fbpx

Pivo v hribih, da ali ne?

Izleti, Pohodništvo in gore

Brez pretiranega posploševanja lahko rečemo, da precej pohodnikov, predvsem moških, na vrhu rado poseže po pivu. Pa je to pametno in odgovorno?

Prizori planinskih koč največkrat rišejo spomin na prelestno gorsko kuliso, zadovoljne obraze pohodnikov, ki so dosegli zastavljen cilj, dobro hrano in, roko na srce, šilce kratkega ali vrček piva. Brez pretiranega posploševanja lahko rečemo, da precej pohodnikov, predvsem moških, na vrhu rado poseže po pivu. Pa je to pametno in odgovorno?

O koristih zaužitja piva po fizičnih naporih, kamor vzpon v hribe vsekakor spada, so si mnenja različna, a eno ostaja neizpodbitno: če je količina zaužitega piva zmerna so koristi za vaše telo lahko le blagodejne. Na primer, eno pivo vas založi z ogljikovimi hidrati in elektroliti, ki ste jih pokurili tekom vzpona in spusta nazaj v dolino ter nekaterimi antioksidanti.

S poslanstvom ozaveščanja omenjene tematike se je v petek, 22. septembra, na Kredarico podala »Zlatorogova karavana« in se s tem pridružila globalni iniciativi svetovnih pivovarjev Dan odgovornega uživanja alkohola. Pivovarna Laško, vodilna blagovna znamka piva v Sloveniji, ki že osem let organizira akcijo Gremo v hribe, s katero posredno opozarja na odgovorno pitje alkohola, spodbuja zdrav življenjski slog in z donacijami aktivno podpira delovanje Planinske zveze Slovenije in njena lokalna planinska društva, je v petek Zlatoroga peljala domov. V Zlatorogovo kraljestvo.

Zavezani cilju, da še povečajo zavedanje o pomembnosti odgovornega pitja alkohola, je Kredarico en dan čuval Zlatorog. Ta je obiskovalce presenetil s točilno mizo in jih namesto s pivom, osvežil z vodo.

Tradicionalni laški pivovar je z deljenjem vode in majic posebej oblikovanih za to priložnost, simbolično pozival k odgovornemu uživanju alkohola. S posebnim brezplačnim kuponom, ki ga planinci lahko vnovčijo šele ob povratku v dolino v izbranih gostinskih lokalih, je Zlatorog tako sporočal širni Sloveniji, da obstajajo priložnosti, ko se tudi njemu reče ne in da te priložnosti lahko obstajajo kjer koli in kadar koli, tudi pod vrhom Triglava ali na splošno v gorah. Saj je varnost vedno na prvem mestu.

Akcijo je izvedla ekipa zaposlenih Pivovarne Laško, člani in podporniki ekipe Gremo v hribe, predstavniki medijev in spremljevalci z vrst gorskih reševalnih služb. Kako so se odpravili, koliko časa so za to porabili, kaj vse so nesli s seboj in kako so se imeli, si oglejte v tem videu.

Zato: pamet v roke in v hribih zmerno z alkoholom. Še raje pa počakajte, da se vrnete v dolino in šele tam popijte en vrček piva. In naj pri tem tudi ostane.

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.