejo svojo pravo vrednost, ker lahko premikajo gore, ker zaradi njih rastem. Življenje je pač takšno, da moraš tu in tam doživeti kak pretres, da se zaveš, kaj imaš in znaš to ceniti.

Kaj vam pomeni obdarovanje?

Ko obdaruješ druge, osrečiš tudi sebe. Mene osrečuje že potovanje obdarovanja. Ko razmišljam, kaj bi podarila, ko iščem pravo stvar, ko jo zavijem in odnesem ter se sprašujem, kako bo sprejeto. Pot do darila je to, kar šteje zame, darilo, ki s seboj nosi zgodbo, pa je (ali pa tudi ne) pomembno za prejemnika.

Sprejemanje daril, pa naj bo to kompliment, pohvala, nekaj materialnega, čas, izkušnja, pa tudi dajanje, se mi zdi precej neobdelano polje. Meni gre obdarovanje veliko boljše od rok kot prejemanje. In vem, da nisem edina. Pa je dovolj samo iskren hvala, nasmeh, objem.

Kateri je vaš najljubši praznik in kako ga najraje preživite?

Praznovanja so pomemben del mojega življenja in za to ne potrebujem rojstnega dneva, praznika, obletnice. Lahko je to čisto navaden dan; ko se zgodi nekaj posebnega, ko se z družino ali prijatelji spominjamo kakšnega ljubega dogodka iz preteklosti, ko se zberemo ob dobri hrani.

Vsak dan nosi s seboj priložnost za praznovanje; recimo svojih dosežkov. Ustavimo se za trenutek, pogledamo, kaj smo naredili, kako daleč smo prišli in se nagradimo. Šele po tem gremo na pot do novih ciljev. To pogosto pozabljamo, ker hitimo naprej, takoj hočemo več in dlje.

Pomembno pa je tudi, da praznujemo svoje napake. Iz njih se največ učimo in predstavljajo dragocen dodatek naši življenjski poti. Zato jih moramo sprejeti z odprtim srcem.

Če bi lahko podarjali vrednote, katere bi najpogosteje izbrali?

Če bi lahko, bi v majhnih oranžnih stekleničkah podarjala pogum, drznost, vztrajnost, odprtost, da bi se vedno znova odločili za srečo in pozitiven odnos do življenja.

V življenju gremo skozi vzpone in padce. Pri tem neizogibno naletimo na ovire in izzive; takšno je pač življenje. Toda vedno imamo izbiro, kako se bomo nanje odzvali.

Lažje je biti negativen. Kot pravi Gretchen Rubin v svoji knjigi, ki je ena mojih najljubših, Načrt za srečo, se je lažje pritoževati kot smejati. Lažje je  kričati kot se hecati, lažje je biti zahteven kot zadovoljen in lahko je biti težek.

Za srečo mora vsak poskrbeti sam, prevzeti odgovornost zanjo, se pripraviti na izzive. Neodgovorno bi bilo kaj tako pomembnega predati v roke drugih.

Če bi si lahko zaželeli karkoli, kaj bi to bilo?

Da bi ohranila optimizem, ljubezen do življenja in odprto srce, da bi se še naprej veselila novih priložnosti, ki jih prinaša življenje, da bi tudi v prihodnje delala to, v čemer uživam, da bi vedno znova našla hvaležnost, pozitivno stran dogajanja… in da bi to znala razširiti tudi na druge.

Če pa bi morala izbrati kaj bolj materialnega, pa bi to bila potovanja z družino. Velika in majhna mesta, koncerti, nedvomno »road trip«; povsod, kjer bi ustvarjali prijetne spomine.

Srečni trenutki ustvarjajo srečne dneve. Srečni dnevi sestavljajo srečne tedne. Srečni tedni gradijo srečna leta in veliko srečnih let ustvari srečno življenje, polno čudovitih spominov.

Ali ob koncu leta naredite pregled ali kot rečemo – letno bilanco?

Ja, naredim bilanco. Delam jo tudi že čez leto, v optimalnih primerih dnevno ali pa vsaj mesečno. Vzamem si čas in pogledam, kaj vse sem dosegla in sem tudi ponosna nase. To me pelje naprej po poti do ciljev.

Večina nas je namreč nagnjena k temu, da vzamemo dobre izkušnje kot samoumevne in se veliko bolj usmerimo na probleme, nadležne ljudi in negativne situacije. Ljudje imamo tak način razmišljanja zapisan v svoji DNK.

Vedno pa naredim tudi načrte. Bilanca, kakršnakoli že, mi pomaga postaviti prioritete in majhne korake, s katerimi širim svojo cono udobja in se pogumno bližam svojim ciljem.

Kaj vam pomeni #drugdrugemudarilo?

Ljudje, ki stvari počnemo skupaj, smo večinoma bolj srečni kot tisti, ki delajo sami. V časih, kot so sedaj, je osebni stik najpomembnejši. Energije, ki se pretaka med nami, ko se pogovarjamo, družimo ali pa samo sedimo skupaj v tišini, ne more nadomestiti noben predmet, fotografija na Instagramu, klepet na Messengerju. Ko drug drugemu ponudimo ramo, na katero se lahko naslonimo, uho, ki prisluhne zgodbam, si podarimo popolno pozornost, smo drug drugemu darilo. Učimo se drug od drugega in si bogatimo življenja. Vsak od nas ima svoje poslanstvo do drugih, tako pač deluje to naše Vesolje.

Sem Petra, managerka za srečo pri delu, svetovalka za pozitivno organizacijsko kulturo, trenerka komunikacijskih veščin, pripovedovalka Tarot zgodb, podjetnica, žena in mama.


Sledite nam


RSS Ustavi se!