fbpx

Petra Hanžel: Each morning we are born again.

Ambasadorji, Jutranja.

Številni obožujejo jutranjo rutino, a za Petro Hanžel nobeno jutro ni enako. Nekaj časa je potrebovala, da je sprejela, da ne mara rutine, ker jo dolgočasi.

Najlepši del dneva so zame jutra. Sončni vzhodi čudo narave. Čeprav se še vedno ne morem odločiti ali so mi lepši vzhodi ali zahodi. Obožujem sonce. In tudi luno. In jutranjo zarjo. Šelestenje jutranjih zvezd … “, skoraj zaljubljeno pove Petra Hanžel, strokovna sodelavka za študentske zadeve pri fakulteti Doba in nadaljuje:

“Nobeno jutro zame ni enako. Nekaj časa sem potrebovala, da sem sprejela, da jutranji rituali niso zame. Ne maram rutine, ker me dolgočasi. Potrebujem spremembe in raznolikost. Imam svoja obdobja. Prilagajam jih počutju, letnim časom, trenutnim zanimanjem. Edina stalnica je postiljanje postelje, takoj ko vstanem. Majhna izpolnjena naloga že takoj zjutraj. In pred tem nekaj minut crkljanja z  mačko, ki skoči k meni v posteljo, takoj ko zasliši budilko.

Ko si zvečer nastavljam uro, se rada poigravam s številkami. Koliko ur in minut bom spala. Ali pa ob kateri uri bom vstala. Ni na minute enaka. Sicer mi je 5.05 zelo priljubljena. A se je ne držim dosledno. Kadar grem v posteljo bolj pozno, se ne mučim in si dovolim spati, tudi do šestih ali celo dlje.

Tudi moji večeri so različni. Televizije ne gledam, ker je nimam. Se pa vedno sprehodim zvečer čez družabna omrežja. Sama sebe tolažim, da zato, ker živim sama in je to pač en način druženja. A družim se zvečer tudi s knjigami. Tu in tam me prime, da bi brala zjutraj, ker baje to počnejo uspešni ljudje a mi ne uspeva najbolj. 🙂 Mi pa uspe zvečer pisati dnevnik hvaležnosti. Ker te ni nikoli preveč.

Zadnji mesec jutra pričenjam s hormonsko jogo in kratko meditacijo. Poleti sem jih v gozdu, obožujem ptičje petje in jutranje meglice čez gozdno jaso. V toplejših mesecih mi je izziv sončni vzhod pričakati na našem hribu, na Pohorju. Moja strast so tudi sončni vzhodi na potovanjih. Drugo vzdušje, okolje, drugačen horizont.

Včasih sem se zbujala zgodaj, da sem bila že ob sedmih v pisarni. Zdaj sem to opustila in raje, kadar je gneča, ostanem v službi dlje. Jutra imam rada zase. In zjutraj imam rada mir. Mislim, da je to lahko tudi recept za tiste, ki zjutraj hitijo in so v stresu, ko se jim mudi, ker je treba peljati še otroke v vrtec, šolo … Jutranji mir. Ko vstaneš vsaj pol ure pred ostalimi člani družine.

In po dolgem jutru, ko sem že polna energije, mi je največji užitek se v službo odpeljati s kolesom. Naslednjih 20 minut v mojem tempu, brez zastojev na cesti. Kako ne bi prišel v službo potem dobre volje?

Sledite nam

Oznake

Vsako jutro je posebno. Vsak nov dan prinese nove priložnosti. Ali kot pravi meni priljubljen »quote«: »Each morning we are born again. What we do today is what matters most.«

Preberi več zanimivih vsebin o jutrih

Na Potovanja.Over.Net med 15. 10. in 15. 11. 2019.


Sledite nam


RSS Ustavi se!